ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Bästa kortet för semestern

  • Foto: Mark Lennihan
Sommartider betyder även spenderartider. Och du som gillar att dra kreditkortet i de franska boutiquerna och grekiska tavernorna bör ta en titt på det finstilta innan du kliver på semesterflyget.

Många av svenskarnas vanligaste kreditkort är nämligen belagda med både överdrivet högt valutaväxlingspåslag och kontantuttagsavgifter.

Vid uttag och köp inom EU får valutaväxlingspåslaget vara maximalt 2 procent, och kontantuttagsavgiften maximalt 4 procent. Men på senare tid har flera kortutgivare börjat konkurrera om konsumenternas gunst sedan de pressat priset på avgifterna.

Ica-banken stod länge som ensam och stolt herre på täppan med noll kronor i avgift för både valutaväxlingspåslag och kontantuttagsavgift, men har på senare år fått konkurrens av bland annat GE Money Banks kreditkort. Di.se har vid en genomgång av 96 olika bank- och kreditkort valt ut fem kort som är snälla mot ditt konto vid utlandsresan.

Samtidigt har några av svenskarnas vanligaste kreditkort maxad avgift för såväl valutapåslag som för uttagsavgift utomlands. Dyrast är samtliga American Express-kort (utom Platinum) och Diners Club Classic-kortet, som båda har ett valutaväxlingspåslag på 2 procent och en uttagsavgift på 4 procent av det totala uttagsbeloppet.

Men de höga avgifterna betyder inte att du ska ta fram saxen, klippa ditt kreditkort och skaffa ett nytt. Att boka en resa med det kreditkort du har kan ge många sköna bonuspoäng. Men vill du maxa semesterkassan gör du rätt i att lämna det hemma efter att resan är bokad.

Korten med lägst avgift och påslag
Kort Valutapåslag vid köp Uttagsavgift
GE Money Bank - Mitt kort 0% 0%
ICA Banken - Bankkort plus 0% 0%
GE Money Bank Mitt kort+
0% 3% (minst 35 kr)
Bank Norwegian 1,75% 0%
Forex Betal- och kreditkort 0% 2%, minst 40 kr
Collector easyliving 0% 3%
Korten med högst avgift och påslag
Kort Valutapåslag vid köp Uttagsavgift
American Express (samtliga utom Platinum) 2% 4%, minst 25 kr
Diners Club Classic Privatkort 2% 4%, minst 10 kr
SAS Eurobonus World 2% 3%, minst 40 kr
Eurocard 2% 3%, minst 40 kr
Visa TravelCard 1,50% 4%, minst 30 kr
American Express Platinum 2% 3%, minst 25 kr
Tyck till