1515

Räntor och valutor: <br />Kronan föll<br />

På måndagen präglades makroagendan av inköpschefsindex i en rad länder runt om i världen som gav blandade utfall. Med starka index i USA och Kina, samtidigt som Europa var lite sämre än väntat, visade de valuta- och räntemarknaderna ändå relativt små rörelser.

Den tioåriga tyska statsobligationsräntan noterades vid stängning ned 1 punkt till 1,32 procent, medan den svenska sjönk 1 punkt till 1,80 procent, jämfört med torsdagsstängningen.

"Obligationerna befinner sig fortfarande i en lite stöttande omgivning. Rapporterna om inköpschefsindex (i Europa) var lite av en besvikelse men ingen stor sådan. Räntorna är dämpade i spåren av ECB så makrostatistik kommer verkligen att behöva överraska massivt för att få någon uppmärksamhet", sa Orlando Green, räntestrateg på Credit Agricole, till Bloomberg News.

Måndagens fokus låg på redovisningen av inköpschefsindex i en rad länder runt om i världen. I EMU kom både industri-PMI och tjänste-PMI in under förväntningarna, främst på grund av ett mycket svagt utfall i Frankrike. Även i Tyskland ansågs utvecklingen vara sämre än väntat.

EMU:s industri-PMI sjönk till 51,9 (väntat 52,2) medan tjänste-PMI sjönk till 52,8 (väntat 53,3).

När sedan EMU:s samlade inköpschefsindex redovisades återspeglades utvecklingen i Tyskland och i Frankrike, med svagare utfall än väntat. Industri-PMI sjönk till 51,9 (väntat 52,2 och tjänste-PMI sjönk till 52,8 (väntat 53,3).

Chris Williamson, chefekonom vid Markit, noterade i en kommentar att PMI den ekonomiska tillväxten i euroområdet bromsade in för andra månaden i rad.

"Juni-PMI rundade av det starkaste kvartalet på tre år, men ett orosmoment är att detta innebar den andra raka månaden med indexfall, vilket signalerar att euroområdets återhämtning tappar momentum", sa han.

Han sa att förhoppningen nu är att ECB:s nya stimulanser kan få fart på tillväxten igen. Det kan redan finnas tecken på det eftersom vi såg det största inflödet av ny affärsverksamhet på tre år i juni.

På den positiva sidan hade tidigare på morgonen HSBC:s preliminära Kina-PMI klart överstigit förväntningarna, efter att ha stigit till 50,8 från 49,4 medan konsensusprognosen låg på 49,7. Det var den högsta nivån på sju månader.

"Det är en väldigt stark siffra. Det är också en överraskning, eftersom många fokuserar på infrastrukturinvesteringar och fastighetsmarknader", sa Dong Tao, ekonom vid Credit Suisse, till Bloomberg News.

I USA steg den tioåriga statspappersräntan 2 punkter till 2,60 procent, medan tvååringen steg 2 punkter till 0,46 procent.

Även här redovisades PMI-siffror. Markits industri-PMI steg oväntat till 57,5 från 56,4, medan förväntningarna låg på 56,0. Det var den högsta nivån på nästan fyra år.

Chris Williamson noterade här att den amerikanska ekonomin går mycket starkt igen, med ett industri-PMI på den högsta nivån på cirka fyra år i juni.

"Den starka noteringen rundar också av det bästa kvartalet för fabrikerna på fyra år, vilket ökar på indikationerna om att USA-ekonomin återhämtade sig starkt under andra kvartalet efter den väderrelaterade svaghet som syntes i starten av året", sa han.

Också bostadsstatistik i form av försäljning av befintliga bostäder kom in starkt, och steg med 4,9 procent i maj, att jämföra med förväntningar om en uppgång på 1,9 procent.

På valutamarknaden försvagades euron till 1,359 mot dollarn från 1,364 jämfört med den svenska torsdagsstängningen, med små rörelser på måndagen enskilt.

Kronan försvagades 5 öre till 6,71 mot dollarn, medan den tappade 3 öre till 9,11 mot euron. Även här skedde försvagningen på torsdagseftermiddagen och på fredagen, medan kronan på månaden snarare stärktes något.


