1515

Surt på Stockholmsbörsen<br />

Stockholmsbörsen sjönk brett på onsdagen, där även de ledande aktiemarknaderna i Europa föll utan undantag. Under en redan sur handelsdag inkom USA-BNP som en rejäl besvikelse på eftermiddagen, vilket tog kurserna ännu lägre.

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 stängde 1,4 procent lägre på indexnivån 1.380,5. Omsättningen uppgick till 12,2 miljarder kronor. Indexet var tidvis nere så mycket som 1,7 procent, men i takt med att USA-börserna steg i inledningshandeln återhämtades även OMXS30. På kontinenten var det något mer dämpade nedgångar, tyska DAX och brittiska FTSE 100 var runt 0,6-0,7 procent lägre vid stängningstid.

"Marknaden surnade till lite extra på eftermiddagen med BNP-siffran från USA. Alla hade väl insett att första kvartalet skulle vara svagt, men nu blev den reviderade siffran avsevärt sämre än väntat. Lägg därtill en orderingång på varaktiga varor som även den var under förväntan. Sådant här slår extra hårt nu när vi även har en osäkerhet gällande tillväxtmarknader, speciellt kring Kinas utveckling", sade Stefan Olsson, analytiker på Ålandsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.

USA:s BNP för det första kvartalet sjönk 2,9 procent, enligt definitiv statistik. En tidigare bedömning hade indikerat en nedgång med 1 procent under kvartalet, och analytikerna hade räknat med -1,8 procent inför den reviderade statistiken.

Vidare sjönk amerikanska orderingången på varaktiga varor oväntat i maj, även om ett starkare tjänste-PMI än prognoserna utgjorde viss tröst strax efter.

På den svenska börsscenen sjönk samtliga aktier i OMXS30 förutom Electrolux och Astra Zeneca som steg 0,5 respektive 0,2 procent.

Bottenskiktet utgjordes av SCA som raderade 3,0 procent, samt Atlas Copco och Ericsson som båda noterades ned 2,2 procent. Storbankerna backade mellan 1,2-2,0 procent.

"På aktiefronten tynger i synnerhet cykliskt och banker. Vad som sticker ut är att Electrolux står emot så pass bra trots USA-exponeringen, möjligen ger gårdagens statistik för den amerikanska bostadsmarknaden och starkare konsumentförtroende stöd", kommenterade Stefan Olsson.

Kinnevik, som är på väg in i OMXS30, var mot strömmen med en uppgång på 0,8 procent.

Vid sidan av storbolagen steg Orexo 5,3 procent till 118:50 kronor. Data från en klinisk fas 3-studie visar att bolagets opiatberoendepreparat Zubsolv är lika effektivt som konkurrentpreparatet Suboxone.

Nokia har ingått ett strategiskt partnerskap med den sydkoreanska teleoperatören SK Telecom för utveckling av 5G-teknik. Aktien stängde 0,3 procent lägre.

Bland mindre aktier fick First North-listade Misen Energy stort utrymme i media. Aktien handelsstoppades tidigt på förmiddagen, efter en 32-procentig uppgång. Expressen skrev att Göteborgsbolaget skaffat sig kontroll över hälften av Ukrainas gas- och oljetillgångar. Vd:n Göran Wolff dementerade dock uppgifterna i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

Svedbergs och Mycronic steg 11 respektive 5,1 procent efter att Affärsvärlden rekommenderat köp i sitt sommarnummer.


Innehåll från FrameryAnnons

Framery ger effektivare och gladare arbetsplatser

En väsentlig andel av stressrelaterade problem grundar sig i stressiga och högljudda kontorsmiljöer, där över 50 procent av alla personer har svårt att koncentrera sig i öppna kontorslandskap*.

– Stressiga miljöer kan få stora konsekvenser. När vi nu alltmer börjar återgå till kontorsarbete är det därför centralt att erbjuda sina medarbetare störningsfria lösningar, betonar Rasmus Nanhed, Head of Sales på Framery. 

Sedan 2010 har branschpionjären Framery utvecklat ljudisolerade telefon- och möteshytter. Enligt Jukka-Pekka Holopainen, Sales Director för Nordics, Middle East & Africa, handlar företagets affärsidé i slutändan om att göra folk gladare – och friskare. 

– Enligt BBC Capital minskar till exempel den individuella produktiviteten med runt 15 procent på ett kontor med öppen planlösning. Många störningsmoment leder helt enkelt till mental stress, vilket påverkar både hälsa och effektivitet negativt. Med våra mötes- och telefonpodar får medarbetarna möjlighet att arbeta fokuserat och utan buller och störningar.

En snabb och kostnadseffektiv lösning

Det är emellertid inte bara flexibilitet som är Framerys styrka. Podarna kan levereras inom fyra veckor över hela världen via Framerys återförsäljare och inkluderar allt som behövs för att komma igång direkt. El- och USB-uttag, såväl som belysning, ventilation och ljudisolering är redan på plats. 

De flyttbara podarna finns i ett flertal storlekar, vilka lämpar sig för allt från enskilt arbete till möten på 4-6 personer. Poddarna installeras snabbt och är redo att användas direkt. Det är en flexibel lösning, med överlägsen ljudisolering, ergonomi och akustik. Som användare kan du vara säker på att ditt samtal inte kan höras in eller ut ur podden.

– Därtill är hytterna långt bättre ur miljösynpunkt än fasta väggar. Att bygga till mötesrum eller slå upp nya väggar är ineffektivt i längden – förr eller senare kommer företagets behov att ändras och plötsligt behöver man bygga om igen. Det blir dyrt både ekonomiskt och klimatmässigt. En mötespodd från Framery kan enkelt flyttas eller tas med till nästa kontor, konstaterar Rasmus.

Större acceptans av hemarbete ger mer videomöten

Det talas mycket om framtidens kontor och hybrid arbetsmodell vilket innebär att fler människor ibland kommer att arbeta från sina hem eller andra platser än kontoret. 

– Folk har blivit vana vid att arbeta i lugn och ro därhemma och videomöten har kommit att bli norm för de flesta. Detta lär inte förändras även om allt fler återvänder till kontoren. Ett halvfullt kontor med personer som samtidigt sitter i videomöten kommer att lyfta ljudnivåerna till svindlande höjder. Att spontant kunna droppa in i en pod för enskilt arbete eller boka utrymme för viktiga videomöten kommer att vara avgörande för många, fortsätter Rasmus.

Kan både hyras och köpas

För att ytterligare öka sina kunders valmöjlighet erbjuder Framery podar både till uthyrning och försäljning. Det går lika bra att beställa sina podar direkt på Framerys hemsida, som att kontakta sin ordinarie återförsäljare; Framery samarbetar med de flesta stora kontorsmöbelaktörerna. 

– I nuläget vet vi inte hur framtiden kommer att se ut, men allt pekar på att snabbrörlighet och effektivitet kommer att vara än mer affärskritiskt under de kommande åren. Vill man då utveckla ett kontor efter morgondagens behov behöver man snabbt kunna anpassa både sig själv och sin verksamhet. Där kan vi hjälpa till, med kostnadseffektiva och smarta lösningar, avslutar Jukka-Pekka.

Läs mer om Framerys podlösningar

* Källa: University of Sydney

 

Mer från Framery

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Framery och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?