ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Forskare: Löfvens jobbpolitik ger färre jobb

  • Foto: Pernilla Wahlman / TT
Socialdemokraternas jobbpolitik kommer inte att leda till EU:s lägsta arbetslöshet. Det säger ledande ekonomer och forskare till SVT.

Socialdemokraterna har presenterat sin jobbpolitik i partiets ekonomiska vårmotion i april. Där presenteras en rad åtgärder som man hoppas ska leda till ökad sysselsättning och år 2020 till EU:s lägsta arbetslöshet. Problemet är att politiken innehåller en rad förslag som också kan ge ökad arbetslöshet.

Enligt forskarna leder följande följande förslag till färre jobb:

  • Höjd arbetsgivaravgift för unga
  • Höjd krogmoms
  • Höjd ersättning i sjukförsäkringen och a-kassan

"Det är förmodligen så att det kommer att minska antalet jobb, delvis. Däremot vet vi att de här jobben som skapats, har uppskattats till kring 6.000-10.000. Det är ändå ganska få arbeten. Vi har krogmomsen, som enligt konjunkturinstitutet ska ha gett 3.000 arbeten, som de föreslår avskaffa. Där har vi besparingar och åtgärder som kan tänkas minska sysselsättningen", säger Eva Mörk, professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet.

"Det har en negativ effekt på arbetsmarknaden. Det tenderar att öka arbetslösheten", säger Lars Calmfors, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet.

Tyck till