1515

Europabörser: Banker pressas<br />

Europabörserna handlas överlag på minus efter torsdagens inledande handelstimmar.

Samtliga branscher visar röda siffror enligt Stoxx 600 sektorindex, där dagens största förlorare är banksektorn som backat med 2,8 procent. Norska DNB är här i fokus efter att ha missat andra kvartalets förväntningar och i Portugal rasar storbanken Esperito Santo.

En del makrosiffror har även släppts under förmiddagen, bland annat har franska och italienska industriproduktionen backat.

Norges största bank, DNB, missade analytikernas förväntningar på resultatet för andra kvartalet. Resultat före skatt uppgick till 6.165 miljoner norska kronor jämfört med väntade 6.407 miljoner enligt SIX News/Inquiry Financials enkät. DNB var vid lunch ner med 4,5 procent.

Tysklands näst största bank, Commerzbank, förväntas betala mellan 600 och 800 miljoner dollar för amerikanska sanktionsbrott. Banken anklagas för att ha flyttat pengar genom sin amerikanska verksamhet till bolag i Irak och Sudan, som är svartlistade av USA. Aktien har backat 3,3 procent i dag.

Även i Portugal riktas fokus mot banker då oron eskalerar sedan Esperito Santo Financial Groups uttryckt att de avser att be sina långivare om förlängda löptider samt att godta en omvandling av skulder till aktier. Banco Esperito Santos aktie har rasat 16 procent under torsdagen.

Danska logistikkoncernen Møller-Mærsk har tecknat ett fartygsdelningsavtal med schweiziska MSC Mediterranean Shipping om rutterna mellan Europa och Asien. Avtalet omfattar 185 fartyg med en kapacitet på 2,1 miljoner TEU. 1 TEU motsvarar volymen en 20 fot lång container.

Møller-Mærsk-aktien är ned 0,7 procent i Köpenhamn.

Airbus är för dagen starkare än den breda marknaden, -0,1 procent i Paris, sedan personer med insyn sagt att indiska flygbolaget IndiGo eventuellt kommer lägga en order på A320neo-plan till motsvarande ett värde om 20,6 miljarder dollar. Två av källorna sa till Bloomberg att ordern kan komma att offentliggöras nästa vecka.

På makrofronten har europeiska centralbanken, ECB, i sin månadsrapport bekräftat bilden om fortsatt måttlig ekonomisk återhämtning under det andra kvartalet, med låg inflation och svag kredittillväxt. Under ett anförande på onsdagskvällen upprepade ECB-chefen Mario Draghi att man står beredd att använda okonventionell penningpolitik om det skulle vara nödvändigt.

Frankrikes konsumentprisindex, KPI, steg med 0,5 procent i årstakt under juni. Jämfört med månaden innan var KPI oförändrad. Den franska industriproduktionen sjönk samtidigt med 1,7 procent i maj jämfört med månaden innan.

Frankrikes ekonomiska utveckling upplevs halka efter resten av Europa och Stewart Richardson som är chef över kapitalförvaltning på RMG Wealth Management i London uttrycker besvikelse över landets tillväxt.

"Bristen på strukturreformer och folkligt stöd för regeringen skapar oro bland investerare som återspeglas på aktiemarknaden", sa han till Bloomberg.

Italiens industriproduktion sjönk också i maj, minus 1,8 procent. Jämfört med månaden innan backade produktionen med 1,2 procent.

Marknaden inväntar härnäst att Bank of England ska lämna sitt penningpolitiska besked, vid kl. 13.00 svensk tid. Förväntningarna inför beskedet är en oförändrad styrränta vid 0,5 procent.

Noteringar kl 12.33
Index  Marknad  Notering  I dag  I år

DJ Stoxx 600  Europa  336 -1,20% 2,30%
DJ Stoxx 50  Europa  2.982  -1,10% 2,10%

FTSE 100  London  6.668  -0,80% -1,20%
DAX  Frankfurt  9.666  -1,50% 1,20%
CAC 40  Paris  4.299  -1,40% 0,10%

SMI  Zürich  8.472  -0,80% 3,30%
IBEX 35  Madrid  10.489  -2,40% 5,80%
FTSE MIB  Milano  20.443  -2,10% 7,80%


Innehåll från Alcatel LucentAnnons

Innovativa tekniska lösningar förbättrar operativa arbetsflöden och skapar en säkrare vård.

