1515

Stockholmsbörsen: <br />Gruvbolaget faller<br />

Nedgångarna accentuerades medan handeln framskred på torsdagen, med banker som främsta sänken i storbolagsindexet i Stockholm efter norsk och portugisisk bankoro.

Även Skanska tyngde efter morgonens negativa besked.

Vid klockan 13.45 var OMXS30 ned 1,3 procent till nivån 1.361,5 och noterade den lägsta nivån sedan mitten av maj. Aktier för drygt 5 miljarder kronor hade omsatts. Euro Stoxx 50 var samtidigt ned 1,7 procent.

Den norska banken DNB lämnade på morgonen sin halvårsrapport. Främst kreditförlusterna var högre än väntat.

Aktien var ned drygt 4 procent i Oslo, vilket verkade smitta av sig på de svenska bankerna, som pressade OMXS30. Indextunga Nordea backade 2,3 procent, och övriga storbanker var ned med mellan 1,6 och 2,1 procent.

Även europeiska banker backade, med nedgångar i Stoxx Europe 600 Banks med 2,7 procent, efter frågetecken kring den portugisiska banken Espirito Santos kortfristiga upplåning.

"Antagligen beror det på vad som händer i Portugal. Frågan är vad som kommer hända där och investerarna säljer av europeiska banker. Kommer man då som DNB med en rapport som är något sämre än väntat så åker man på stryk", sa Andreas Håkansson, analytiker på Exane BNP Paribas, i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt, och fortsatte om DNB-rapporten:

"Vinsten före kreditförluster var okej, men kreditförlusterna en bra bit sämre. Problemlånen i Norge ökade och DNB reserverade också lite mer för nya shippingrelaterade förluster. Det är inte vad marknaden vill se."

Byggbolaget Skanskas besked om förluster i Latinamerika på 500 miljoner kronor i det andra kvartalet pressade aktien, som var en av de större förlorarna i OMXS30-index. Aktien var ned 2,6 procent.

Än mer än så sjönk SSAB, minus 2,8 procent, och dagens OMXS30-jumbo Kinnevik, minus 3,1 procent till 275:50 kronor. Onsdagens rapportbolag Axis rekylerade 3 procent efter uppgången på nästan 10 procent under rapportdagen.

Flera fastighetsbolag har rapporterat:

* Atrium Ljungbergs resultat före värdeförändringar uppgick till 214 miljoner kronor (206) för det senaste kvartalet. Aktien backade 0,3 procent.

* Klövern steg cirka 4 procent efter en rapport där kvartalets driftöverskott var det högsta hittills för ett enskilt kvartal, 426 miljoner kronor (349).

* Tribonas driftnetto minskade till 90 från 108 miljoner kronor, och aktien, som gick starkt under onsdagen efter en positiv Di-artikel, backade 2,4 procent.

I övrigt säljer Lundin Petroleum tillgångar i Ryssland. Förutsatt att affären slutförs i juli 2014 blir Lundin Petroleums reviderade produktionsguide för helåret 2014 mellan 24.000 och 29.000 boepd. Aktien backade 1,6 procent på beskedet.

* Guldgruvebolaget Semafo hörde till den minoritet som noterades på plus, mot bakgrund av en guldprisuppgång på 1,3 procent. Bolaget är helt fokuserat på guldutvinning och har som policy att inte säkra guldflödet. Aktien lyckades inte nå årshögsta på 33,20 kronor, men noterade en uppgång om 3,6 procent till 32,50 kronor.

* Seamless har tecknat avtal med kundkortsleverantören Contis i Storbritannien för betallösningen SEQR. Sedan årsskiftet är Seamless-aktien ned över 40 procent, och nyheten hjälpte inte aktiekursen, som sjönk 1,4 procent till 29,40 kronor.

* Gruvbolaget Nordic Mines har inte anrikat någon malm under det andra kvartalet. Däremot har tankarna vid anrikningsverket tömts och tackor motsvarande 36 kilo guld tillverkats. Nordic Mines-aktien har inte heller rosat marknaden, med en nedgång om drygt 54 procent sedan årsskiftet. Morgonens initiala uppgång på 9 procent byttes till en nedgång på 6,2 procent, vilket innebar kurser mellan 37 och 30 öre, jämfört med onsdagens stängningskurs på 32 öre.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?