1515

Nordea drar upp trött börshandel

Kurserna på Stockholmsbörsen har inlett börsårets andra hälft med små rörelser och var strax efter lunchtid svagt uppåt. Nordea står för hela uppgången i OMXS30 med AGB som största kända nettoköpare.

SIX Generalindex var klockan 13.55 upp 0,1 procent till 432 och OMXS30-index steg 0,2 procent till 1.379. Omsättningen var 4,1 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 6,2 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

H&M vek ned 0,6 procent. Experterna uppger att H&M:s vd Karl Johan Persson har mycket kvar att bevisa efter sina första fem år. Ett för ambitiöst tillväxtmål, utebliven vinstökning och sviktande marginaler oroar.

Africa Oil har i dag premiär för handel med aktien på Stockholmsbörsens huvudlista. Flera insynspersoner har nu sålt aktier i oljebolaget. Däribland vd Keith Hill som minskat med 200.000 aktier och finanschefen Ian Gibbs som avyttrat 150.600 aktier. Aktien sänktes med 1,7 procent.

Defensiva bolag har gått något bättre än cykliska, där bland andra Securitas och AstraZeneca agerat draglok.

Analytikerna har delade meningar om hur de rekommenderar investerarna att förhålla sig till Securitas. Nordea har uppgraderat sin rekommendation för aktien till köp. Samtidigt har UBS lagt till Securitas bland bolagen som analyshusets minst föredragna aktier. Investerarna tycktes för dagen gå på Nordeas linje då aktien handlades upp 3,1 procent.

AstraZenecas vd Pascal Soriot har köpt 46.200 aktier i bolaget till en aktiekurs om 43,45 pund. Samtidigt väntas AstraZeneca enligt SEB Equity Research få en försening på 2 år för Olaparib, givet att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA följer den rådgivande kommitténs bedömning om att ytterligare data behövs. Aktien steg dock 1,0 procent.

Danske Bank tror att Trelleborgs besparingar och prissättning kommer påverka rörelsemarginalen positivt och höjer riktkursen till 149 kronor med rekommendationen kvar på avvakta. Aktien var dock ned 0,4 procent strax efter lunch.

JP Morgan bedömer att Tele2s avyttringar i Nederländerna och Norge på sikt kan driva upp aktien med omkring 30 procent men sänker dock riktkursen från 100 till 95 kronor. Aktien gick fram 1,8 procent.

Sämre försäljningstrender digitalt kommer sänka vinsten för Eniro, spår SEB Equity och sänker riktkursen till 55 kronor från tidigare 60 med rekommendationen köp. Aktien backade 0,4 procent.

Karo Bio har fått 3,8 miljoner kronor från Vinnova kopplat till bolagets Erbeta projekt för behandling av olika cancerformer. Aktien stärktes inledningsvis men låg sedan oförändrad.

Misen Energy föll med 16 procent när handeln i aktien återupptogs efter några dagars börsstopp. Bolaget dementerade Expressens uppgifter om att Misen skulle kontrollera en stor del av Ukrainas gastillgångar. Enligt bolaget rör det sig i stället om ett avtal som ger bolaget rätt till hälften av det ökade nettoresultatet efter skatt för den ökade naturgasproduktionen ovanför baslinje.

I vanlig ordning presenteras inköpschefsindex runtom i världen vid inledningen av en ny månad. Definitiva siffror för HSBC:s inköpschefsindex i Kina kom in just under det preliminära utfallet vid 50,7 i juni jämfört med det preliminära utfallet på 50,8. I Sverige steg inköpschefsindex i juni till 54,8, vilket var över förväntningarna som låg på 54,3 enligt SIX News sammanställning.

Veckans höjdpunkter vad gäller statistik kommer dock senare i veckan med en sysselsättningsrapport från USA för juni på torsdag. Samma dag släpps dessutom styrräntebesked från både Riksbanken och ECB.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?