1515

Stockholmsbörsen: <br />Modebolaget rusade<br />

Stockholmsbörsen avslutade veckans handel med att stiga. Nyhetsflödet dominerades av delårsrapporter från mindre bolag. Gårdagens händelse kring Banco Espirito Santos var fortsatt i blickfånget.

SIX Generalindex ökade med 0,2 procent till 427, medan OMXS30-index steg 0,3 procent till 1.362. Omsättningen var 8,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 12,7 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Bankerna återhämtade sig på fredagen. En anledning till att banksektorn pressades under gårdagen var den portugisiska banken Banco Espirito Santo som, bland annat, uppgav att man vill ha förlängda löptider från sina långivare.

Investerare ställde sig därefter frågan om fler banker skulle komma att drabbas eller om händelsen kunde ses som isolerad. Banken själv påstår att man ej befinner sig i riskzonen för solvensproblem, rapporterar Reuters. Torsdagens handelsstopp upphävdes för den portugisiska aktien.

SEB ökade 1,8 procent, Nordea gick fram 0,5 procent, Handelsbanken avancerade 1,5 procent medan Swedbank lyfte 1,3 procent.

På måndag släpper SEB sin delårsrapport för andra kvartalet. Det är också nästa vecka som rapportperioden drar igång på allvar, även om det i dag presenterats en hel del siffror.

Net Entertainment visade på bättre än väntade siffror för det andra kvartalet i år, och ser en möjlighet till att öka rörelsemarginalen under 2014. Bolaget har nu bland annat som målsättning att lansera i USA under det andra kvartalet 2015. Aktien gick fram 3,8 procent till 162 kronor.

Finnveden Bulten tappade 3,7 procent efter att ha lagt sina resultatkort på bordet. Omsättningen var högre, medan resultatet före skatt för den kvarvarande verksamheten var i linje med i fjol. Att bolaget ser mycket goda förutsättningar för fortsatt hög organisk tillväxt bidrog inte till att övertyga aktiemarknaderna.

Teknikkonsulten ÅF steg 0,2 procent efter att ha rapporterat ett bättre resultat än väntat.

Datalagringsbolaget Proact förbättrade resultatet kraftigt i det andra kvartalet. Aktien gick fram 4,9 procent till 95,50 kronor.

Industrigruppen Duroc rapporterade dock sämre än väntat. Bolaget sparkade också vd:n.

"Vi måste ta nya tag nu. Lönsamheten måste bli bra mycket bättre i bolaget. Det måste in ny energi i bolaget. Det har gått alldeles för trögt tidigare. Det finns ett tryck från aktieägarna att det måste hända något. Det går inte att sparka hela laget", sa Durocs styrelseordförande Sture Wikman till SIX på fredagen.

Aktien föll 4,9 procent till 11,70 kronor.

Polymerbolaget Hexpol tecknade avtal om att förvärva verksamheten i Kardoes Rubber. Köpobjektet har en tillverkningsenhet i LaFayette, Alabama, USA, hade förra året intäkter på 43 miljoner dollar och har cirka 90 anställda.

Den förvärvade verksamheten har en lägre ebitda-marginal än Hexpol-koncernen och förväntas ge en mindre positiv effekt på resultat per aktie från start.

"Det här är ett bolag vi känner bra till. Vår ambition är att få upp Karboes Rubbers lönsamhet. Vi jobbar med marginalen", sa Hexpols vd Georg Brunstam till SIX på fredagen.

"Vi ser långsiktiga synergier genom det här", uppgav Brunstam vidare. Aktien lyfte 1,5 procent.

Venue Retail Group gick fram 11 procent på fortsatta insynsköp i aktien.

Consilium steg 5,4 procent efter att ha rapporterat kraftigt ökade intäkter och orderingång för perioden januari till juni.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?