ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Krönika

Insiderkrönika: Bolag med spännande aktivitet

Insynshandeln går ned till minimum, inför "supermånaden" augusti. Men i ett bolag händer det riktigt spännande saker.

Den senaste veckans insynshandel har varit mycket begränsad och ytterst få affärer har gjorts. Men jag är inte förvånad. Tillsammans med januari är juli den månad med absolut lägst aktivitet under ett år. Insynshandeln under juli påverkas också av handelsförbudet för många inför kommande kvartalsrapport. Utöver det passar även insiders på att ta lite välbehövlig semester under sommaren.

Men en rejält höjd aktivitet kan väntas redan nästa månad – aktiviteten under augustimånader är i snitt 55 procent högre än under julimånader.

I den senaste veckans rapporterade insynshandel är det ett bolag som sticker ut. I sko- och modebolaget Venue Retail Group har nämligen styrelseledamoten och blivande ordförande Ulf Eklöf ökat sitt ägande med sammanlagt 200.000 aktier i tre affärer under perioden 30 juni – 4 juli. Med affärerna mer än fördubblar han sitt tidigare egna innehav till sammanlagt 326.650 aktier.

Att han nu väljer att öka sitt ägande rejält är intressant. Det tidigare blygsamma ägandet hade han trots att han suttit i bolagets styrelse sedan 2009.

Hittills i år har VRG-aktien backat med drygt 30 procent och den 26 juni meddelades att såväl vd Susanne Börjesson som styrelsens ordförande Mats Persson lämnar sina uppdrag. Samtidigt berättade man att en företrädesemission på 50 miljoner genomförs för att göra en ”total omstöpning våren 2015”.

Ny ordförande blir just Ulf Eklöf som också tillsammans med största ägaren Varenne garanterar emissionen. Som grundare av Stadium kan han detaljhandel. Till styrelsen väljs också Bo Eklöf, grundare och inköpschef på Stadium, och Jimmy Johansson, vd på kommunikationsbyrån AWB och tidigare marknadschef på Björn Borg.

Med en ny ledning finns ny energi, goda förutsättningar och incitament som behövs för en omstöpning av bolaget. Men i så stora förändringsprocesser finns inga garantier. Att Eklöf väljer att ta ett rejält steg framåt i bolaget med ökat ägande ser jag dock som en fin signal och för den uthållige investeraren som tål hög risk kan det vara köpläge i aktien.

När jag tillfrågades att skriva krönika var det inte självklart att acceptera erbjudandet. Man ville att jag skulle ge köp- och säljtips baserat på insynshandeln. Som forskare har jag skrivit en avhandling kring värdet av aktietipsen i tidningarna – en avhandling som var kritisk till tipsen. Men efter tre kvartal ångrar jag mig inte. Kontakten med många engagerade läsare utvecklar och inspirerar.

Med min forskarbakgrund – och som kritisk till aktietips generellt – är det en självklarhet att utvärdera hur väl tipsen faller ut. Utvärderingen görs sex månader efter att tipset gavs. Men aktieplaceringar är inte en kort sprint utan ett långdistanslopp och ska man vara på aktiemarknaden bör man vara mer långsiktig än så.

För sex månader sedan köptipsade jag MQ Holding efter att vd Christina Ståhl, då relativt nytillträdd som vd, hade gjort ett rejält köp i aktien. Sedan dess har jag skrivit flera gånger om aktien efter att fler insynspersoner har ökat och mot bakgrund av det anser jag den fortfarande klart köpvärd.

Sedan tipset för sex månader sedan har aktien stigit med 33 procent att jämföra med 9 procent för Stockholmsbörsen.

Även om många insynspersoner tar semester finns det alltid de som är aktiva – var så säker att jag bevakar deras steg för er läsare under sommaren.

Erik Lidén är ekonomie doktor och driver fondbolaget Insiderfonder som placerar utifrån insynpersoners handelsmönster. Du kan följa honom på Twitter: @Erik_Liden. Här kan du maila till skribenten.

Tyck till