1515

Stockholmsbörsen: <br />Svag start väntas<br />

I USA backade börserna en aning på tisdagskvällen och nedgångarna stannade på 0,1 procent både på Dow Jones och Nasdaq Composite. Statistik över industriorder var bättre än väntat, men det räckte inte för uppgång.

I Asien var det nedåt på onsdagsmorgonen, framför allt i Kina där index backade runt 1 procent. Tokyo höll dock emot med en liten uppgång.

Stockholmsbörsen väntas öppna nedåt på onsdagen men med fortsatt små rörelser. IG:s förhandel indikerade en öppning på 0,1 procent ned för OMXS30. Europaterminerna pekade klockan 8.40 övervägande nedåt och Euro Stoxx-terminen stod på minus 0,2 procent.

Volvo kan påverkas av marknadens orderingång för tunga lastbilar i Nordamerika i maj, som preliminärt var 25.900 fordon. Lite mer än maj i fjol, men lägre än nivåerna från början av året.

Hexagon, som precis haft kapitalmarknadsdagar i Las Vegas, skjuter fram tidpunkten för när bolaget ska nå sina mål för försäljning och lönsamhet. Nu ska målen om försäljning på 3,5 miljarder euro och ebit-marginal på 25 procent nås 2016 - ett år senare än förut.

Det kan förstås pressa aktien på onsdagen, även om flera banker har tvivlat på att Hexagon skulle nå målen redan 2015.

Sectra har fått en stororder från Region Skåne som är värd 114 miljoner.

Systemair skriver på morgonen att de fått en "genombrottsorder" i Indien, som gäller utbyggnad av tunnelbanan i Delhi. Ordervärdet där är cirka 1,1 miljoner euro.

Exane BNP Paribas har sänkt Handelsbanken från neutral till underperform. Affärsvärlden rekommenderar köp för Boliden och Bure i sitt senaste nummer medan Bong och New Wave får säljråd.

På makrofronten var en av dagens höjdpunkter TNS/Prosperas inflationsenkät för Sverige. Den visade att inflationen väntas vara 0,8 procent om ett år, 1,3 procent om två år och 1,8 procent om fem år. Det var aningen lägre än i förra enkäten.

Vid 8.30 kom tjänste-PMI för Sverige, som antogs ha sjunkit till 56,5. Utfallet blev i stället 58,5, alltså starkare än väntat.

Vid halv tio kommer svensk industridata för april. Där väntas en ökning om 2,5 procent från föregående månad. Klockan 20 på onsdagskvällen svensk tid släpps även Feds regionala konjunkturrapport, Beige Book.

I övrigt håller Trelleborg och Coloplast kapitalmarknadsdagar under dagen.


Innehåll från SwedbankAnnons

Swedbank – pionjär för gröna aktier

Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.
Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.

Swedbank har länge varit en av Nordens ledande rådgivare inom grön skuldfinansiering i form av obligationer och lån. Under 2020 utvidgade Swedbank sitt gröna erbjudande till att även inkludera aktiesidan och blev därmed en pionjär för en ny kapitalmarknadsprodukt – gröna aktier. 

Swedbank har i över ett decennium erbjudit sina kunder gröna obligationer. Men för att ha en samlad rådgivning för kapitalmarknadsfinansiering, valde Swedbank under förra året att bredda sitt utbud av hållbara produkter med gröna aktier. 

– Genom att erbjuda gröna aktier som komplement till obligationer och lån kan vi ha ett heltäckande grönt erbjudande som stödjer ett bolags hela balansräkning. Gröna aktier gör också ett bolag mer attraktivt för aktiemarknadsinvesterare som sedan 2021 ställts inför ökade krav på hållbarhetsrapportering, säger Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.

Swedbanks idé bakom en grön märkning av aktier 

Under 2019 presenterade CICERO Center for International Climate Research (”CICERO”), som är en ledande leverantör av externa utvärderingar avseende ramverk för gröna obligationer, en ny metod för att identifiera andel av gröna intäkter och investeringar inom ett bolag. Swedbank kom därefter med idén att använda CICEROs metod, i kombination med specifika tröskelvärden (≥ 50% gröna intäkter och investeringar), som grund för en grön märkning av aktier. Detta koncept resulterade i en ny produkt för kapitalmarknaden – gröna aktier. 

– Sedan tidigare har aktier från hållbara bolag kunnat betraktats som gröna, men det har inte funnits en grön märkning av aktier likt för obligationer och lån. I och med vårt första live case för gröna aktier, K2A, blev vi först i världen med detta nya koncept i maj 2020. 

En attraktiv produkt för hela kapitalmarknaden

Nyheten om gröna aktier har genererat stor respons från kunder, och Swedbank har förutom K2A bistått ytterligare tre svenska bolag i att märka sina aktier som gröna. Dessa inkluderar Platzer, Magnolia Bostad, samt Wästbygg som lanserade det första kombinerade ramverket för både grön skuld-och aktiefinansiering. 

– Ett grönt kombinerat ramverk ger en bättre insyn i hur hållbarhet är integrerat i ett bolags verksamhet och finansieringsstruktur. Det är ett bra underlag för både skuld-och aktieinvesterare inför EU:s nya regler kring ökad hållbarhetsrapportering. Till exempel EU-taxonomin, som innebär krav på att redovisa andel gröna intäkter och investeringar.

Nasdaq har också intresserat sig för utvecklingen av gröna aktier, och lanserade i förra veckan ”Nasdaq Green Designations”. Två anledningar till detta initiativ är dels för att stödja aktieemittenter som vill skapa transparens kring sina gröna affärsmodeller och strategier, men också investerare som söker efter investeringar som bidrar till ett mer hållbart samhälle. Swedbank agerade som rådgivare till Nasdaq före lanseringen av ”Nasdaq Green Designations”. 

– Swedbank kommer att fortsätta med rådgivning kring gröna aktier, och tror att produkten kommer generera ett fortsatt stort intresse från investerare och bolag i behov av kapitalmarknadsfinansiering, avslutar Katya.

Om Swedbank

Med omkring 7,3 miljoner privatkunder och omkring 547 000 företagskunder är vi den ledande banken på våra hemmamarknader. Vi erbjuder allt ifrån smidiga digitala lösningar för vardagsekonomin till mer omfattande finansiell rådgivning. Hållbarhet är en viktig del av hur vi gör affärer. I finansierings- och investeringsbeslut, vid inköp och i våra betalningsflöden. Genom hänsyn till miljö och sociala risker kan vi bidra till mer långsiktiga företag och samhällen.

Läs mer på www.swedbank.se

 

Mer från Swedbank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Swedbank och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?