ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Krönika

Insiderkrönikan: Det viktiga samspelet mellan olika trender

Veckans krönika visar på det historiska samspelet mellan den kortsiktiga och långsiktiga insidertrenden och en utvärdering av köptipsen för sex månader sedan.

”Bolagen lånar pengar gratis på tio år, hela obligationsmarknaden håller på att gå bananas. Det här kommer sluta med en jävla smäll” sa en investerare och en annan sa ”vi är överviktade i aktier men dansar nära utgången nu”. Två kommentarer från två framgångsrika investerare som jag snappat upp vid samtal den senaste veckan.

Som jag tidigare har berättat har börsbolagens insynspersoner varit negativa ett tag och över längre perioder sålt i större utsträckning än vad som är normalt. De månaderna har andelen köp stigit något och den kortsiktiga trenden är alltså positiv. I april låg andelen på 46 procent, i maj på 59 och hittills under juni på 66 procent.

Men jag som använder insidersentimentet som en indikation på vart börsen är på väg tittar inte på enstaka månader utan på hur andelen köp har förändrat sig under de senaste 24 månaderna. Denna rullande 24-månaderssiffra tenderar att sjunka med stigande börskurser och stiga med sjunkande dito.

Figuren visar hur detta långsiktiga insidersentiment har utvecklats sedan 1995 och det är tydligt att den är negativ. Den kortsiktiga trenden är alltså positiv och indikerar en vändning i den långsiktiga trenden. En sådan vändning skulle indikera att börsen är nära sin toppen för denna gång.

Att ta rygg på första bästa insynsperson som köper är ofta en ganska dålig idé. Det som avgör om jag tycker att det är köpläge i ett enskilt bolag beror i stället på hur stora köp det rör sig om, hur mycket personen tidigare ägde, hur andra agerar och så vidare.

Jag nämnder detta eftersom det under den senaste veckan har kryllat med köpaffärer i Finansinspektionens insynsregister men trots det hittar jag inga som får mig att trycka på köpknappen.

Därför backar jag i stället banden till de köptips som jag gav för sex månader sedan och som bestod av Cloetta, Feelgood, Clas Ohlson och Volvo. Samtliga bolag har haft en stigande börskurs sedan dess och utvecklingen har varit 14, 5, 17 respektive 18 procent. Detta ska då ställas i relation till Stockholmsbörsen som inklusive utdelningar har stigit med 11 procent under samma period. Sedan dessa tips har insynspersoner i Cloetta och Feelgood varit neutrala medan de har varit något negativa i Clas Ohlson men positiva i Volvo.

Nästa gång hoppas jag återkomma med nya köptips.

Källa: Insiderfonder

Erik Lidén är ekonomie doktor och driver fondbolaget Insiderfonder som placerar utifrån insynpersoners handelsmönster. Du kan följa honom på Twitter: @Erik_Liden. Här kan du maila till skribenten.

Tyck till