1515

Råvaror: Oljepriset faller<br />

Oljeprisets nedgång accelererade på fredagseftermiddagen, samtidigt som metallpriserna noterade mindre rörelser i mestadels positivt territorium.

Vid klockan 18.20 var WTI-oljan ned 1,59 dollar på 101,34 dollar per fat, medan Brentoljan handlades 1,60 dollar ned till 107,07 dollar per fat.

WTI- och Brentoljan är på väg mot den tredje raka veckan med nedgångar, efter att kurdiska styrkor tagit kontroll över oljefälten Bai Hassan och Kirkuk under fredagen.

"Kurderna har tagit över fler oljefält i norra Irak, vilket skulle kunna leda till en större export. Det, tillsammans med den senaste tidens framsteg i Libyen, har förbättrat tillgången för konsumenter. Utsikterna har gått från en eventuell brist till ett eventuellt överskott", resonerade John Kilduff, partner på hedgefonden Again Capital i New York, i en kommentar till Bloomberg News.

Internationella energimyndigheten, IEA, publicerade sin månadsrapport med uppdaterade oljeprognoser på fredagen, där de drar ned efterfrågeprognosen för i år något på sämre utfallsdata och något mer dämpade makroutsikter.

Uppgången i efterfrågan för nästa år väntas ligga i storleksordningen för de senaste två årens uppgång, med förbättrade makroförhållanden.

Ädelmetallerna steg på torsdagen i spåren av de portugisiska bankproblemen, men handlades sidledes under fredagen. Såväl guldet som silvret var i stort sett oförändrat.

"Vi ser något av en tillbakagång i gulpriset då problemet i Portugal inte eskalerade. Vi ser också en del vinsthemtagningar", sa Adam Klopfenstein, marknadsstrateg på Archer Financial Services i Chicago, till Bloomberg News.

Den portugisiska banken Banco Espirito Santos problem har skapat oro för spridningseffekter och en risk för att detta ska dämpa den bräckliga återhämtningen i euroområdet.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange var kopparn 8 dollar lägre till 7.154 dollar per ton. Zink och aluminium noterades 26 respektive 13 dollar högre till 2.297 respektive 1.938 dollar per ton.

Kopparlagren som mäts av terminsbörsen i Shanghai steg för den tredje raka veckan till den högsta nivån sedan 5 juni. På torsdagen visade data att Kinas import av kopparprodukter i juni föll till den lägsta nivån sedan april 2013.

 

Noteringar kl 18.20
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin  -1,59 USD  101,34
Brent, första termin  -1,60 USD  107,07Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar  -8 USD  7.154
Zink  +26 USD  2.297
Aluminium  +13 USD  1.938
Nickel  +130 USD  19.380
Bly  +14 USD  2.204
Tenn  +102 USD  22.152Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld  -0,03 USD  1.335,72
Silver  +0,03 USD  21,43Dollarindex (högre = starkare USD)  0,09 80,22


Innehåll från WebbhusetAnnons

Outl1:s nya e-handelslösning har gett effektivare administration, ökad omsättning och bättre användarupplevelse

Aram Soltani, Head of E-commerce & Marketing på Outl1.
Aram Soltani, Head of E-commerce & Marketing på Outl1.

Med hjälp av Webbhuset kunde Outl1, på bara tre månader, byta ut sin gamla e-handelslösning och lansera sin nya. En systemlösning som hjälpt dem att effektivisera digitala processer, få kvalitativ data i realtid och maximera kundnyttan. 

– Vi jobbar med Magento som plattform, och strukturen i vår gamla e-handelslösning gjorde att vi inte kunde vara så dynamiska som vi ville vara. Vi märkte också att vår gamla lösning inte kunde hänga med när vi behövde skala upp. Vi började leta efter en ny samarbetspartner för en smartare e-handelslösning kring Magento som kunde vara lika snabbfotad som oss och som kunde följa med oss i vår framtida utvecklingsresa, säger Aram Soltani, Head of E-commerce & Marketing på Outl1. 

Det som var absolut viktigast för Outl1, när de letade ny leverantör, var att hitta en stabil partner med egen expertis.  

– Vi satte stort värde i att Webbhuset har lång erfarenhet av Magento och bara har inhouse-utvecklare till skillnad från många andra aktörer på marknaden. Webbhusets genuina intresse för helheten i Outl1:s affär och inte endast fokuserat på själva sajten har bidragit såväl till ett effektivt samarbete som en bättre slutprodukt. Erfarenhet av att jobba med större e-handelsbolag med stora trafikvolymer, hög konvertering och stora orderflöden, var såklart en extra trygghet i val av partner när vi bestämt oss för att göra stora investeringar för att få en till en lösning som är verkligt skalbar och framtidssäkrad 

Outl1 erbjuder produkter med hög kvalité till konkurrenskraftiga priser inom framför allt hem,  hushåll, trädgård, sport och fritid via nätet. Företaget har funnits sedan 2014 och har sedan dess etablerat sig som en självklar destination i sin nisch med en stark marknadsposition på den svenska marknaden.

– Vi har haft en fantastisk tillväxtresa under de senaste åren och tillslut blev vår plattform en bromskloss. Med vår nya lösning kan vi koppla ihop flera av våra affärssystem, effektivisera vår administration och hantera mycket större flöden än tidigare. Vi kan exempelvis synka order, lager och frakt i realtid, få kvalitativ data snabbare vilket gör att vi kan vara mer proaktiva än tidigare. Våra kunder möts idag av en mer lättnavigerad, snabbare webbplats med ett lagersaldo som hela tiden är korrekt. Vi har exempelvis kunnat automatisera allt som rör förbokningar för att kunna ge kunden en bättre service.

Att få tillgång till ett system som kan implementera det senaste inom digitalisering och e-handel nu och framöver var ett av de krav som Outl1 hade på sin nya e-handelslösning.  

– Vi har en tät dialog med Webbhuset när det kommer till ny funktionalitet. De är mycket proaktiva och kommer med många innovativa lösningar som fungerar för vår verksamhet. Vi gick live i mars och det har fungerat otroligt smidigt. Vi fick dessutom ihop e-handelslösningen på bara tre månader tack vare att Webbhuset toppade sitt team. Vi har nu ett system som är kraftfullt, dynamiskt, skalbart och framtidssäkrat, avslutar Aram Soltani.

Om Webbhuset

Webbhuset är ledande E-handelsexperter inom B2B och B2C sedan -98 och en av de första i Norden med att specialisera sig på Magento, en av världens största E-handelsplattformar, som man jobbat med sedan 2008. Webbhuset ökar omsättning och maximerar kundnyttan samt effektiviserar interna processer genom digitalisering och levererar en skalbar, dynamisk och kraftfull E-handel.

Läs mer om Webbhuset och vad vi kan göra för dig 

Besök outl1

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Webbhuset och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?