Annons

Stockholmsbörsen: <br />Modebolaget rusade<br />

Stockholmsbörsen avslutade veckans handel med att stiga. Nyhetsflödet dominerades av delårsrapporter från mindre bolag. Gårdagens händelse kring Banco Espirito Santos var fortsatt i blickfånget.

SIX Generalindex ökade med 0,2 procent till 427, medan OMXS30-index steg 0,3 procent till 1.362. Omsättningen var 8,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 12,7 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Bankerna återhämtade sig på fredagen. En anledning till att banksektorn pressades under gårdagen var den portugisiska banken Banco Espirito Santo som, bland annat, uppgav att man vill ha förlängda löptider från sina långivare.

Investerare ställde sig därefter frågan om fler banker skulle komma att drabbas eller om händelsen kunde ses som isolerad. Banken själv påstår att man ej befinner sig i riskzonen för solvensproblem, rapporterar Reuters. Torsdagens handelsstopp upphävdes för den portugisiska aktien.

SEB ökade 1,8 procent, Nordea gick fram 0,5 procent, Handelsbanken avancerade 1,5 procent medan Swedbank lyfte 1,3 procent.

På måndag släpper SEB sin delårsrapport för andra kvartalet. Det är också nästa vecka som rapportperioden drar igång på allvar, även om det i dag presenterats en hel del siffror.

Net Entertainment visade på bättre än väntade siffror för det andra kvartalet i år, och ser en möjlighet till att öka rörelsemarginalen under 2014. Bolaget har nu bland annat som målsättning att lansera i USA under det andra kvartalet 2015. Aktien gick fram 3,8 procent till 162 kronor.

Finnveden Bulten tappade 3,7 procent efter att ha lagt sina resultatkort på bordet. Omsättningen var högre, medan resultatet före skatt för den kvarvarande verksamheten var i linje med i fjol. Att bolaget ser mycket goda förutsättningar för fortsatt hög organisk tillväxt bidrog inte till att övertyga aktiemarknaderna.

Teknikkonsulten ÅF steg 0,2 procent efter att ha rapporterat ett bättre resultat än väntat.

Datalagringsbolaget Proact förbättrade resultatet kraftigt i det andra kvartalet. Aktien gick fram 4,9 procent till 95,50 kronor.

Industrigruppen Duroc rapporterade dock sämre än väntat. Bolaget sparkade också vd:n.

"Vi måste ta nya tag nu. Lönsamheten måste bli bra mycket bättre i bolaget. Det måste in ny energi i bolaget. Det har gått alldeles för trögt tidigare. Det finns ett tryck från aktieägarna att det måste hända något. Det går inte att sparka hela laget", sa Durocs styrelseordförande Sture Wikman till SIX på fredagen.

Aktien föll 4,9 procent till 11,70 kronor.

Polymerbolaget Hexpol tecknade avtal om att förvärva verksamheten i Kardoes Rubber. Köpobjektet har en tillverkningsenhet i LaFayette, Alabama, USA, hade förra året intäkter på 43 miljoner dollar och har cirka 90 anställda.

Den förvärvade verksamheten har en lägre ebitda-marginal än Hexpol-koncernen och förväntas ge en mindre positiv effekt på resultat per aktie från start.

"Det här är ett bolag vi känner bra till. Vår ambition är att få upp Karboes Rubbers lönsamhet. Vi jobbar med marginalen", sa Hexpols vd Georg Brunstam till SIX på fredagen.

"Vi ser långsiktiga synergier genom det här", uppgav Brunstam vidare. Aktien lyfte 1,5 procent.

Venue Retail Group gick fram 11 procent på fortsatta insynsköp i aktien.

Consilium steg 5,4 procent efter att ha rapporterat kraftigt ökade intäkter och orderingång för perioden januari till juni.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AcarixAnnons

Acarix vill revolutionera vårdkedjan för hjärt- och kärlsjukdomar

Med fokus på världens vanligaste dödsorsak har medtech-bolaget Acarix utvecklat en innovation som spås spela stor roll för framtidens diagnostik. Nu accelererar företaget sin kommersiella resa framåt. Med en lyckad företrädesemission i ryggen kan Acarix springa längre och nå den globala marknaden.

