1515

Börsen: Statistik höll kurserna uppe

Kurserna på Stockholmsbörsen fortsatte fluktuera kring nollstrecket under låg omsättning i spår av makro från EMU och inhemsk statistik, som föll bättre ut än väntat. De ledande Europabörserna fortsatte svagt nedåt efter gårdagens sexårsbästa.

SIX Generalindex var klockan 12.55 oförändrad på 436, OMXS30-index var också oförändrad vid 1.396. Omsättningen var 3,3 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 4,6 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

"Sammantaget ger dagens siffror stöd till att tillväxten tog fart under det andra kvartalet efter ett svagt första kvartal. Tjänstesektorn är ändå cirka 3,5 gånger större än industrisektorn", kommenterade Anna Råman, senior ekonom på Nykredit, angående den svenska statistiken.

Det svenska inköpschefsindexet för tjänstesektorn steg till 58,5 i maj från 57,9 i april. Det var starkare än marknadens förväntan om 56,5 enligt SIX News analytikerenkät.

Därefter följde glädjande utfall för tjänsteproduktionen som ökade med 4,5 procent i årstakt, vilket var klart över väntade 3,0 procent enligt SIX News enkät. Detaljhandelsutfallet reviderades samtidigt upp till en årstakt på 6,7 procent i april, från en preliminär ökning på 5,7 procent.

Riksbanken bedömde det finansiella systemet som välfungerande enligt stabilitetsrapporten som presenterades efter lunch. Men man pekar samtidigt på hushållens skuldsättning som en riskfaktor.

Nordeas BNP-prognos för 2014 justerades till 2,6 procent (2,8). Samtidigt höjdes prognosen för 2015 till 2,7 procent (2,5)

På bolagssidan gick Hexagon fram som andra mest handlade aktie med 1,4 procent efter nattens kapitalmarknadsdag i Las Vegas där bolaget lämnade kommentarer kring de finansiella målen − en omsättning på 3,5 miljarder euro och rörelsemarginal på 25 procent − vilka förskjuts ett år till 2016.

Från Trelleborgs kapitalmarknadsdagar meddelar bolaget att organisk tillväxt fortsatt är i fokus, samt att man håller fast vid de marknadsutsikterna för det andra kvartalet. Aktien steg 0,6 procent.

Lundin Petroleum gick tillbaka 0,7 procent efter att Statoil varnat för förseningar för Sverdrup projektet.

Affärsvärlden rekommenderade i dag köp för Boliden och Bure, medan New Wave fick säljråd. Placerarna rekommenderas att hålla sig borta från Bong och New Wave. Bure gick fram 3,3 procent, Boliden steg 0,4 procent, New Wave gick tillbaka 2,2 procent medan Bong föll 7,0 procent.

Swedbank höjde rekommendationen för Transcom till köp från neutral. Aktien steg 1,6 procent.

I eftermiddag väntas flera amerikanska statistikpunkter som kan visa vägen. Klockan 14.15 meddelas ADP:s sysselsättningsrapport för den privata sektorn, som blir en uppvärmning inför den officiella arbetsmarknadsdatan på fredag. I eftermiddag meddelas även handelsbalansstatistik och produktivitetssiffror samt två inköpschefsindex för tjänstesektorn.


Innehåll från GetacceptAnnons

E-signering hör till dåtiden - det här är framtiden för B2B försäljning

E-signering kan verka nytt, men faktum är att det funnits och använts flitigt i över tio år av företag över hela världen. E-signering är ett enkelt och smidigt sätt att signera offerter och avtal på distans - men det hjälper dig inte att driva kunddialogen och affären framåt på det sättet som krävs i dagens säljklimat, säger Samir Smajic, vd och grundare på GetAccept.

E-signering är ofta inkörsporten för att påbörja en mer digital säljprocess, och många tror att det är tillräckligt för att digitalisera sin försäljning. Vad data från den digitala säljplattformen GetAccept visar är att 50 procent av avtalen som skickas med e-signering faktiskt inte signeras. 

– Det här säger mig att 50 procent av affärerna fortfarande behöver drivas på ett mer effektivt sätt digitalt, och där räcker inte endast den digitala signaturen, förklarar Samir Smajic. 

Att nå avslut i en affär handlar om samma sak som det alltid har gjort - tillit, personliga relationer och en smidig köp- och säljprocess. Det senaste året har presenterat utmaningar i hur man bibehåller den personliga upplevelsen och engagemanget, när den största delen av affären sker i en digital miljö. 

– Det finns sätt att engagera och sticka ut även i en digital säljprocess. Tänk dig att du öppnar upp ett avtal, och det första som dyker upp är en video där din säljare pedagogiskt förklarar avtalet för dig innan du dyker in i det. Därefter får du upp en chatt, där din säljare uppmanar dig att ställa frågor direkt i chatten om du behöver. Självklart kommer jag uppleva den processen annorlunda, och mer personligt anpassad till mig, jämfört med att öppna en PDF i ett mail, säger Samir. 

Förutom video och chatt så handlar det också om att underlätta för kunden att köpa. Med GetAccepts dokumentspårning kan du se vem, eller vilka, som har gått igenom ditt avtal. Du kan även se vad varje person har tittat lite extra på, så att du enkelt kan bemöta deras eventuella frågeställningar i nästa dialog. Du har också möjlighet att skicka dina dokument via SMS, samt automatiskt påminna mottagaren om avtalet inte signeras.

Kombinerar man de här olika engagerande funktionerna i sin digitala säljprocess så visar statistik från GetAccept att du ökar din hit-rate med upp till 75 procent, jämfört med att bara skicka ett avtal via mail för ren e-signering. Det är tydligt att en personlig interaktion som skapar engagemang har stor effekt på antalet avslut, även digitalt.

Hela 85 procent av all försäljning kommer ske digitalt inom bara några år, så det handlar om att redan nu skapa förutsättningar för att kunna hantera den ökade efterfrågan på smidiga digitala sälj- och köpprocesser, och därmed fortsätta vara konkurrenskraftig. 

– Hoppar man inte på tåget nu, kommer det bli tufft. Många företag ligger redan i framkant och tar man inte detta på allvar nu, så riskerar man sin affär, avslutar Samir Smajic. 

GetAccept är ett säljverktyg som är gratis att använda - skapa ditt konto idag och testa själv! 

Mer från Getaccept

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Getaccept och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?