1515

Börsen: <br />Mystisk rusning i bioteknikbolag<br />

Stockholmsbörsen handlades i positivt territorium och höll sig ovanför 1.400-nivån under veckans första handelsdag och gick bättre än flera europeiska börser.

OMXS30 stängde på noteringen 1.406, motsvarande 1,1 procent högre och aktier för 12,4 miljarder kronor bytte ägare.

I storbolagsindexet gick banksektorn bäst. Swedbank ledde uppgången efter att Danske Bank utnämnt aktien till den "mest köpvärda aktien i Sverige" och riktkursen sattes till 200 kronor. De senaste fem årens uppgång summeras till drygt 450 procent vilket kan jämföras med SEB som är upp 184 procent och Nordea 64 procent under samma tidsperiod. Swedbank stängde 2,6 procent högre på måndagen på kursen 181:80 kronor.

Connecta var dagens stora vinnare efter ett bud från Acando. Erbjudandet innebär en premie på cirka 28 procent jämfört senast betalt på torsdagen. Connectas styrelse rekommenderar budet och aktien steg nästan 17 procent.

En order och en avsiktsförklaring från FMV om ubåtar, som innebär möjliga beställningar på 11,2 miljarder kronor, fick Saabaktien att reagera starkt positivt. Aktien rusade och nådde tidvis de högsta nivåerna sedan 2007, men föll sedan tillbaka något. Aktien fick även stöd av Citi som inlett bevakning genom att rekommendera köp. Saab-aktien stängde drygt 6 procent upp.

Bland dagens fåtaliga förlorare bland de större bolagen fanns MTG, vars rapport för andra kvartalet kommer att belastas av engångskostnader på 154 miljoner kronor netto. Aktien stängde på minus 0,2 procent.

Lundin Petroleum hängde inte heller med index och landade på i stort sett oförändrade nivåer sedan produktionsstarten på norska Brynhild-fältet försenats ytterligare, till slutet av tredje kvartalet i år.

Bland de mindre bolagen steg bioteknikbolaget Neurovive kraftigt utan några uppenbara bolagsnyheter. Bolagets tredje största ägare, Baulos Capital, har köpt ytterligare 150.000 aktier. Bolaget höll på måndagen också en presentation på Småbolagsdagen, ett evenemang som arrangerades av Redeye och Aktiespararna. Aktien avancerade 22 procent.

Ett annat bioteknikbolag som gick starkt var Medivir som är verksamt inom hepatit-C. Den amerikanska läkemedelsjätten Merck har lagt ett bud på det amerikanska hepatit C-bolaget Idenix för nästan 4 miljarder dollar.

"Mercks förvärv av Idenix visar att det finns ett intresse för nukleotid-läkemedel inom hepatit C från de riktigt stora läkemedelsbolagen och Medivir har nukleotid-projekt i preklinisk fas som potentiellt skulle kunna vara värdefullt. Det är på det projektet som Medivirs aktie handlas upp", sade Nordea Markets läkemedelsanalytiker Erik Hultgård för Nyhetsbyrån Direkt. Medivir steg 7,5 procent.

Spelutvecklaren G5 gick upp nästan 9 procent under måndagen, sannolikt beroende på att bolagets aktie blivit godkänd för notering på Stockholmsbörsens så kallade small cap-lista.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?