Hjärt- och kärlsjukdomar är i dag de vanligaste dödsorsakerna i världen och bara i Sverige är två miljoner drabbade. Men faktum är att bara drygt tio procent av de som söker vård för bröstsmärtor faktiskt har hjärtproblematik kopplat till hjärt- och kärlsjukdomar. I många fall rör det sig om symptom för andra bakomliggande problem eller sjukdomstillstånd.

Utredningar gällande bröstsmärtor tar både tid och är resurskrävande, vilket resulterar i långa väntetider. Med den här problematiken som bakgrund startades medtech-bolaget Acarix. De har utvecklat en innovativ handhållen enhet, CADScor®System, som snabbt kan hjälpa till att utesluta kranskärlssjukdom tidigt i vårdkedjan. 

– Grundtanken är att CADScor®System ska hjälpa läkare att hänvisa patienter till rätt vårdinstans, så att de som har reella hjärtproblem kopplat till kranskärlssjukdomar kan komma åt den avancerade vården snabbare, säger Per Persson, vd för Acarix. 

Accelererande kommersiell fas

CADScor®System är ett icke-invasivt och strålningsfritt diagnostiskt hjälpmedel som säljs tillsammans med engångsplåster, vilka på sikt förväntas generera majoriteten av Acarix intäkter. 

Acarix har nyligen gått in i en accelererande kommersiell fas för att etablera sin innovation globalt. Under sommaren togs ett beslut om att dra nytta av det vakuum som bildats inom medtech-branschen i samband med coronapandemin, och bolaget öppnade upp för en företrädesemission som innebär en ekonomisk boost på runt 48 miljoner kronor. 

– Det har varit ett väldigt stort intresse kring vår aktie, nyemissionen övertecknades med 23 procent. Detta försätter oss i en väldigt gynnsam position där vi kan fokusera helt på vår kommersiella resa i 18 månader framåt, säger Per Persson. 

Aktiv dialog med globala beslutsorgan

Acarix kommer nu fortsätta bygga mer evidens kring CADScor®System. Bolaget har två pågående kliniska studier och en tredje håller på att startas upp. 

Parallellt jobbar Acarix också intensivt med etablering av innovationen i Tyskland, Storbritannien och USA som ska komplettera bolagets närvaro i de nordiska länderna. Här handlar det om att bli inkluderad och rekommenderad i myndigheternas riktlinjer för att nå hela vägen in i vårdapparaterna.

– Den tyska marknaden är en av världens största medicintekniska marknader och är en mycket viktig referens för kommande satsningar, så den är vårt fokus. Vi jobbar just nu aktivt med tyska gemensamma federala kommittén, G-BA, om en framtida subventionering för CADScor®System i Tyskland. Detta innebär att staten går in och öronmärker pengar för att etablera vår diagnostiska metodik inom vården, säger Per Persson. 

Siktet inställt på USA

För att även nå den viktiga amerikanska marknaden lämnade Acarix in en ansökan om godkännande till FDA, USA:s läkemedelsmyndighet, i slutet av 2019. Just nu pågår en aktiv dialog med myndigheten och processen mot ett godkännande utvecklas fortlöpande.

Parallellt med den globala expansionen fortsätter också kontinuerlig vidareutveckling av produkten. I takt med att hjärt- och kärlsjukdomar växer som ett allvarligt hälsoproblem i världen, förstärks också CADScor®Systems roll som en viktig pusselbit för att effektivisera vårdkedjan i grunden.

Fakta om Acarix

Acarix är ett svenskt medicintekniskt bolag som utvecklar och kommersialiserar diagnostiska test för hjärt- och kärlsjukdomar. Bolaget grundades 2009 som en avknoppning från Coloplast. Huvudkontoret ligger i Malmö. Kontakt: info@acarix.com

Läs mer om Acarix innovation här

 

Mer från Acarix

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Acarix och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?