Annons

Bankbekymmer sänkte börsen<br />

Stockholmsbörsen tog under torsdagen ett kliv tillbaka efter att investerarkollektivet oroat sig över den sydeuropeiska banksektorns hälsa.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde 1,6 procent lägre, den största procentuella nedgången sedan 3 mars, till indexnivån 1.357,8. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till drygt 11,6 miljarder kronor.

"Problemen kring den portugisiska banken Espirito Santo och det resulterande handelsstoppet är dagens stora händelse. Det har satt press på börserna generellt, och i synnerhet banksektorn. Även aktier som har gått ovanligt bra på sistone tappar, medan bolag som inte är alltför cykliska klarar sig relativt bra", sade en anonym mäklare i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

De fyra svenska storbankerna SEB, Swedbank, Handelsbanken och Nordea stängde mellan 1,6 och 2,5 procent lägre.

Kinnevik, som fram till torsdagen hade avancerat runt 20 procent sedan början av maj, noterades i botten av OMXS30 efter en nedgång om 3,7 procent, utan större bolagsspecifika nyheter.

Vidare på den omfattande förlorarlistan placerade sig Skanska efter beskedet om att förluster i verksamheten i Latinamerika belastar byggbolagets resultat i det andra kvartalet 2014 med 500 miljoner kronor. Skanska handlades ned med 2,5 procent.

Oljebolaget Lundin Petroleum har sålt tillgångar i Ryssland, vilket följdes av att aktien backade 2,9 procent. Förutsatt att affären slutförs i juli 2014 blir bolagets reviderade helårsprognos för helåret 2014 mellan 24.000 och 29.000 fat oljeekvivalenter.

Utanför storbolagsindex rekylerade onsdagens rapportvinnare Axis ned 1,9 procent till 226:50 kronor. Nordea Markets höjde under torsdagen riktkursen för bolaget till 242 kronor från tidigare 210 kronor.

På torsdagens rapportagenda återfanns fastighetsbolaget Atrium Ljungberg. Bolagets resultat före värdeförändringar för det andra kvartalet uppgick till 214 miljoner kronor, att jämföra med de 206 miljoner kronor som redovisades under det andra kvartalet ifjol. I samband med rapporten meddelade bolaget även att resultatprognosen för helåret 2014 justeras upp till 815 miljoner kronor från tidigare 800 miljoner kronor.

Atrium Ljungbergs B-aktie var en av de bäst presterande large cap-aktierna och stängde 0,2 procent lägre.

De två sektorkollegorna Klövern och Tribona öppnade också böckerna för det andra kvartalet. Klöverns rapport imponerade på marknaden med ett rekordhögt driftöverskott, något som skjutsade upp aktien med 4,5 procent. Tribona, som steg under onsdagen efter en positiv Dagens Industri-artikel, noterades däremot 2,9 procent under nollstrecket.

På rekommendationsfronten har SEB sänkt gruvbolagsduon Lundin Mining och Boliden till sälj respektive behåll. Lundin Mining tappade 2,0 procent medan Boliden stängde 2,1 procent lägre. Mot strömmen gick guldgruvebolaget Semafo, som avancerade 0,5 procent i spåret av stigande guldpriser.

Maj månads industriproduktionsstatistik från såväl Frankrike som Italien inkom under torsdagen sämre än förhandsförväntningarna.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?