ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Krönika

Insiderkrönika: Det gäckande kryphålet

  • Foto: Leif R Jansson / Scanpix

Veckans krönika summer insynshandeln under första halvåret och har hittat en grupp av insynspersoner som gör färre aktieaffärer.

Semesterlunken märks i de allt glesare bilköerna på vägen till jobbet. Även insynshandeln speglas av antågande semestertider – bara ett fåtal affärer har gjorts den senaste veckan.

Den enda riktigt intressanta affären jag har hittat under veckan är ett köp i läkemedelsbolaget Astra Zeneca av bolagets finanschef Marc Dunoyer den 25 juni på 20.000 aktier motsvarande 9,9 miljoner kronor. Sedan han tillträdde som finanschef den 1 november förra året är detta hans första ordentliga köp av Astra-aktien.

Dunoyers köp sker på en historiskt hög kursnivå och dessutom nära inpå handelsförbudet som råder inför bolagets rapport för det andra kvartalet den 31 juli. Insynspersoners aktivitet i aktien har varit låg och övertygar inte åt det positiva hållet. Men även om det inte räcker för att jag ska trycka på köpknappen är det en positiv signal.

Med några dagar kvar på årets första sex månader konstaterar jag en något högre insideraktivitet än under de senaste tre åren. Två möjliga förklaringar är det positiva börsklimatet och årets många börsintroduktioner. Men trots den ökade aktiviteten är insidersentimentet negativt – under årets första halvår uppgår andelen köp till 57 procent. Sentimentet har varit i sjunkande trend sedan 2010 då 70 procent av insynshandeln var köp. Ett sjunkande insidersentiment är inget negativt utan är normalt när börsen stiger.

En grupp av insynspersoner där aktiviteten däremot har sjunkit är bland bolagens vd:ar. Så få aktieaffärer som det har rapporterats i år har inte skett de senaste tio åren. Man kan fråga sig vad det beror på och jag tror att jag har svaret.

Redan 2007 konstaterade Finansinspektionen, FI, att en lagändring behövdes men lagstiftaren villa avvakta ett utredningsarbete i Europakommissionen. Sedan hände ingenting och därför var det glädjande när Finansdepartementet den 10 mars 2011 gav FI i uppdrag att utreda frågan och föreslå nödvändiga lagförändringar för att lösa problemet.

Jag talar om kryphålet som innebär att insynspersoner inte behöver rapportera de aktieaffärer som de gör via kapitalförsäkringar.

Eftersom försäkringsbolaget står som innehavare av kapitalförsäkringen ska insynspersoners affärer som sker via denna depåform inte rapporteras enligt nuvarande regelverk trots att den som beslutar om affären är insynspersonen. Det är naturligtvis helt galet.

Ett av insiderlagstiftningens huvudsyften var att öka transparensen kring insynspersoners ägande. Och problemet med kryphålet blir större för varje år som det inte täpps till på grund av depåformens ökande popularitet.

Kapitalförsäkringen är ett svenskt fenomen och kryphålet är således ett svenskt problem. Och i avsaknad av en förändring i lagen tar allt fler börsbolagen problemet i egna händer och gör sitt för att informera marknaden när insynspersoner handlar via kapitalförsäkringar.

Men även om kryphålet finns så är det olagligt att agera på insiderformation. Och Stockholmsbörsen har dessutom avancerade övervakningssystem som upptäcker ”ovanliga” handelsmönster skapade exempelvis av olaglig insiderhandel.

Det mer flitigt använda kryphålet innebär i praktiken att insynspersoner kan göra bättre affärer totalt sett då de kan köpa och sälja utan att informationen når marknaden. Men det här är ett mindre problem än att investerare i dag inte vet hur ledningens verkliga ägande ser ut.

Investerare måste kunna fatta välgrundade beslut. Därför tycker jag att det är en formidabel obegriplighet att lagstiftaren, trots varningsropen från Finansinspektionen, fortsatt väljer att inte täppa till kryphålet. För trots att ett lagförslag kom i utredningen från Finansinspektionen den 1 november 2011 har fortfarande inget hänt. Andra regelförändringar verkar ha kört om denna fråga på väntelistan.

Jag skulle inte bli förvånad om det låga antalet affärer av bolagens vd beror på att flera av dem i dag gör sina affärer via kapitalförsäkringar än vad som tidigare har varit fallet.

Erik Lidén är ekonomie doktor och driver fondbolaget Insiderfonder som placerar utifrån insynpersoners handelsmönster. Du kan följa honom på Twitter: @Erik_Liden. Här kan du maila till skribenten.

Tyck till