1515

Råvaror: Guld och silver upp<br />

Priserna på råvaror har stabiliserats under loppet av tisdagen efter att ha noterat breda nedgångar i inledningen. Guld och silver noterar tydliga uppgångar, medan de mer konjunkturkänsliga råvarorna blandar mindre uppgångar med mindre nedgångar.

På oljemarknaden noteras WTI-oljan vid klockan 14.45 upp 0:03 dollar till 106:20 dollar per fat, medan Brentoljan sjunker 0:01 dollar till 114:11 dollar per fat.

"Irak är fortfarande snacket som gäller, även om situationen på plats inte har eskalerat nämnvärt. De irakiska utbudsförlusterna har hittills varit minimala", sade Amrita Sen, chef för oljeanalys på Energy Aspects, till Bloomberg News.

De senaste rapporterna från Irak gör gällande att Isis-rebellerna har tagit kontroll över ett raffinaderi i norra regionen, samt att de har utökat kontrollen längs delar av den irakiska gränsen till Jordan.

En saudiarabisk företrädare sade på tisdagen att landet kommer att svara på alla utbudsstörningar, och att landet har kapacitet att öka produktionen till minst 12,5 miljoner fat per dag.

På tisdagskvällen redovisar American Petroleum Institute, API, statistik över de amerikanska råoljelagren. Inför den officiella rapporten på onsdagen räknar analytiker med att råoljelagren spås ha sjunkit med 1,0 miljoner fat. Bland produkterna spås bensin- och destillatlagren ha ökat med 1,0 respektive 0,7 miljoner fat per dag.

Basmetallerna har stabiliserats efter nedgångarna tidigare på tisdagen. Kopparns tremånaderstermin är ned blygsamma 2 dollar till 6.883 dollar per ton, medan zink stiger 4 dollar till 2.188.

Även om Kinas industri-PMI kom in starkt på måndagen visade samtidigt den kinesiska tullmyndighetens siffror att importen av raffinerad koppar sjönk med 17 procent till cirka 283.000 ton i maj, vilket var den första månatliga nedgången sedan i februari.

Ändå noterar Commerzbank att efterfrågan på koppar utanför Kina har stigit kraftigt under det första kvartalet, enligt statistik från International Copper Study Group, ICSC.

"Därmed är efterfrågan på koppar återigen på en bred bas, vilket vi tror kommer att leda till högre kopparpriser under loppet av året", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

På ädelmetallmarknaden noteras guldpriset upp drygt 4 dollar till 1.322 dollar per uns, medan silvret stiger 0:11 dollar till 20:99. Ädelmetallpriserna vände upp på förmiddagen i samband med att ledningen för Bank of England gav något mjukare signaler än väntat när de utfrågades i det brittiska parlamentet.

BOE-chefen Mark Carney talade om att lönedata har varit "mjukare" än väntat, vilket antyder att det har funnits mer ledig kapacitet än väntat på arbetsmarknaden. Vicechefen Charles Bean sade att det finns poänger med att starta en exit från stimulanserna lite senare snarare än att göra det för tidigt.

Noteringar klockan 8.45

Råolja (pris/fat):

WTI, första termin +0:03 USD 106:20

Brent, första termin -0:01 USD 114:11

Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)

Koppar -2 USD 6.883

Zink +4 USD 2.188

Aluminium +11 USD 1.901

Nickel -145 USD 18.280

Bly +12 USD 2.189

Tenn +0 USD 22.550

Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld +4:45 USD 1.321:81

Silver +0:11 USD 20:99

Dollarindex (högre = starkare USD) -0.01 80.26


Innehåll från IDIAnnons

Utvecklas som ledare – så stärker du ditt omdöme

Thomas Larsson, managementkonsult, vd och grundare av IDI Profiling.
Thomas Larsson, managementkonsult, vd och grundare av IDI Profiling.

Att vara ledare är utmanande, inte minst under coronapandemin när hemarbete och digitala möten har blivit norm. Den nya situationen är en utmaning, men vi glömmer lätt att den också ger möjligheter till utveckling i ledarrollen. 

Det är svårt att veta hur vårt beteende uppfattas av de vi möter i professionella sammanhang. Ditt agerande kan dessutom uppfattas på olika sätt beroende på sammanhang och grupp. Ett framgångsrecept i ett sammanhang kan falla platt i en annan.

– Ett ledarskap som av en grupp uppfattas som drivande och stimulerar medarbetarna, kan i en annan grupp uppfattas som buffligt, som att ledaren saknar lyhördhet och försöker köra över medarbetarna, säger Thomas Larsson, managementkonsult, vd och grundare av bolaget IDI Profiling som äger instrumentet IDI, Interpersonal Dynamics Inventory. 

IDI är skapat för att hjälpa individer att bli mer medvetna om hur de uppfattas i sina yrkesroller.

Är du intresserad av testet? Läs mer här.

Mäter tre dimensioner

När du skapar en IDI-profil får du först svara på hur du tror att du upplevs i din roll. Från den digitala plattformen bjuder du sedan in respondenter som får svara hur de upplever dig. Svaren vägs mot en normgrupp som består av 60 000 andra bedömningar. 

– Resultatet visar hur drivande, hur personlig och hur uppmärksam du upplevs av dina medarbetare. Hela processen tar bara några minuter, säger Thomas Larsson. 

 – IDI handlar inte om personlighet, den kan man sällan förändra. Istället tar vi reda på hur du upplevs, och vilken roll du har i en specifik grupp. Använder du ditt omdöme och anpassar din kommunikation till människorna du möter eller kräver du – kanske omedvetet – att andra ska anpassa sig efter dig? Medvetenhet om hur vi upplevs av andra är en av nycklarna till vår förmåga att optimera vårt beteende för effektivt samarbete, säger Frida Kristina Nilsson, organisationspsykolog och samarbetspartner.

Tydlig utmaning stimulerar utveckling

Med ett snävt urval av respondenter tydliggör testet också vad du kan behöva utveckla för att förbättra ditt genomslag.

 – Om du till exempel behöver öka förändringstakten inom en del av organisationen ska personerna som är viktigast för att åstadkomma förändringen vara respondenter. Det kan vara så få som tre kollegor. I ett annat sammanhang vill du kanske ha feedback från alla dina kollegor i ledningsgruppen. Genom att klargöra vilka de viktiga intressenterna är, får man ett användbart resultat varje gång, säger Thomas Larsson.

Frida Kristina Nilsson understryker att IDI ska användas i sammanhang där det finns ett verkligt behov av utveckling för att driva verksamheten framåt.

– Ska det bli användbart måste du själv aktivt engagera dig i din personliga utveckling för att på det sättet bidra till att utveckla din organisation, säger hon.

Fakta:

IDI är ett svenskutvecklat utvecklingsverktyg med över 300 licensierade användare i Sverige. Sedan 1980 har över 160 000 svenskar profilerats, varav drygt hälften i ledande ställning. Instrumentet är psykometriskt granskat, digitaliserat, enkelt att använda och baseras på data från respondenter som testpersonen själv engagerar. Läs mer på www.idi.se.

 

Mer från IDI

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med IDI och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?