1515

Råvaror: Oljan fortsätter ned<br />

Oljepriset fortsätter att visa nedgångar på måndagseftermiddagen, efter att investerare verkar bli allt mer säkra på att oroligheterna i Irak inte kommer att drabba oljeproduktionen i någon större utsträckning. Även ädelmetallerna visar lägre nivåer, medan basmetallerna är mer blandade.

På råoljemarknaden noteras WTI-oljan 0,51 dollar lägre till 105,23 dollar per fat, medan Brentoljan är 0,79 dollar ned till 112,51 dollar per fat.

"Orospremien som finns i oljepriset fortsätter att minska", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

Samtidigt som oroligheterna fortsätter i Irak fortsätter visar en enkät från Bloomberg News att Opecs oljeproduktion i juni verkar vara oberörd. Enligt enkäten var även Iraks produktion stabil på 3,3 miljoner fat per dag.

Sammanlagt steg produktionen inom kartellen till 30,16 miljoner fat per dag från 29,93 miljoner i maj.

Den ryska militären har bistått Iraks luftvapen i förberedelserna för att ta tillbaka förlorade områden i norra delen av landet genom att skicka egna stridsflygplan till närområdet. Än så länge har striderna inte spritt sig till den södra delen, där mer än två tredjedelar av oljeproduktionen kommer ifrån.

"Priserna trendar lägre under morgonen på grund av att marknaden lättas av att det Irakiska oljeutbudet inte ännu påverkas av striderna och oroligheterna i landet", sa Michael Poulsen, analytiker för Global Risk Management, till Bloomberg News.

I Libyen kan rebellerna i landet komma att nyöppna landets största oljeraffinaderi när det nya parlamentet får makten, enligt en talesman för rebellerna. Libyen har blivit Opec-landet med minst produktion i spåren av oroligheterna.

Bland ädelmetallarna är guldet ned 4 dollar till 1.312 dollar per uns, medan silvret noteras 0,15 dollar lägre till 20,82.

"Guldets senaste uppgångar kommer sannolikt inte hålla i sig på lång sikt. Om och när de geopolitiska spänningarna lättar, fortsätter vi att räkna med att guldet kommer att återvända till dess nedåtgående bana", skrev Barclays i en marknadsrapport citerad av Bloomberg News.

I Indien har efterfrågan på guld sjunkit kraftigt det senaste året. Enligt branschorganisationen All India Gems & Jewellery Trade Federation sjönk de indiska guldköpen till 150 ton under sexmånadersperioden till juni, från 650 ton ett år tidigare.

Indien höjde importskatten på guld tre gånger till 10 procent 2013 i syfte att få ned bytesbalansunderskottet. Samtidigt hoppas man nu på att den nya mer marknadsvänliga indiska regeringen ska lätta på restriktionerna.

Industrimetallerna visar små förändringar vid måndagseftermiddagen, med kopparns tremånaderstermin ned 8 dollar till 6.938 dollar per ton. Zinkpriset är samtidigt upp 9 dollar till 2.194 dollar per ton.

Det är en "liten omsättning i basmetallkomplexet med en inväntande inställning inför morgondagens kinesiska tillverkningsrapport", skrev RBC Capital Markets i en rapport.

Tidig tisdagsmorgonen kommer Kina med inköpschefsindex, som väntas ha stigit till 51,0 i juni från 50,8.

Noteringar kl 13.25
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin  -0,51 USD  105,23
Brent, första termin  -0,79 USD  112,51Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar  -8 USD  6.938
Zink  +9 USD  2.194
Aluminium  -7 USD  1.878
Nickel  -164 USD  18.756
Bly  -4 USD  2.158
Tenn  -150 USD  22.150Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld  -4,09 USD  1.312,09
Silver  -0,15 USD  20,82Dollarindex (högre = starkare USD)  -0,04 80


Innehåll från MousetrapperAnnons

Bespara dina anställda onödig smärta

En aktuell undersökning, genomförd av Kantar SIFO på uppdrag av Mousetrapper, visar att 46 % av alla bildskärmsarbetare arbetar hemifrån – vilket innebär ca 1700 000 personer. När vi ställde följdfrågan om smärtan uppkommit sedan de började arbeta hemifrån under pandemin blev vi överraskade. Hela 20 % av de som börjat jobba hemifrån under pandemin, eller drygt 230 000, har upplevt att de fått musarmsliknande besvär sedan den startade!

Musarm – eller Repetitive Strain Injury (RSI) som det egentligen heter – är ett samlingsnamn för flera olika tillstånd som uppkommer när man under lång tid arbetar med armar och händer i statiska positioner. Det kan leda till överansträngning i alla de muskler som omger nacke, axel, arm eller hand. En korrekt arbetsställning ökar chanserna att slippa, eller lindra, repetitiva belastningsskador/RSI – vilka annars riskerar att bli kroniska. 

Alla borde arbeta centrerat

Genom att arbeta centrerat, med händerna innanför axlarna, så får man en avslappnad arbetsställning och kan undvika problem som kan uppstå vid arbete med en traditionell datormus, när man inte längre behöver sträcka sig efter musen på skrivbordet. 

Om man inte behandlar sin musarm, utan bara biter ihop, riskerar man att få en livslång kronisk skada. Man kan lära sig att hitta andra vägar att arbeta, men återgår man till gamla vanor så kommer smärtan tillbaka. 

Genom att agera i tid är mycket vunnet, ur ett individperspektiv men också ur ett rent samhällsekonomiskt perspektiv. Många måste sjukskrivas i perioder och genomgå rehabiliterande åtgärder för att kunna återgå till arbetet. Vilket i de allra flesta fall hade kunnat undvikas med mer kunskap och bättre hjälpmedel.

Tre tips som hjälper

Sitter man hemma och arbetar så är det tre saker som är viktiga att tänka på om man vill undvika musarm:

1. Håll fötterna stadigt mot marken.
Ställ in stolen så att fötterna vilar stadigt på golvet, fötterna placeras något framför knäna. Använd vid behov ett fotstöd.

2. Håll armarna i linje med golvet.
Låt axlarna slappna av och håll armbågarna i ca 90° vinkel. Om du ändrar position, så försök att hålla dig inom ett intervall på mellan 70° och 135° – och växla gärna med att arbeta stående i intervaller.

3. Arbeta centrerat.
För att förhindra förslitningsskador är det avgörande att hålla händerna centrerade, innanför axlarna. En vanlig fälla är att sträcka ut armen för att nå musen bredvid tangentbordet. Genom att använda en ergonomisk mus, som Mousetrapper, får du en ergonomiskt sund ställning som håller armar och händer avslappnade. En centrerad mus ger, ofta efter bara ett par veckor, en märkbar förbättring.

4. Bonustips!
Placera skärmen i rätt höjd, dina ögon föredrar att titta nedåt. Placera skärmens övre del i ögonhöjd, eller något lägre. Om du arbetar på en bärbar dator, överväg ett laptop/tablet-stativ och ett fristående tangentbord för att kunna uppnå en korrekt, bekväm höjd.

Vill du ha fler råd och övningar för en förbättrad arbetssituation hemma, och en presentation av våra ergonomiska muslösningar – besök mousetrapper.com.

Läs mer om Kantar SIFO på uppdrag av Mousetrapper

 

Mer från Mousetrapper

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mousetrapper och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?