1515

Starka industrisiffror får inte <br />fart på New York-börsen<br />

De amerikanska börserna sjönk något i inledningen på tisdagen, där handeln var något trevande efter att S&P 500 nått nya högstanoteringar tre handelsdagar i följd. Samtidigt som data över amerikanska industriorder kommit in bättre än väntat blickade många framåt mot ECB:s räntebesked och den amerikanska jobbsiffran för maj som båda väntas senare i veckan.

Dow Jones Industrial Average noterades efter lite mer än en timmes handel ned 0,3 procent till indexnivån 16.697, medan det bredare S&P 500 tappade 0,2 procent till 1.921. Tekniktunga Nasdaq Composite noterades samtidigt ned 0,2 procent till 4.227.

Omsättningen uppgick till 140 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 450 miljoner på Nasdaq.

"Handlarna sitter på händerna, och väntar på responsen från ECB innan man ökar insatserna. Det finns en allmän känsla om att ECB kommer att vara aggressiva och att fredagens jobbsiffror kommer att vara bättre än väntade", sade Chad Morganlander, en fondförvaltare vid Stifel Nicolaus, till Bloomberg News, avseende veckans höjdpunkter.

Statistik från Europa visade på tisdagen att inflationstakten i området under maj var lägre än väntat, vilket sätter ytterligare press på ECB med Mario Draghi i spetsen att sjösätta åtgärder för att driva på prisutvecklingen och tillväxten vid veckans möte.

Från amerikanskt makrohåll kom data över industriorder bättre än väntat på tisdagen. Orderingången steg 0,7 procent i april, att jämföra med väntade 0,5 procent. Siffrorna, som nådde marknaden strax efter börsöppning, fick en mindre positiv effekt på indexutvecklingen.

På bolagsfronten höjde mobiloperatören AT&T under eftermiddagen sin intäktsprognos för 2014 till en tillväxt på 5 procent, från tidigare 4 procent eller mer. Samtidigt upprepades prognoserna avseende marginal, vinst per aktie, capex och fritt kassaflöde. Aktien rörde sig dock något lägre i inledningen.

Under tisdagen trillade det också in försäljningssiffror från en rad fordonstillverkare. Bland andra rapporterade General Motors den högsta månadsförsäljningen under maj sedan augusti 2008, där bättre väderförhållanden i USA bedöms ha gynnat försäljningen bland annat. Aktien var dock oförändrad. Från asiatiskt håll slog också Nissan och Toyota - i sina siffror över samma period - förväntningarna med råge.

Samtidigt fortsätter Apples årliga konferens Worldwide Developers i San Fransisco. Under måndagen presenterades ett par mjukvarunyheter, men inget som marknaden tycktes ta något större intryck av.

På räntemarknaden var den amerikanska tioåriga statsobligationen upp 4 punkter till 2,56 procent.


Innehåll från SalesforceAnnons

”Techbolagen visar vägen för tillverkningsindustrin”

Tillverkningsindustrin rymmer stora skillnader i fråga om digitaliseringsgrad, visar en ny rapport som avslöjar vad som kännetecknar vinnarna post-covid. ”Ser en tydlig klyfta”.

Pandemin har tvingat nio av tio tillverkningsföretag att ställa om radikalt och ta fram en ny strategi för att lyckas framöver. En ny studie som Salesforce genomfört globalt bland 750 beslutsfattare visar på stora skillnader inom teknikutveckling och digitalisering. Vissa lyckas bättre än andra. De företag som anser sig ha kommit längst har det gemensamt att de satsar på ökad tjänstefiering, flyttar verksamheter till molnet och anammar nya sätt att interagera med sina kunder. 

Ladda ned Trends in Manufacturing 

De som släpar efter riskerar att hamna ohjälpligt på efterkälken när samhällen gradvis öppnar upp igen, varnar experter.

– Vi ser en tydlig klyfta mellan de tillverkningsföretag som framtidssäkrat sin verksamhet och de som fortfarande kämpar med att förhålla sig till turbulenta marknader och hastigt skiftande förväntningar hos medarbetare, partners och kunder. Fler tillverkningsföretag borde låta sig inspireras av framgångsrika techföretag på områden som flytt till molnet, ökad automatisering och att skapa digitala kundupplevelser. Allt det ökar förutsättningarna att lyckas post-covid, säger Cindy Bolt, ansvarig för industriföretag vid Salesforce.

Rapporten visar entydigt att de förändringar som pandemin medfört är här för att stanna. Det gäller framför allt inom försäljning och kundservice, menar närmare sex av tio tillfrågade. Många pekar på att möjligheten att göra träffsäkra prognoser på snabbrörliga marknader hindras av bristande transparens och begränsad tillgång till data, men även av silotänkande. Hela åtta av tio menar att det är svårt att utvinna den data man verkligen skulle ha nytta av ur föråldrade legacy-system.

Bättre prognoser

De enskilt viktigaste prioriteringarna för de kommande två åren är enligt nio av tio svarande ökad processeffektivitet och förbättrade efterfrågeprognoser med hjälp av digitala redskap. Över hälften av ser migration av planeringsprocesser till molnet som en kritisk framgångsfaktor. De chefer som säger sig vara ”mycket väl förberedda” för framtiden har redan flyttat till molnet. 

Ökad tjänstefiering för att diversifiera och säkra sina intäkter från flera källor är den strategi som flertalet (86%) av de företag som ser sig som framtidssäkrade satsar på. Det handlar om att paketera produkt, support, mjukvara och kringtjänster i ett gemensamt erbjudande och en ny affärsmodell.

Den digitala klyftan av idag går mellan tillverkningsföretag som anser sig vara redo för framtiden och de som inte är det. De som anser sig vara bättre rustade har system och teknologi på plats för att hantera kommande år, konstaterar Salesforces Sverigechef Dan Bjurman:

– De svenska företag som redan var mer digitaliserade, eller som lyckades göra denna omställning fort, har stått emot pandemins effekter bättre och i vissa fall även lyckats bättre än förut. Användningen av kunddata i beslutsprocessen samt digitala verktyg för att hantera kundkontakten och den hemmajobbande personalen har haft en tydlig positiv effekt och belyser hur viktigt det är att ha en modern, digitaliserad verksamhet som fattar beslut baserat på data, samt att det är otroligt viktigt att vara flexibel och anpassningsbar.

Ta del av Salesforce senaste rapport Trends in Manufacturing eller läs mer om Manufacturing Cloud här. 

Är du intresserad av mer inom Salesforce Manufacturing, besök: 

IDC Report: Benefits of a Collaborative S&OP Process 

Future of the Manufacturing Industry 

Customer 360 Playbook for Manufacturers 

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?