1515

Råvaror: Guldpriset stiger<br />

Oljan handlas på något lägre nivåer på torsdagen, framförallt för WTI, medan basmetallerna överlag är ned. Guldet har stigit något efter Fed-protokollet.

Vid klockan 8.15 handlas WTI-oljan 0,51 dollar ned till 101,78 dollar per fat, medan Brentoljan har sjunkit 0,18 dollar till 108,10.

Statistik från USA:s energidepartement, DOE, visade på onsdagen att de amerikanska lagren av råolja sjönk 2,4 miljoner fat under förra veckan, väntat -1,7 miljoner fat.

Lagren av bensin steg 0,6 miljoner fat. Här väntades lagren ha sjunkit med 0,5 miljoner fat.

"Det är körsäsong men vi ser inte så mycket av en uppgång i konsumtionen. Det kan bli spiken i kistan för priserna. Den geopolitiska situationen är inte så volatil som den varit tidigare", sade Jonathan Barratt på Ayers Alliance Securities till Bloomberg News.

Libyen uppgav att de kommer att öka leveranserna gradvis vid de terminaler som åter har öppnats.

Kinas export ökade mindre än väntat i juni, och även importen var lägre än väntat. Importen av råolja sjönk till 23,28 miljoner ton i juni, ned från 26,08 miljoner ton föregående månad. Importen av koppar sjönk till 0,35 miljoner ton från 0,38 miljoner ton månaden före.

Bland basmetallerna har kopparn stigit 5 dollar till 7.130 dollar per ton, medan zink och aluminium är 3 dollar ned. Nickel handlas 0,3 procent lägre.

När 99,4 procent av rösterna i det indonesiska presidentvalet är räknade leder Joko Widodo med 53,3 procent av rösterna, enligt inofficiell rösträkning.

Garrett Nelson på BB&T Capital Markets sade till Bloomberg News att Joko Widodo har setts som mer marknadsvänlig och om han väljs kan det öppna för bättre relationer med gruvföretagen.

Indonesien är världens största producent av nickel och en valseger för Joko Widodo skulle eventuellt också kunna öppna för lättnader i det exportförbud för obehandlad nickelmalm som varit i kraft ett tag och som bidragit till stigande pris för nickel.

"Detta signalerar för oss att han kanske kan lätta på landets exportförbud för malm. Hans agerande kommer i grunden att styras av det faktum att den indonesiska ekonomin har lidit under exportförbudsregimen", sade Mike Dragosits på TD Securities till Bloomberg News.

ANZ Banking Group skriver däremot i ett marknadsbrev att de tror att det är tveksamt om valvinsten kommer att innebära några förändringar i exportförbudet, eftersom det inbringar inkomster till statskassan och investerare redan börjat anpassa sig till ökad förädling.

På ädelmetallmarknaden noteras guldet drygt 2 dollar högre, till 1.330 dollar per uns, medan silvret stigit 0,08 dollar.

"Guldet har fått ett lyft av Fed-protokollet då dollarn kommit under tryck. Ytterligare stöd för guldet kommer från geopolitisk instabilitet i Mellanöstern och pågående spänningar mellan Ukraina och Ryssland", sade Huang Wei på Huatai Great Wall Futures till Bloomberg News.

Dollarn har tappat till 1,365 mot euron och USA-räntorna har sjunkit i spåren av publiceringen av protokollet från Federal Reserves FOMC-möte den 17-18 juni på onsdagen.

I protokollet såg ledamöterna en viss oro för ökat risktagande och låg volatilitet, och QE3 väntas vara avslutat i samband med oktobermötet.

Men ledamöterna såg samtidigt ett behov av att penningpolitiken behöver "fortsätta stötta de gynnsamma finansiella förhållanden som behövs för att stötta den ekonomiska expansionen".

FOMC Protokollet visade även att det diskuterades kring hur en exitstrategi ska formas och när ett beslut ska tas.

"Det observerades att det skulle vara lämpligt för kommittén att utveckla och kommunicera sin plan för allmänheten senare i år, väl i tid innan de första stegen för en normaliserad policy blir lämpliga", stod det i protokollet.

På torsdagens makroagenda står bland annat nyanmälda arbetslösa i USA, som väntas vara oförändrat på 315.000 förra veckan, och räntebesked från Bank of England, som väntas lämna oförändrat.

Noteringar 8.15
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin -0:51 USD 101:78
Brent, första termin -0:18 USD 108:10:00
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar +5 USD 7.130
Zink -3 USD 2.279
Aluminium -3 USD 1.936
Nickel -33 USD 19.492
Bly -3 USD 2.192
Tenn -30 USD 22.250
Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld +2:16 USD 1.329:96
Silver +0:08 USD 21:21
Dollarindex (högre = starkare USD) +0.00 80.00


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?