1515

Råvaror: Irak fortsätter att oroa<br />

Priserna på råvaror visar små förändringar på fredagseftermiddagen. Marknaden lägger fortsatt stort fokus vid krisen i Irak, där militären gjort vissa framsteg i försvaren av oljeanläggningar.

På råoljemarknaden noteras WTI-oljan 0,01 dollar nedåt till 105,83 dollar per fat, medan Brentoljan är upp 0,14 dollar till 113,35 dollar per fat.

"Just nu riktas vi stort fokus på situationen i Irak, även om oro kanske ha varit lite väl överdriven. De kortsiktiga riskerna mot oljemarknaden är begränsade", sade Jens Pedersen, analytiker på Danske Bank, till Bloomberg News.

I Irak har landets militär lyckats slå tillbaka en attack mot ett stort raffinaderi i landets norra delar, där militanterna har gjort sin framfart. Än så länge har striderna inte spritt sig till de södra delarna, där mer än tre fjärdedelar av oljeproduktionen sker.

Analytiker menar att marknaden nu börjar positionera sig för sannolikheten att rebeller inte kommer att kunna göra några längre intrång i den södra delen av landet, vilket skulle lämna största delen av oljeexporten oberörd.

Vad gäller oroligheterna i Ukraina gick landets president vid EU-toppmötet på fredagen med på att förlänga vapenvilan i landet med 72 timmar, enligt uppgifter från en fransk regeringsföreträdare till Bloomberg News. Den förlängda vapenvilan ska lämna utrymme för att förhandla om frisläppande av gisslan.

Samtidigt har oljeproduktionen i Libyen börjat återhämta sig något, efter att ett mindre oljefält i västra delen av landet har återupptagit sin produktion och en exportterminal har öppnat. Den libyska oljeproduktionen har nu stigit till 300.000 fat per dag.

"Allt detta pekar mot en en måttlig nedgång i Brent-priset. Med det sagt talar de fortsatta riskerna för utbudsstörningar i Irak mot något skarpare prisfall, vilket innebär att priset sannolikt kommer att fortsätta vara över 110 dollar per fat", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

På basmetallmarknaden sjunker kopparns tremånaderstermin 5 dollar till 6.950 dollar per ton, medan zinkpriset tappar 3 dollar till 2.188 dollar.

"Svagheten i dollarn fortsätter att vara ett dominant tema. Efter en vecka av besvikelser i USA-data, finns det ett sista hinder att ta sig över innan veckans slut i dag, nämligen det definitiva utfallet av University of Michigans konfidensförtroende", skrev RBC Capital Markets i en marknadsrapport.

På valutamarknaden har dollarn tappat mark på fredagen, med dollar index ned 0,05 till 80,17. Mot yenen befinner sig dollarn på den lägsta nivån på fem veckor.

Guldet stiger samtidigt 1 dollar till 1.317 dollar per uns, medan silvret noteras 0,07 dollar lägre till 21,05.

Statistik från Kina visade under morgonen att importen från Hong Kong minskade för tredje månaden i rad till blott 52,6 ton, vilket var den lägsta nivån sedan januari 2013.

Noteringar klockan 14.20:
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin -0:01 USD 105:83
Brent, första termin +0:14 USD 113:35
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar -5 USD 6.950
Zink -3 USD 2.188
Aluminium -7 USD 1.890
Nickel +86 USD 18.886
Bly -7 USD 2.167
Tenn -51 USD 22.374
Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld +0:66 USD 1.317:24
Silver -0:07 USD 21:05
Dollarindex (högre = starkare USD) -0.05 80.17


Innehåll från HSBAnnons

Digitalisering ökar värdet på fastigheter

Fastigheter må bestå av trä, stål och sten, trots det kan det mesta digitaliseras. Men branschen är konservativ.

– Vi pratar ofta om HSB som en föregångare inom digitalisering, säger Hélène Barnekow, vd på Microsoft Sverige.

Läs mer om hur rätt fastighetsförvaltning gör skillnad 

Även om fastigheter är ohyggligt analoga till sin struktur påverkas även den sektorn av de makrotrender som driver digitaliseringen. Till exempel står fastigheter för en stor del av klimatpåverkan genom både byggnation, drift och renovering, men allt det här kan förändras med hjälp av digitalisering.

– Inom HSB har vi tittat på olika aspekter inom digitalisering i flera år, säger Jesper Josbrant, vd för HSB Affärsstöd, HSB:s egna företag för digitala tjänster.

– För mig är det viktigt att skilja på datorisering och digitalisering. Datorisering är att flytta saker från papper till filer, men digitalisering är att förflytta en hel affär. Det har skett inom film och musik, och det finns mycket vi kan göra även med fastigheter.

Ett exempel är den dagliga skötseln, där fastighetsförvaltare kan spara mycket tid och pengar genom att jobba datadrivet och serva huset när data visar att det faktiskt behövs snarare än vid bestämda tidsintervall. Ett annat är förvaltningen, där HSB undersöker hur man med hjälp av sensorer i fastigheten ska kunna känna av husets behov och därmed optimera långsiktigt underhåll och renovering.

– Samtidigt tittar vi på hur vi med hjälp av data och digitala tjänster ska kunna göra det lättare för våra bostadsrättsföreningars styrelser att enklare förstå fastighetens behov och på så sätt fatta mer informerade beslut som höjer fastighetens värde, säger Jesper Josbrant.

Möjliggör tester och utveckling i en riskfri miljö

Ett av de verktyg som HSB använder för att lära sig mer om digitaliseringens möjligheter är det världsunika HSB Living Lab – forskningshuset i Göteborg där människor bor samtidigt som forskarna utvecklar framtidens hållbara boende.

– Det finns så många smarta och innovativa produkter och tekniker i dag, men steget att testa dem i ett verkligt bostadsbestånd kan vara stort. Där ser vi HSB Living Lab som en frizon, en arena som uppmuntrar och möjliggör tester och utveckling i en riskfri miljö. Här kan vi testa innovationer skarpt i en helt verklig miljö innan vi implementerar dem i våra befintliga fastigheter säger Emma Sarin, projektledare för HSB Living Lab.

HSB Living Lab
HSB Living Lab

En av de saker som digitaliseringen har fört med sig som är aktuell i HSB Living Lab är det faktum att data i dag är högt värderad. Eftersom fastigheter och människorna som bor i dem genererar stora mängder data av olika slag pågår nu en rad olika projekt som jobbar med data för att göra bostäder och fastigheter både smartare och mer hållbara. 

– Det kommer vara spännande att följa utvecklingen kring hur man kommer att dra nytta av detta värdet framåt, säger Emma Sarin.

Digitalisering är mer än bara teknik

Att HSB har kommit långt i sin digitaliseringsresa bekräftas av Hélène Barnekow, vd för Microsoft Sverige och partner till HSB i arbetet med ny teknik.

– Många företag ser fortfarande digitalisering som en it-fråga, men HSB har varit modiga nog att inse att digitalisering inte bara handlar om teknik utan om allt från kultur till organisation till själva affären. 

Fördelen med HSB:s synsätt är att det gör det lättare att fortsätta även när förändringsarbetet blir jobbigt.

– Många organisationer sätter igång med försök till digitalisering men ger upp när det blir jobbigt, förklarar Hélène Barnekow.

– Men Pernilla Bonde, vd för HSB Riksförbund, och hennes ledningsgrupp har stått upp för vad de tror på, kommunicerat väl och varit proaktiva i sitt arbete. Det tror jag är en nyckel till att de har lyckats så väl.

Läs mer om hur rätt fastighetsförvaltning gör skillnad 

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?