ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Hagströmer köper in sig i skolprovsbolag

  • Sven Hagströmer. Foto: Dan Hansson / TT

Finansfamiljerna Hagströmer och Hobohm-Hielte investerar i det svenska uppstartsbolaget Digiexam, som digitaliserar prov i skolan. "Det är en lysande idé", säger Sven Hagströmer.

Grundarna Johan Hägglund och Nima Marefat kom på idén till bolaget sommaren 2011 när de själva var studenter. De upplevde att tentor i pappersform medförde extra arbete för både studenter och lärare helt i onödan.

Antalet skolor som använder Digiexams tekniska plattform har bara de senaste två månaderna ökat från 3 till 16. Bland kunderna finns bland annat Handelshögskolan i Stockholm och Aalto-universitetet i Helsingfors.

“Det har gått otroligt fort och det märks att det finns ett uppdämt behov på skolorna. När vi berättar om produkten för folk frågar sig de flesta varför det har dröjt så länge innan någon har gjort det här”, säger Johan Hägglund.

Bolaget tog in riskkapital i en första runda augusti 2012 från ett antal affärsänglar, däribland bemanningsbolaget Academic Works grundare Jeremias Andersson.

Nu får bolaget in nya delägare i form av finansmannen Sven Hagströmer och familjen Hobohm-Hielte, som representeras av Fabian Hielte som är vd för investmentbolaget Ernströmgruppen.

“Det är en lysande idé och killarna har genomfört den på ett väldigt bra sätt. Tjänsten är något som verkligen behövs och den gör att lärarna vinner en massa tid. Det finns också goda chanser att det blir en bra affär”, säger Sven Hagströmer, som investerar via sitt privata bolag Biovestor.

Familjerna investerar tillsammans 3 Mkr, vilket är en liten summa jämfört med de kapitalanskaffningar i 100-miljonersklassen som flera svenska uppstartsbolag har gjort de senaste åren.

“Det har nästan blivit lite av en tävling bland teknikbolag om vem som kan ta in mest riskkapital. Vi hade också kunnat ta in mer pengar i det här skedet men det vill vi inte. Vi vill lära oss att leva med begränsade resurser och undvika onödiga kostnader”, säger Nima Marefat.

Johan Hägglund säger att Digiexam redan har ett positivt kassaflöde.

“Vi har stabila licensintäkter från skolorna och skulle förmodligen kunna klara oss utan mer riskkapital. Anledningen till att vi tar in pengar är att kunna öka expansionstakten”, säger han.

Tyck till