1515

Europabörser: Storbanker höjde<br />

På de europeiska marknaderna avslutade börserna med uppgångar på måndagen efter föregående veckas nedgångssvit. I regionen har banker, läkemedelsbolag och bolagsrapporter varit i fokus.

Från Portugal meddelade den portugisiska centralbanken att man har begärt att en ny vd och styrelse ska tillsättas i den krisdrabbade banken Banco Espirito Santo, som i förra veckan rasade med 36 procent.

Personer som nu fått plats i ledningen ersätter medlemmar ur familjen Espirito Santo, för att skapa förtroende då marknaden är orolig för hur förpliktelser som finns mot andra bolag i den snåriga koncernen. Banken har tidigare gått ut i ett pressmeddelande och informerat aktieägare att de inte står inför solvensproblem. Aktien hade det fortsatt kämpigt på måndagen och stängde 8,3 procent lägre.

"Den portugisiska banken Espirito Santo har gjort en viss skada på sentimentet. Situationen verkar i nuläget vara under kontroll. Jämfört med andra aktieslag så är banken hyfsat rättvist värderad," det uppgav Christian Zogg, portföljförvaltare på LLB Asset Management, till Bloomberg i en marknadskommentar.

Bland banker i regionen syntes kraftiga uppgångar. Stöd kom från den amerikanska storbanken Citigroup som rapporterade in delårssiffror innan USA-börsens öppning som slog marknadens förväntningar med råge.

I Europa steg tyska storbankerna Deutsche Bank och Commerzbank 2,6 respektive 1,9 procent. I London klättrade sektorkollegan HSCB 1,2 procent högre.

På läkemedelsfronten fortsätter förvärvsbuden. Amerikanska Abbvie presenterade på söndag ett nytt bud på brittiska Shire om 53,20 pund per aktie, vilket kan jämföras med det föregående budet om 51,15. Shire uppgav under måndagen att de är redo att rekommendera budet. Shire-aktien justerades upp 1,3 procent.

"Styrelsen för Shire har indikerat för AbbVie att det skulle vara beredda att rekommendera ett erbjudande i nivå med det reviderade förslaget till Shires aktieägare. Därför är nu styrelsen i detaljerade diskussioner med AbbVie i förhållande till dessa villkor", sade bolaget.

Transport och logistikföretaget Kuehne & Nagel rapporterade in ett rörelseresultat som ökade med 4,6 procent till 206 miljoner schweiziska franc. Enligt konsensus från Bloomberg förväntades ett rörelseresultat om 202 miljoner schweiziska franc. Aktien avancerade 4,5 procent under måndagen.

Efter den europeiska marknadens stängning väntas centralbankschefen Mario Draghi hålla ett tal inför Europaparlamentet i Strasbourg.


Innehåll från SmartReturAnnons

Endast miljön och slutresultatet bryr sig om smart logistik

Vi revolutionerar pallbranschen, säger Markus Jakobsson, Sales Director SmartRetur.
Vi revolutionerar pallbranschen, säger Markus Jakobsson, Sales Director SmartRetur.

Vi tänker inte på det, men allt som transporteras vare sig det är mat, kläder eller möbler transporteras på en pall. Pallar som butiker inte alltid har ett system för att ta hand om. Lösningen är återanvändning och smart teknologi som gör returlogistiken mer transparent, effektiv, lönsam och miljövänlig.

Det rätta namnet på pallar är lastbärare och en vanlig träpall kan användas flera gånger. Den europeiska standardpallen kallas Europall, är gjord av trä och som importland har Sverige ett stort inflöde av dessa pallar.

– Branschen förändras snabbt, fokus på återanvändning snarare än återvinning växer. Marginalerna kommer inte att förbättras för vare sig industrin eller handeln, och hela den internationella leveranskedjan kommer att effektiviseras allt mer, säger Markus Jakobsson Sales Director SmartRetur. 

Linjär modell fungerar inte

Träpallarna är vanligtvis prissatta i leveransen, så handlarna kan använda dem som de vill. Eftersom butikerna inte har några system för att hantera stora mängder tenderar pallarna att ligga och ta plats bakom butikerna.

– Det här ger möjlighet för vissa pallhandlare att tjäna svarta pengar på att ta bort pallarna. Men det är inte hållbart vare sig ekonomiskt eller miljömässigt då upp till 40 procent av alla träpallar kastas i en sådan linjär, ekonomisk modell, förklarar Markus Jakobsson.

Cirkulär ekonomi i praktiken

Lösningen är återanvändning, eller en cirkulär ekonomimodell, där SmartRetur är ledande i Norden, säger Markus Jakobsson, 

– Det innebär att butikskedjorna hyr pallar som lagras, hämtas, repareras och kompletteras vid behov av uthyraren. Årstider och andra fluktuationer är därmed lättare att jämna ut och det blir stordriftsfördelar när flera spelare går samman hos SmartRetur. Det ger en smidig och mer kostnadseffektiv lösning. Smart Retur var först i Norden med att erbjuda en sådan slinga för Europall och revolutionerade därmed ”bakgårdsverksamheten” nästan över en natt. Idag ser vi till att hela 98 procent av lastpallarna återanvänds.

Varför är det smartare?

Återanvändning lönar sig då det är billigare att låta SmartRetur reparera en skadad träpall än att slänga den och köpa en ny. Företaget har ett IT -system som fungerar som bankkonto där kunderna kan se hur många pallar de har och i vilket skick de är i. Där kan de även köpa eller sälja pallar.

– Du kan sätta in pallar i Norge och ta ut dem i Sverige. Vi ser till att all transport är optimerad, så att bilarna inte kör tomma, det är en enorm miljöfördel som vi också rapporterar till våra kunder.

Framtiden är en plastpall

I Norge och Sverige har dagligvaruhandeln börjat använda en plastpall som håller längre än träpallarna. SmartRetur har implementerat plastpallen i Danmark.

– Vår plastpall är mer miljövänlig och ekonomisk, vi vet att det är en pallkvalitet som kommer att passa i många branscher. En plastpall håller 15–20 år, att jämföra med en träpall som håller 1-3 år. Vår lösning ser till att plastpallen går mellan grossister, lager och butiker i en helt sluten slinga som ger 100 procent kontroll, effektiviteten ökar och kostnaderna minskar, avslutar Markus Jakobsson.

Om SmartRetur

Vi tror att det bara är genom återanvändning och smart teknologi som vi kan göra returlogistiken mer transparent för våra kunder och samhället i stort. SmartRetur grundades 2001 i Norge och har även verksamhet i Danmark och Sverige. Totalt har vi 14 effektiva lager, 7 i Sverige. Vi hanterar cirka 15 miljoner enheter per år och vår omsättning 2021 uppskattas till 50 miljoner euro.  

www.smartretur.se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SmartRetur och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?