1515

Börsen: Bankerna i fokus<br />

Kurserna på Stockholmsbörsen stängde på den positiva sidan när portarna för tisdagshandeln stängde. Fitch satte den svenska banksektorn i fokus, och Nibe fortsatte sin uppgång.

SIX Generalindex hade vid stängning ökat 0,2 procent till 436 och OMXS30-index steg 0,3 procent till 1.400. Omsättningen var 11,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 15,8 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Kreditvärderingsinstitutet Fitch har gjort en översyn av svenska och finska banker, och resultatet hittills visar på höjda utsikter för Swedbank och SEB, samt fortsatt stabila utsikter för Handelsbanken.

SEB och Swedbank, som nu anses ha positiva utsikter, stängde upp 0,3 respektive ner 0,1 procent, och Handelsbanken-aktien avslutade handeln med en uppgång på 0,7 procent.

Nordea, som Fitch inte släppt något pressmeddelande för i skrivande stund, var oförändrad vid stängning.

Africa Oil kom i morse med ett flertal nyheter. Oljebolaget har hittat gas vid Sala-1 i block 9 i Kenya, och samtidigt meddelade Tullow Oil att de påträffat en oljekolonn på 39 meter netto vid Ngamia-2. Vidare har en gaskolonn på netto 11 meter påträffats. Africa Oil har en ägarandel i flera block där Tullow är verksam. Aktien var ned med 0,4 procent.

Pareto Securities har höjt rekommendationen för värmeteknikbolaget Nibe till köp från tidigare behåll efter gårdagens storförvärv. Aktien har gått på högvarv, redan i går var den upp 5 procent, och i dag stängde den upp 8,0 procent.

Dagens Industri tycker att köpet av Waterfurnace var dyrt, men om Nibe "kan få fart på den slumrande skönheten" blir det en bra affär för aktieägarna, spår tidningen.

En aktie som handlades intensivt var pappers- och hygienföretaget SCA som tillsammans med den australiensiska partnern PEP ska börsintroducera samriskbolaget Asaleo Care. Enligt uppgift till Reuters landar börsintroduktionen i mitten av det satta prisintervallet, 1,65 australiensiska dollar per aktie, vilket innebär att bolaget tar in motsvarande 617 miljoner amerikanska dollar genom introduktionen. Aktien backade 0,1 procent.

Loomis avslöjade innan börsöppning att dotterbolaget i USA fått en stororder från Bank of America. Loomis kallar det för det enskilt största kontanthanteringskontrakt som man tecknat i USA. Aktien var upp 1,7 procent.

Jefferies har dragit ned rekommendationen på Medivir till underperform från tidigare behåll. Aktien sjönk 3,8 procent.


Innehåll från GetacceptAnnons

E-signering hör till dåtiden - det här är framtiden för B2B försäljning

E-signering kan verka nytt, men faktum är att det funnits och använts flitigt i över tio år av företag över hela världen. E-signering är ett enkelt och smidigt sätt att signera offerter och avtal på distans - men det hjälper dig inte att driva kunddialogen och affären framåt på det sättet som krävs i dagens säljklimat, säger Samir Smajic, vd och grundare på GetAccept.

E-signering är ofta inkörsporten för att påbörja en mer digital säljprocess, och många tror att det är tillräckligt för att digitalisera sin försäljning. Vad data från den digitala säljplattformen GetAccept visar är att 50 procent av avtalen som skickas med e-signering faktiskt inte signeras. 

– Det här säger mig att 50 procent av affärerna fortfarande behöver drivas på ett mer effektivt sätt digitalt, och där räcker inte endast den digitala signaturen, förklarar Samir Smajic. 

Att nå avslut i en affär handlar om samma sak som det alltid har gjort - tillit, personliga relationer och en smidig köp- och säljprocess. Det senaste året har presenterat utmaningar i hur man bibehåller den personliga upplevelsen och engagemanget, när den största delen av affären sker i en digital miljö. 

– Det finns sätt att engagera och sticka ut även i en digital säljprocess. Tänk dig att du öppnar upp ett avtal, och det första som dyker upp är en video där din säljare pedagogiskt förklarar avtalet för dig innan du dyker in i det. Därefter får du upp en chatt, där din säljare uppmanar dig att ställa frågor direkt i chatten om du behöver. Självklart kommer jag uppleva den processen annorlunda, och mer personligt anpassad till mig, jämfört med att öppna en PDF i ett mail, säger Samir. 

Förutom video och chatt så handlar det också om att underlätta för kunden att köpa. Med GetAccepts dokumentspårning kan du se vem, eller vilka, som har gått igenom ditt avtal. Du kan även se vad varje person har tittat lite extra på, så att du enkelt kan bemöta deras eventuella frågeställningar i nästa dialog. Du har också möjlighet att skicka dina dokument via SMS, samt automatiskt påminna mottagaren om avtalet inte signeras.

Kombinerar man de här olika engagerande funktionerna i sin digitala säljprocess så visar statistik från GetAccept att du ökar din hit-rate med upp till 75 procent, jämfört med att bara skicka ett avtal via mail för ren e-signering. Det är tydligt att en personlig interaktion som skapar engagemang har stor effekt på antalet avslut, även digitalt.

Hela 85 procent av all försäljning kommer ske digitalt inom bara några år, så det handlar om att redan nu skapa förutsättningar för att kunna hantera den ökade efterfrågan på smidiga digitala sälj- och köpprocesser, och därmed fortsätta vara konkurrenskraftig. 

– Hoppar man inte på tåget nu, kommer det bli tufft. Många företag ligger redan i framkant och tar man inte detta på allvar nu, så riskerar man sin affär, avslutar Samir Smajic. 

GetAccept är ett säljverktyg som är gratis att använda - skapa ditt konto idag och testa själv! 

Mer från Getaccept

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Getaccept och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?