1515

Räntor och valutor: Riskaversion efter bankoro<br />

Det rådde riskaversion på de europeiska finansmarknaderna på torsdagen efter att en portugisisk bank hamnat i svårigheter, vilket gav en påminnelse om att det finansiella systemet i euroländerna fortfarande är bräckligt.

Den portugisiska banken Espirito Santos aktie föll 17 procent på torsdagen innan den handelsstoppades på grund av upplåningsproblem i bankens moderbolag. Bankens aktie har sjunkit drygt 30 procent under veckan.

"Om den portugisiska situationen fortsätter att försämras, skulle riskaversionen snabbt kunna sprida sig till övriga euroländers obligationer och andra tillgångar. Situationen bekräftar att EU:s försök att bryta länken mellan staterna och deras relaterade banksystem inte har lyckats", skrev Adrian Miller vid GMP Securities i ett marknadsbrev citerat av Bloomberg News.

Den tyska tioåriga statsobligationsräntan noterades ned 3 punkter till 1,19 procent, medan den svenska motsvarigheten sjönk 2 punkter till 1,77 procent. Den svenska tvåårsräntan steg dock 3 punkter till 0,32 procent.

I Portugal steg statspappersräntorna 10-17 punkter i spåren av oron.

Torsdagens svenska makroagenda bjöd på veckans tyngsta ekonomiska statistik i form av KPI för juni, som inte saknade överraskningar.

SCB rapporterade att KPI steg med 0,2 procent både i månadstakt och i årstakt, vilket var högre än vad både analytikerna hade räknat med och vad Riksbankens prognosbana pekar mot.

KPI-inflationen uppgick till 0,2 procent i juni, medan analytikerna i SME Direkts enkät hade räknat med en nedgång på 0,1 procent. Riksbankens prognosbana från den 3 juli pekade mot en inflation på +0,1 procent i juni.

Jämfört med maj steg KPI med 0,2 procent, där trodde analytikerna på en oförändrad nivå.

Även KPIF var högre än väntat. KPIF steg med 0,2 procent i juni jämfört med föregående månad och ökade 0,8 procent i årstakt. Medan analytikerna spådde en ökning med 0,5 procent i årstakt, pekade Riksbankens prognosbanan mot en ökning med 0,6 procent.

Till månadsförändringen bidrog prishöjningar på transporttjänster med 0,2 procentenheter medan drivmedel och paketresor påverkade uppåt med 0,1 procentenheter vardera.

"Den högre inflationen i juni är sannolikt delvis förklarat av variationer i det säsongsmässiga mönstret som kommer att vändas senare i sommar. Men prognosfelet var fortfarande relativt stort och sannolikt till viss del drivet av den svagare kronan de senaste 12 månaderna. Detta innebär att KPIF sannolikt kommer att fortsätta vara något över Riksbankens prognos under andra hälften i år", skrev SEB i en kommentar.

Handelsbanken skrev att utfallet bör vara välkomnat men något överraskande för Riksbanken.

"Vi har under en tid skissat på den svagare kronan får en betydande påverkan på inflationen, men har räknat med en gradvis påverkan under hösten. Faktum är att när vi tittar på dagens statistik verkar det som att vårens försvagning av kronan redan har börjat visa sig i högre priser på importerade varor och tjänster", skrev Jan Häggström, chefekonom på Handelsbanken, i en kommentar.

Kronan stärktes på beskedet och noterades vid stängning 2 öre starkare mot dollarn till 6:78, och stärktes 4 öre till 9:22 mot euron.

I USA noterades den tioåriga statsobligationsräntan ned 7 punkter till 2,50 procent, medan tvååringen sjönk 7 punkter till 0,45 procent.

Här kom bland annat statistik som visade att antalet nyanmälda arbetslösa sjönk till 304.000 förra veckan, att jämföra med förväntningar på 315.000, som också var föregående veckas utfall. Fyraveckorssnittet sjönk samtidigt till 311.500, vilket var den lägsta nivån sedan augusti 2007.

"Den första mätningen av arbetsmarknaden i juli ger oss ingen anledning att tro annat än en ny uppgång över 200.000 i sysselsättningen. Fed ligger efter när det gäller att normalisera penningpolitiken och vi räknar med att arbetsmarknadsindikatorer kommer att tvinga fram en ändring i Feds retorik till en mer hökaktig ton under de kommande månaderna", skrev RDQ Economics i en analys.

I övrigt på valutamarknaden stärktes dollarn mot euron till 1:359 vid svensk stängning jämfört med 1:362 vid samma tid på onsdagen. Även yenen gynnades av det försämrade riskklimatet, och stärktes till 101:18 mot dollarn från 101:70.

"Vi ser en del problem i Europa. Marknaderna säljer euro och köper riskskydd som den japanska yenen", sade Sireen Haraji, valutastrateg på Mizuho Corporate Bank, till Reuters.


Innehåll från Eskilstuna LogistikAnnons

Framtidens e-handel finns i Eskilstuna

E-handeln växer stadigt och som en effekt av Coronapandemin ser den bara ut att öka. På Eskilstuna Logistik och Etablering erbjuder man möjligheter till företagande i en tillväxtregion med tillgång till såväl välutbyggd infrastruktur som hållbara logistiklösningar.

Eskilstuna Logistik och Etablering, som är en del av Eskilstuna kommun, samarbetar med regionens näringsliv och skolvärld i syfte att utbilda och skapa arbetstillfällen inom bland annat informationsteknik, logistik, produktion och handel. Sportamore, AWS, H&M och Amazon är bara några av jättarna som har hela eller delar av sin verksamhet i Eskilstuna. E-handelns framgång i Eskilstuna förklaras delvis av läget.

– Från Eskilstuna tar det 46 minuter med tåget till Stockholm, så det är inga avstånd att tala om. Från oss når man 3,8 miljoner människor inom en timme, samt att det är mycket mer kostnadseffektivt än i storstaden, säger Manuel Brändeborn, marknadschef.

Hållbara etableringar

De senaste åren har det varit fullt fokus på hållbara logistikösningar och en viktig del i denna ansats är Eskilstuna Kombiterminal, vilken möjliggör optimala export- och importflöden via hamnarna i Göteborg, Trelleborg och Malmö.

– Det är ett väldigt bra och hållbart transportsupplägg. För oss var inte frågan om vi skulle utveckla vår hållbarhet utan hur, säger Mikael Jonsson, etableringschef.

Eskilstuna Competence Services

För den som vill etablera sitt företag i Eskilstuna finns Eskilstuna Competence  Services (ESC) – ett samarbete mellan kommunen, bemannings-företagen, Arbetsförmedlingen, Mälardalens högskola och olika utbildningar via Yrkeshögskolan och vuxenutbildningar. Istället för att vända sig till aktörerna direkt får man via ESC tillgång till ett stort kompetensnätverk. Det är en del av den hållbara och långsiktiga plan Eskilstuna jobbar med.

– Vi vill att man kommer hit och växer och frodas över tid. Här finns människorna, kompetens, skolor, bostäder - ja hela paketet, avslutar Manuel.

Fakta

Eskilstuna Logistik och Etablering erbjuder hållbara och kostnadseffektiva lösningar för e-handel, logistik och transport, industri och datacenter. Vi ger möjligheten att verka i en tillväxtregion med 3,8 miljoner människor och tillgång till en välutbyggd infrastruktur samt god tillgång på kompetens.

Läs mer på www.eskilstunalogistik.se

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Eskilstuna Logistik och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?