1515

Räntor &amp; valutor: Pundet stärkt efter PMI<br />

Europaräntorna handlas fortsatt på något högre nivåer under förmiddagen, med tyska räntor 1 punkt upp överlag. Euron har tappat något till 1:368 mot dollarn, men i stort bibehållit måndagens markerade uppgång. Börserna är överlag upp.

Tisdagen präglas av industri-PMI. Euroområdets definitiva inköpschefsindex sjönk till 51,8 i juni, från 52,2 föregående månad, marginellt lägre än preliminära 51,9.

Chris Williamson, chefekonom vid Markit, noterade att PMI befinner sig på den lägsta nivån på sju månader, vilket kan skapa oro för att återhämtningen tappar momentum.

"Det finns uppmuntrande tecken på att tillväxten får momentum i regionens periferi, särskilt i Spanien och Irland, och en del av inbromsningen i Tyskland kan ha berott på ett högt antal helgdagar. Men den generella bilden är en påminnelse om hur bräcklig regionens återhämtning ser ut", sade han.

Spanska och franska definitiva industri-PMI kom in lite högre än det preliminära medan det italienska och tyska reviderades ned lite. Tyska PMI sjönk till 52,0 från 52,3, vilket var åttamånaderslägsta.

"Tillväxten i produktion och nya order fortsatte att bromsa in, vilket våra enkätdeltagare i många fall hänvisade till produktionsjusteringar efter en stark tillväxt i början av året", uppgav Oliver Kolodseike på Markit i en kommentar.

Brittiska räntor handlas 2-3 punkter högre medan pundet stärkts till 1:713 mot dollarn efter att industri-PMI oväntat stigit till 57,5 i juni.

Australiendollarn handlas fortsatt på starkare nivåer. Centralbanken, RBA, lämnade som väntat styrräntan oförändrad, men centralbankschefen Glenn Stevens budskap sågs som något mindre duvaktigt än antagits.

Svenska räntor är svagt upp, medan en initial förstärkning i kronan efter PMI visade sig övergående, och kronan har tappat något vid lunchtid. Förändringarna från nivåerna vid stängning på måndagen är små.

Silf/Swedbanks industri-PMI steg till 54,8 i juni från 54,1 föregående månad, mer än väntade 54,2. Delindex för orderingången steg 2,3 enheter och stod för den största delen av uppgången, och enbart produktionsindex gav ett negativt bidrag. Sysselsättningsindex steg till 52,8, den högsta noteringen sedan juli 2011.

"Sammantaget så indikerar PMI en stadig återhämtning i industrin, men hittills har hårda data som industriproduktionen varit svagare än vad barometrar antytt. Med fortsatt stark inhemsk efterfrågan och exporten som gradvis vinner mark, så förväntar vi oss en relativt hög BNP-tillväxt kommande kvartal", skriver Nordea i en kommentar.

Handelsbanken konstaterar att det viktigaste budskapet från PMI är att såväl order- som produktionsindex förblir på hyfsat starka nivåer.

"Förra året så bottnade tillverkningsindustrin men det har ännu inte kommit någon mer brett baserad återhämtning. Trots bättre förhållanden på utländska marknader (jämfört med för ett år sedan) så har exporten inte tagit fart. Men om indikatorer visar sig ha rätt så småningom, och det brukar de, så bör svensk industri få en boost av en återhämtning på exportmarknaderna", skriver Handelsbanken i en kommentar.

På fredag kommer order- och produktionsutfall i industrin i maj från SCB. Enligt SME Direkts enkät väntas produktionen har minskat med 0,1 procent från föregående månad, efter en ökning med 3,0 procent i april.

USA-räntorna har dragits upp i Europahandeln, med den tioåriga statsobligationen 2 punkter högre på 2,55 procent. I eftermiddag kommer ISM:s industri-PMI för juni som väntas ha stigit ytterligare till 55,9 från 55,4 i maj.

Efter en kraftig korrigering ned till 51,3 i januari har industri-PMI successivt återhämtat sig under våren.

Samtidigt publiceras statistik över bygginvesteringar för maj, enligt Bloomberg News prognosenkät beräknas ha stigit med 0,5 procent, att jämföra med en uppgång om 0,2 procent i april.

tisdag kl 11.30 (måndag kl 16.15)
USD/SEK 6:7088 (6:7030) Statsobl 2y 0,45 (0,45)
EUR/SEK 9:1800 (9:1581) Statsobl 10y 1,86 (1,86)
EUR/USD 1:3683 (1:3663) Räntegap/ty 60 (60)
US obl 10y 2,55 (2,54) Tysk obl 10y 1,26 (1,26)Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?