1515

USA-börser: Sifferfel skapade förvirring<br />

USA-börserna avslutade måndagens handel kring oförändrade nivåer efter att ha fallit i den tidiga handeln. De ledande indexen stängde dock på samma nivåer som då Stockholmsbörsen stängde klockan 17.30.

Ett felaktigt inköpschefsindex skapade förvirring på aktiemarknaden där felet låg hos organisationen som sammanställer informationen.

ISM korrigerade utfallet för maj i två olika omgångar på grund av felaktiga säsongsmässiga värden. I stället för sämre än väntat blev det korrekta utfallet till sist ungefär som väntat.

"Korrigeringen förbättrade marknadsriktningen något. Det var ingen stor korrigering men det ledde helt klart till en förbättrad aktiemarknad", uppgav Stephen Carl, aktiechef vid Williams Capital i New York, i en kommentar till Blooomberg News.

Dow Jones Industrial Average steg med 0,2 procent till 16.744. På den bredare marknaden ökade S&P 500 index med 0,1 procent till 1.925 medan Nasdaq Composite sjönk med 0,1 procent till 4.237.

Räntan på den tioåriga obligationen var upp 7 punkter till 2,53 procent samtidigt som trettioårsräntan steg 5 punkter till 3,37 procent.

USA:s inköpschefsindex för tillverkningssektorn, ISM, uppgick till 55,4 i maj. Det kan jämföras med förväntningarna som låg vid 55,5 och med förra månadens utfall som låg vid 54,9. Först uppgavs att ISM inkom på 53,2 men detta korrigeraderas i en första omgång till 56,0. Sedan skedde alltså en andra korrigering.

Investeringarna inom USA:s byggsektor ökade med 0,2 procent i april jämfört med månaden innan. Marknadens prognos var en uppgång på 0,7 procent. I mars reviderades investeringarna till +0,6 procent i månadstakt från tidigare +0,2 procent.

Annars var det Kina som stod för den positiva statistiken, där tillverkningen ökade takten mer än på fem månader.

Apple inledde sin årliga utvecklarkonferens WWDC på måndagen. Bolaget presenterade ett nytt operativsystem för Mac. Det kommer gå under namnet "Yosemite". Vidare presenterades ett uppgraderat operativsystem, Ios 8, för Iphone och Ipad. Apple presenterade också bland annat en hälsoapp. Aktien sjönk 0,7 procent till 628,50 dollar.

Allergan lyfte 4,8 procent efter att Valeant Pharmaceuticals sent på fredagen höjt budet på Botox-tillverkaren från 49,4 till 55 miljarder dollar.

Ytterligare en bolagshändelse var Ventas köp av American Realty Capital Healthcare för 2,6 miljarder dollar. Uppköpsobjekets aktie steg 9,7 procent till 10,91 dollar.

Broadcom Corp ökade 9,3 procent efter att bolaget meddelat att man kan komma att avyttra delar av verksamheten. Detta skulle enligt bolaget, som tillhandahåller IC-kretsar till bredband, kunna medföra kostnadsbesparingar på 700 miljoner dollar, skrev Marketwatch.


Innehåll från HP DevelopmentAnnons

HPs EliteBook - säkra kontorsdatorer optimerade för distansarbete

Framtidens arbetsplats kommer troligtvis vara en hybrid, en blandning av kontors- och distansarbete. Därför är det viktigt nu att företagen ser till att medarbetarnas datorer är optimerade för att arbeta på distans, för att säkerställa produktiviteten. 

– Det har verkligen blivit en positiv effekt av en mycket jobbig situation, i och med att företagen har sett under det senaste året att det fungerat för medarbetarna att jobba på distans. Vi är övertygade om att framtidens arbetsplats kommer att vara någon form av hybridmiljö, där vi kommer att se att man både jobbar på kontoret och på distans, exempelvis hemma, säger Niclas Oldmark, produktchef på HP Sverige.

Utöver att företagen sett att det går att driva sin verksamhet i full skala på distans finns det fler fördelar. Som exempelvis att medarbetare slipper långa pendlingsresor till jobbet, vissa arbetsuppgifter presteras bättre i lugn miljö och det blir lättare att få ihop livspusslet med minskad stress som följd. 

– Det som är viktigt är att företagen säkrar upp att medarbetarnas datorer verkligen är optimerade för distansarbete, vilket många kanske inte har hunnit under själva pandemin. Med våra enheter i serien HP EliteBook får du datorer som verkligen är optimerade för hög produktivitet, berättar Niclas Oldmark. 

Datorerna i HP EliteBook-serien har hög prestanda, kraftfulla processorer och batterierna kommer med tre års garanti. Där lång batteritid medför att jobbet kan skötas en hel dag även när det inte finns tillgång till el. Då distansarbetsplatser oftast inte är anpassade enbart för arbete, som en kontorsplats är, så går det också att välja starkare ljusstyrka på panelen. Så att den går att använda även vid starkt solljus, precis som en mobiltelefon.

– Våra datorer i HP EliteBook-serien har dessutom avancerade inbyggda konferensverktyg, med strategiskt placerade högtalare och mikrofoner för att skapa en bra ljudbild för alla som deltar i videomötet. Vi har också inbyggd brusreduceringsprogramvara som gör att störande bakgrundsljud reduceras bort, ljudteknik som vi utvecklat ihop med Bang & Olufsen, säger Niclas Oldmark. 

Du kan välja på sex olika formfaktorer i EliteBook-serien, från 13,3 tum till 15,6 tums datorer. Säkerheten är inbyggd så dina medarbetare kan surfa säkert när de är uppkopplade på externa nätverk, datorerna kommer med HP Sure View, ett inbyggt sekretessfilter som skyddar din skärm från nyfikna blickar, och Camera Shutter, kameran har en inbyggd slutare som gör att den kan täckas för med ett knapptryck. Skärmen kan på vissa modeller vridas 360 grader, så att datorn fungerar som en datorplatta. 

– För att säkerställa en lång livslängd har HP EliteBooks hög servicebarhet, och de är lätta att uppgradera, exempelvis om det skulle behövas mer kapacitet. Och skulle någon av dina medarbetare ha en svajig uppkoppling hemma är det enkelt att i efterhand koppla till en 4G modul. Datorerna i EliteBook-serien är verkligen våra mest avancerade, bärbara kontorsdatorer och de går att konfigurera på många olika sätt, avslutar Niclas Oldmark. 

Om HP

HP skapar innovativa lösningar för att förenkla och förbättra för alla, överallt. Produktportföljen består av hårdvara och programvara inom en mängd produktområden som skrivare, datorer, skärmar och 3D-skrivare. Läs mer på www.hp.com.

Läs mer om EliteBooks 

 

Mer från HP Development

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HP Development och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?