1515

USA-börser: Rapportbolag sjunker<br />

De ledande amerikanska aktieindexen öppnade veckans sista handelsdag med oregelbundna rörelser. I avsaknad av betydande makrostatistik riktades investerarnas blickar i stället mot kvartalsrapporter från bland annat storbanken Wells Fargo.

Vid 16-tiden var Dow Jones Industrial Average 0,3 procent lägre till indexnivån 16.872, medan det bredare S&P 500 noterades 0,2 procent lägre till 1.961. Tekniktunga Nasdaq Composite var oförändrat till 4.398.

Omsättningen uppgick till cirka 80 miljoner aktier på New York-börsen och drygt 200 miljoner aktier på Nasdaq.

"Folk kommer att hålla ett öga på företagens rapporter och ett öga på skuldsituationen i Europa. Skuldoron kanske kan få en större betydelse än kvartalsrapporterna i det korta perspektivet, men så länge vi får bra rapporter över lag så borde aktiemarknaden klara sig bra", sa Chad Morganlander, manager på Stifel, Nicolaus & Co i St. Louis, till Bloomberg News.

Handeln i den portugisiska banken Espirito Santo, som skapat oro inom den europeiska banksektorn efter moderbolagets problem med sin kortfristiga upplåning, återupptogs vid lunchtid utan att falla nämnvärt jämfört med tidpunkten för handelsstoppet dagen innan.

Wells Fargo, som var först ut att lämna kvartalsresultat bland de amerikanska storbankerna, rapporterade en justerad vinst per aktie om 1,01 dollar, vilket var precis vad som väntades enligt Bloomberg News analytikerenkät. Därmed har banken rapporterat stigande vinster för det 18:e kvartalet i rad, enligt Marketwatch.

Omsättningen om 21,1 miljarder dollar översteg väntade 20,8 miljarder dollar, även om det var en nedgång jämfört med motsvarande period föregående år. Aktien föll 1,5 procent i den inledande handeln.

Tobaksbolagen Reynolds American och Lorillard bekräftade att de diskuterar en affär i vilken Reynolds skulle köpa Lorillard. Samtidigt förs diskussioner med Imperial Tobacco om en försäljning av vissa enheter och varumärken från de båda bolagen. Lorillard klättrade 4,7 procent.

Klädkedjan Gap backade 1 procent, sedan bolaget meddelat att den jämförbara försäljningen sjönk 2 procent i juni jämfört med i fjol. Analytikerna hade väntat sig att den jämförbara försäljningen skulle stiga med 0,8 procent, enligt Bloomberg News.

TRW Automotive, som är en konkurrent till bilsäkerhetsföretaget Autoliv, fortsatte upp sedan det mottagit ett icke-bindande budförslag. Efter torsdagens uppgång på över 8 procent avancerade aktien drygt 2 procent på fredagen.

På obligationsmarknaden var räntan på amerikanskt tioårigt statspapper 2 punkter lägre till 2,52 procent.


Innehåll från MedVASCAnnons

Denna nya metod kan revolutionera åderbråcksbehandling

Anders Lundell, Principal Investor på SVC och Michael Åkesson, vd MedVASC.
Anders Lundell, Principal Investor på SVC och Michael Åkesson, vd MedVASC.

Åderbråck är nästintill en folksjukdom och kan få allvarliga konsekvenser så som kroniska bensår. Men många drar sig för att utföra behandlingen på grund av att den är smärtsam. Det var något som Michael Åkesson ville ändra på. Han grundade därför MedVASC som utvecklat en ny metod för att göra behandlingarna snabbare, effektivare och mindre smärtsamma.

Michael Åkesson är specialistläkare och interventionsradiolog och har lång erfarenhet i av att arbeta med åderbråcksbehandlingar. I sitt arbete observerade han att patienterna upplevde bedövningen som mycket smärtsam. Detta ledde tankarna till att skapa en ny metod som både gynnar patienter och går snabbare för läkare att utföra.

Vanligtvis behöver läkaren sticka genom huden på patienten från 5 till 20 gånger för att bedöva inför laserbehandlingen. Med MedVASCs nya teknik Solutio™ kopplar man ihop laserkatetern och bedövningskatetern i ett och då krävs endast ett snitt och en kateter.

– Metoden gör att läkaren kan lägga bedövning direkt på utsidan av blodåderväggen vilket sker nästintill smärtfritt eftersom vi inte har några smärtreceptorer där. Där är du bara känslig för värme. Operationen går även snabbare och är enklare att utföra, berättar Michael Åkesson. 

Tillsammans med kliniken Scandinavian Venous Centre har MedVASC utfört en lyckad studie på 9 patienter med Solutio™. Nu behövs större studier för att bekräfta alla fördelar med metoden. Målet är att få den CE-godkänd för att därefter kunna sprida den världen över och underlätta åderbråcksbehandling för fler patienter.

– Den metod som är standard idag kräver att man befinner sig i en operationssal. Men om man kan använda ett mindre smärtsamt sätt, som gör att patienter inte kräver lugnande, skulle behandlingen likväl kunna utföras på en mottagning istället. Fördelarna är stora om man får till det, avslutar Anders Lundell, Principal Investor på SVC, doktor och docent inom kirurgi. 

Om MedVASC och SVC

MedVASC är ett innovationsbolag från Lund som grundades 2013 av Dr Michael Åkesson. Just nu söker de fler investerare som vill vara med och bidra till att Solutio™ kan komma ut på marknaden.

Läs mer om MedVASC och Solutio™ här 

Scandinavian Venous Centre är en av Sveriges största kliniker för modern åderbråcksbehandling och var först ut i landet med modern laserteknik. Tillsammans med MedVASC har de fortsatt utvecklingen med Solutio™ och har nu ett nära samarbete. 

Läs mer om SVC här 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med MedVASC och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?