ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Krönika

Insiderkrönika: Lundins flaggskepp lockar

  • Foto: Gerald Herbert / TT

Denna veckas krönika bjuder på två nya köptips och ett nedslag kring insynspersoners agerande på två av årets heta aktiemarknader – Indien och Turkiet.

Kanske är det dags att sälja den där industriaktien, funderar jag vid en tillbakablick på köptipset för ett halvår sedan. Svaret kommer sist i denna veckas krönika men före det tänkte jag bjuda på ett par aptitretare för portföljanrättningen där insynspersoner har agerat positivt den senaste tiden.

Veckans rapporterade insynshandel resulterar i en andel köpaffärer på 68 procent under ganska låg aktivitet att jämföra med 55 procent hittills i år. Ett av de bolag där insynspersoner har agerat positivt är i oljebolaget Lundin Petroleum där styrelseledamoten Magnus Unger köpte 200.000 aktier.

LUPE-aktien har varit en besvikelse under det senaste året med en nedgång på 5 procent samtidigt som börsen har gått åt det andra hållet.

Det som intresserar mig är dels att köpet är relativt stort i monetära termer – 26 miljoner kronor- och dels att det är fyra gånger så många aktier som han tidigare ägde. Unger har suttit i bolagets styrelse sedan 2003 och att han nu efter drygt tio år av insyn gör ett så stort köp tolkar jag som en stark köpsignal.

Ett annat bolag med intressanta vibbar är bloddiagnostikföretaget Boule Diagnostics. Där har såväl en av bolagets största ägare Staffan Persson via bolaget Zimbrine Holding BV som styrelseledamoten Thomas Eklund via sitt bolag Tedcap AB gjort ett köp på 133.511 aktier vardera den 27 maj. Dessutom har ytterligare en av bolagets största ägare, Linc AB, köpt 139.629 aktier samma datum.

Köpen motsvarar sammanlagt den försäljning som Industrifonden gjorde samma datum på hela sitt innehav. Visst, det är negativt att Industrifonden försvinner som ägare, men det är klart övervägande positivt att köparna är insynspersoner. Med köpet ökar Staffan Persson sitt innehav med 27 procent och Thomas Eklund ökar med 43 procent. När de på insidan gör den här typen av stora köp brukar det innebära att det är köpläge. Den som har en läggning åt det mer försiktiga hållet noterar att bolaget är litet och att riskerna därmed är höga.

För ett halvår sedan gav jag ett köptips av tunnplåtstillverkaren Lindab. Sedan dess har aktien stigit med 42 procent att jämföra med 16 procent för Stockholmsbörsen inklusive utdelningar. Jag noterar dock att flera insynspersoner har gjort mindre försäljningar under de senaste månaderna även om vd Anders Berg har gjort ett mindre köp. Med tanke på de något negativa signalerna vill jag mana till försiktighet.

I början av året lyfte jag fram flera aktiemarknader som intressanta då insynspersoner där var ovanligt positiva. Två av marknaderna var Indien och Turkiet som sedan dess har utvecklats mycket starkt. Den senaste trenden bland insynspersonerna på dessa marknader är negativ vilket är vanligt under stigande perioder men också en indikation på att det börjar bli dyrare och, om trenden håller i sig över längre perioder, kommande nedgångar.

I Indien var andelen köp förra året ovanligt höga 49 procent men har i år sjunkit till låga 20 procent. Bilden är liknande i Turkiet där andelen förra året uppgick till 78 procent och i år har sjunkit till 62 procent en notering som senast uppnåddes 2010. Det finns ingen anledning att känna sig orolig över börsutvecklingen i dessa länder på kort sikt men om den negativa trenden består ett tag till så signalerar det nedgångar framöver. Men för att undvika missförstånd så är min syn på dessa marknader i det korta perspektivet positivt.

Med detta sagt, finns det all anledning att återkomma till dessa båda marknader lite längre fram.

Erik Lidén är ekonomie doktor och driver fondbolaget Insiderfonder som placerar utifrån insynpersoners handelsmönster. Du kan följa honom på Twitter: @Erik_Liden. Här kan du maila till skribenten.

Tyck till