Innehåll från BenQAnnons

Teknikstrul under möten är något i det förflutna – med hjälp av BenQ:s smarta lösningar

Alla har vi troligtvis någon gång deltagit i möten där tekniken strular eller inte fungerat. Detta kan leda till stor frustration och även leda till att mötet inleds med dålig stämning eller upplevs som oprofessionellt. BenQ arbetar för att göra arbete, möten och undervisning enklare och mer effektivt med smarta lösningar där du slipper teknikstrul.

BenQ har sett flertalet trender när det kommer till mötesrumslösningar och arbetar ständigt för att möta sina kunders behov. Grunden till BenQ:s lösningar ligger i att effektivisera möten och den teknik som krävs för att du ska slippa lägga tid på teknikstrul och kunna presentera material i hög kvalité.

– Vi har nolltolerans mot strul och att det tar tid att starta möten. Vilket rum du än är i på kontoret och vare sig mötet sker på plats eller på distans ska möteslösningarna fungera snabbt och smidigt från början. Därför är våra produkter anpassade efter alla typer av enheter, operativsystem och dessutom molntjänsterna Google Drive, Dropbox och OneDrive, säger Daniel Assarson, Nordic Sales Manager på BenQ

Effektivare med trådlösa möten

I Norden tar vi ofta med oss en egen dator eller tablet och använder den för att utföra presentationer. Med BenQ:s InstaShow behöver du inte slösa tid på att leta reda på rätt kabel eftersom den funkar till alla enheter. Till synes är InstaShow en nätt puck som tar lite plats och där du med ett enkelt knapptryck ansluter din dator, mobil eller tablet till enheten du ska presentera på. Du kommer garanterat igång snabbt, enkelt och utan strul.

InstaShow är dessutom inbyggd med en hög säkerhetsstandard som klarar av att hantera sekretessbelagda och konfidentiella dokument inom bank- och militärsektorn samt hos polisen. Därmed kan du känna dig trygg och veta att överföringen sker säkert.

Den digitala samarbetsytan

Ytterligare en trend BenQ har lagt märket till är behovet av en digital samarbetsyta, något som de har besvarat med sina stora touchskärmar. Ett enkelt och bra verktyg både inom utbildningssektorn och på företagsmiljön. Istället för en vanlig whiteboard där du ständigt behöver sudda har du på touchskärmen oändligt med utrymme och kan dessutom spara innehållet och kan dela det med de som deltar på mötet. Om de är några som seltagare som är med på möte digitalt går de även att dela touchskärmen online så att de kan ta del av innehållet i realtid.

Touchskärmen har även en inbyggd luftkvalitetssensor som indikerar när det börjar bli dålig luft i rummet och kanske dags att ta en paus. Skärmen är dessutom antibakteriell, flimmerfri och har låg nivå av blått ljus. På så sätt bidrar det till en bekvämare arbetsmiljö där hjärna och ögon inte blir lika uttröttade. Touchskärmarna kan även dem anslutas till diverse molntjänster.

Smarta projektorer

Det ser kanske ut som en vanlig projektor utanpå men inuti är den smartare än någonsin. Du har möjlighet att hämta innehåll från olika molntjänster och den fungerar dessutom likt en smart-TV där du enkelt kan komma åt olika arbetsrelaterad appar, dokument, bild- och videofiler. Den smarta projektorn från BenQ har även den en trådlös presentationstjänst och tillsammans med InstaShow får du en lösning som är överlägsen när det gäller att spela upp rörligt presentationsmaterial och video. Du kan därmed presentera snabbt, enkelt och i utmärkt kvalité.

Om BenQ

BenQ står för – ”Bringing Enjotment and Quality to Life” och har sedan tidigt 2000-tal varit ett ledande varumärke inom tekniksektorn.

Förutom ett stort fokus på trender i vården har vi också en stor strävan efter att lämna ett grönt fingeravtryck och försöker inkorporera en miljövänlig strategi i varje steg vi arbetar med från innovation till användning och återvinningen av våra produkter.

- Över 100 000 anställda runtom i världen

- Kontor i 28 olika länder

- Närvaro i över 130 länder.

Läs mer om BenQ här

 

Mer från BenQ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med BenQ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?