Ny innovativ teknik möjliggör för sjukhus att kunna spåra utrustning och människor i realtid. Med hjälp av Alcatel-Lucent Enterprise lösning OmniAccess Stellar Asset Tracking kan sjukhusen skapa ökad säkerhet för patienter, tidsbesparingar och bättre utnyttjande av befintlig utrustning.

En studie visar att många sjukhus har en utnyttjandegrad av utrustning på mindre än 50 procent, att jämföra med branschacceptabel användningsgrad på 70–80 procent. 

– Den trend vi ser med större sjukhus leder samtidigt till att sjukvårdspersonalen har svårare att manuellt överblicka utrustning som delas mellan vårdenheter. Vi vet från studier i England att en sjuksköterska idag spenderar i genomsnitt 72 minuter per skift bara på att leta efter utrustning. Om den utrustningen istället kopplas ihop med digitala sensorer i ett automatiserat flöde som gör dem enkla att hitta kan det ge stora tids- och kostnadsbesparingar för vården, säger Johan Rågmo, Director Business Development Network Infrastructure Europe West.

Med Alcatel-Lucent Enterprise systemlösning OmniAccess Stellar Asset Tracking kan sjukhus, kliniker och vårdboenden få hjälp att spåra både utrustning och människor i realtid. Systemet bygger på BLE-tekniktaggar som sätts direkt på specifik utrustning, eller exempelvis på patienternas plastarmband, och som sänder ut en signal om var de är. Det gör det både enklare för personal att hitta det man letar efter och leder till högre nyttjandegrad. 

– Vården har idag stor belastning som går att minska genom automatiserade processer och IoT. Det gör att personalen kan lägga mer tid på själva vården. Vårt system gör det även säkrare för patienter på sjukhus då personalen kan få larm så fort en patient lämnar en specifik enhet, exempelvis något som skapar ökad säkerhet på demensavdelningar. Det kan också larma när viktig utrustning, som exempelvis en hjärt- eller blodtrycksmaskin, är klaranvänd och behöver laddas så att den snabbt kan återställas för nästa patient, berättar Johan.

Det går att använda Alcatel-Lucent Enterprise lösning för att underlätta för patienterna att hitta till rätt avdelning eller för vårdpersonalen att hitta patienten om de inte sitter i rätt väntrum.

– Du kan också styra patientflöden för att säkerställa att det inte är fler människor på en viss specifik yta än det får vara. Den kvalitativa data du kan få ut av systemet underlättar också för ledningsgrupp och chefer att bättre prioritera både personal och utrustning efter behov, förklarar Joakim Ahrens, Channel Sales Manager.

OmniAccess Stellar Asset Tracking är enkel att använda och administreras via exempelvis mobil eller platta. 

– Vår lösning är lätt att implementera med befintliga sjukhussystem, och skala upp eller ner efter behov. Den säkerställer hela tiden rätt prioritering i bandbredd så att larm alltid har företräde, avslutar Joakim.

Om Alcatel-Lucent Enterprise
Sedan 1919 och fram till idag har Alcatel-Lucent Enterprise levererat tekniska lösningar i framkant av tekniken. Vårt uppdrag är att skräddarsy och anpassa teknikupplevelsen efter vad våra kunder faktiskt behöver. Vi levererar nätverk och kommunikationsplattformar.

Tillsammans med våra partners levererar vi skräddarsydda lösningar och kommunikationsplattformar till företag. Dessa lösningar hjälper dem att konkurrera i en digital värld.

Läs mer om vad Alcatel-Lucent kan göra för vården

Läs gärna Alcatel-Lucents White Paper 

Mer från Alcatel Lucent

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Alcatel Lucent och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?