1515

Små rörelser på börsen<br />

Stockholmsbörsen handlades runt nollstrecket på måndagen medan de ledande Europabörserna noterade uppgångar.

Det svenska storbolagsindexet OMXS30 noterades strax efter klockan 13.45 oförändrat till indexnoteringen 1.402. Aktier för 5,1 miljarder kronor hade bytt ägare.

Statsminister Fredrik Reinfeldt sade i en intervju med Bloomberg News att han oroar sig för att myndigheter tagit för stort intryck av banklobbyn när det gäller regleringar.

"De har lyssnat för mycket på banker och andra som hävdar att om man vidtar åtgärder går det inte längre att driva bankverksamhet", sade han.

Bankerna gick åt skilda håll på börsen: SEB och Handelsbanken stärktes medan Nordea och Swedbank backade något.

Autolivs israeliska konkurrent Mobileye ska noteras på Nasdaq och med motsvarande multiplar skulle Autoliv värderas till 90-130 miljarder kronor, dubbelt så mycket som nuvarande börsvärde enligt Dagens Industri. Autoliv kom med en egen nyhet på morgonen, att det förlikat i grupptalan i USA och räknar med att betala totalt 65 miljoner dollar. Aktien stärktes 0,4 procent.

D. Carnegie har i enlighet med tidigare meddelade planer, skrivit avtal med Hyresbostäder i Sverige II om en sammanslagning av bolagens fastighetsportföljer. Det görs genom att D. Carnegie köper HBS II och förvärvet är baserat på ett underliggande värde på 6,5 miljarder kronor för fastigheterna i HBS II. I och med affären blir D. Carnegie Sveriges största noterade bostadsfastighetsbolag. Aktien svarade med att stiga hela 3,9 procent.

"Vi betalar en liten premie på någon enstaka procent jämfört med den fastighetsvärdering vi gjort, men vi får också med ett fantastiskt förvaltningsbolag ochdet är ett unikt tillfälle att få köpa så här mycket fastigheter så samlat på en gång. Vi tror dessutom att vi passerar den premievärderingen redan innanårsskiftet", säger D. Carnegies vd Ulf Nilsson till Nyhetsbyrån Direkt.

CEPP, Stora Ensos samriskbolag med Arauco, har fått information om att Andritz inlett ett skiljeförfarande mot företaget gällande 200 miljoner euro. Några ytterligare förseningar på grund av skiljeförfarandet väntas dock inte.

"Nej, fabriken är färdig och vi har fått alla leveranser. Nu väntar vi på det sista tillståndet för att kunna starta", säger Kirsi Seppäläinen, kommunikationschef för Stora Enso Biomaterials, till Direkt. Aktien var upp 1,6 procent.

SCA som avser att notera sitt samriskbolag Asaleo på den australiska börsen steg 1,0 procent.

Högt bland de större bolagen hittades Kinnevik, som avancerade 2,8 procent efter nyheten om att deras innehav i Rocket Internet ska noteras på Frankfurtbörsen.

Société Générale har sänkt Getinge från köp till behåll med justerad riktkurs 175 kronor, från tidigare 230 kronor, men aktien reagerade trots detta med en liten uppgång på 0,5 procent. Astra Zeneca avancerade 1,0 procent efter en positiv rekommendation från Sociéte Générale.

I botten av storbolagsindexet fanns Volvo, som backade 2,1 procent under hög omsättning sedan Goldman Sachs sänkt rekommendationen för aktien från behåll till sälj.

Elekta fick både ris och ros på måndagen. Dagens Industri skrev att alla som spekulerar om att tillväxten är slut har fel och rekommenderade köp. Handelsbanken å andra sidan varnade för att försöka "fånga en fallande gammakniv" och upprepade rekommendationen minska. Summan av dessa råd blev att aktien backade 1,7 procent.

Bland de mindre bolagen stack friluftsföretaget Fenix Outdoor ut. Tidningen Börsveckan sänkte rekommendationen från köp till neutral och aktien retirerade 5,2 procent.

Nytillskottet på First North, sportspelsleverantören Kambi, handlades upp rejält under dagen: från 29:30 kronor som lägst till 37:90 kronor.


Innehåll från LogMeInAnnons

Så frigör LogMeIn den moderna arbetskraftens potential

I dag jobbar miljontals människor världen över på distans, vilket ställer stora krav på företag att se till att anställda får supporten de behöver och att säkerheten är den allra bästa. Med LogMeIns heltäckande molnlösningar blir arbetet sömlöst och IT-avdelningen får kraftfulla verktyg. I ett nytt partnerskap med Commaxx är LogMeIns produkter nu tillgängliga för den nordiska marknaden. 

LogMeIn grundades 2003 och är en pionjär inom fjärrarbete. Under pandemin har arbetsplatsen blivit ännu mer decentraliserad och efterfrågan på LogMeIns lösningar har ökat ytterligare. Idag hjälper LogMeIn miljontals människor och företag att arbeta så bra som möjligt – var som helst och när som helst. 

– Molnbaserad kommunikation och tjänster har blivit en del av vardagen och är därför avgörande för att företag ska lyckas i framtiden. Genom vårt partnerskap med Commaxx ser vi fram emot att hjälpa fler svenska och nordiska företag att anpassa sig i den nya eran av arbete, säger Gerald Byrne, Senior Director och Channel Sales.

– Det som gör oss unika är just att alla våra produkter är molnbaserade, vilket är ovanligt på marknaden med tanke på den bredden vi har. Man kan med några klick enkelt skala upp och ned allt från våra UCC-lösningar till vår säkerhetslösning LastPass, säger Barry McMahon, Senior Product Marketing Manager. 

En spridd arbetsplats kräver kraftfulla verktyg

 På en decentraliserad arbetsplats är det även viktigt att IT-avdelningen har verktygen som behövs för att enkelt ge anställda support. Med lösningar som Rescue och Central kan IT-personalen enkelt hantera alla anslutna enheter, var de än befinner sig. Förutom att kunna ge smidig support är det även av högsta vikt att man arbetar så säkert som möjligt. Med LogMeIns lösning LastPass som finns i deras Identityserie säkrar man de anställdas identitet, åtkomst, data och lösenord. 

–  LastPass kan generera slumpmässiga lösenord i alla möjliga skepnader och med ett inlogg kan du hantera alla lösenord på ett och samma ställe. Lösningen kommer ihåg lösenorden och fyller automatiskt in den krävda informationen, Barry McMahon.

Lösningen har även multifaktorautentisering, vilket ger en extra nivå av säkerhet. 

– När du kombinerar att kunna genera och hantera lösenord, samtidigt som du utmanar användaren att bevisa att den är vem den påstår sig vara, så får du en mycket omfattande säkerhetslösning som är lätt att använda. Det valideras av mer än 26 miljoner kunder, avslutar Barry McMahon. 

Länk: Vill du veta mer om LastPass? 

Om LogMeIn

 LogMeIn är en pionjär inom distansarbete och en drivkraft bakom dagens situation där vi kan arbeta var vi vill, och har blivit ett av världens största SaaS-företag med tiotals miljoner aktiva användare, mer än 3500 globala medarbetare, över 1,3 miljarder dollar i årlig omsättning och cirka 2 miljoner kunder världen över som använder LogMeIns lösningar som en viktig del i deras dagliga liv.

 

Mer från LogMeIn

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med LogMeIn och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?