1515

Asienbörser: Bara Kina backar<br />

Med Kina som undantag steg Asienbörserna överlag på torsdagen. Från amerikanskt håll gavs visst lugn till marknaderna då Federal Reserve på onsdagskvällen indikerade att en räntehöjning inte är nära förestående. Även kommentarer från kinesiskt håll gav visst stöd, men sjunkande bostadspriser i landet kan ha dämpat riskaptiten.

"Fed lät positiva till ekonomin men behöll uppenbart den duvaktiga tonen. Sentimentet stärktes vidare av kommentarerna från Kinas premiärminister som sade att landet kommer ha minst 7,5 procent i tillväxttakt", sade Stan Shamu, marknadsstrateg på IG i Melbourne, till Bloomberg News.

Kinas premiärminister Li Keqiang sade vid ett tal i London på onsdagen att Kina kommer att ha en mellan till hög tillväxttakt på lång sikt. Han sade även att "helt ärligt och uppriktigt så kommer det inte att bli en hård smäll".

Statistik från Kina visade att priserna på nya bostäder steg i 15 av 70 städer i maj jämfört med föregående månad. Priserna sjönk i 35 av städerna.

I samband med gårdagens räntebesked från Federal Reserve kom endast besked helt i linje med analytikernas förväntningar. En klar majoritet av Fed-ledamöterna ser en räntehöjning tidigast under 2015.

På börsfronten höll sig kinesiska index på minussidan, med Shanghai Composite ned 0,5 procent. I Japan vart det bättre drag med Topix upp 1,4 procent och Nikkei 1,3 procent högre. Även Australienbörsen gick starkt.

Bland enskilda aktier var australiensiska gruvjätten BHP Billiton på frammarsch med en uppgång på över 3 procent.

Japanska skrivartillverkaren Seiko Epson steg 7,4 procent efter att Citigroup hållit positiva tongångar om bolagets vinstutsikter.

Hong Kong-baserade China Overseas Land & Investments raderade 1,7 procent. UBS skrev i en analys att priserna på bostäder i Kina kan fortsätta sjunka.

Marknadstemperatur kl 7.30

kl 6:30 kl 7:30 kl 12:35 Sedan 31/12
MSCI Asia Apex 50 0,10% 0,00% - 2,90%
Nikkei 225 1,60% 1,50% - -5,80%
Hongkong Hang Seng 0,30% 0,20% - -0,30%
Kinas Shanghai Comp -0,50% -0,50% - -3,30%
Kinas Shenzhen Comp -0,50% -0,60% - 0,50%
Taiwan Taiex 0,40% 0,30% - 8,10%
Sydkorea Kospi -0,10% 0,10% - -1,00%
Indien BSE Sensex 30 0,30% 0,10% - 19,30%
Singapore Straits 0,10% 0,00% - 3,50%
Australia S&P/ASX200 1,50% 1,40% - 2,00%


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så ska bostadsföretaget nå tuffa klimatmålet

En klimatneutral verksamhet – redan år 2030. Klimatmålet som Ikano Bostad satt upp är tufft men fullständigt nödvändigt, menar hållbarhetsstrategen Stina Viktorsson. 

– Om vi inte gör det här har vi ingen framtid som företag. Men vi klarar det inte själva utan behöver kroka arm med hela branschen. 

Vid kanten av Limhams kalkbrott i Malmö växer Elinegård fram – läs allt om områdesutvecklingen 

Inspirationen kommer från många håll; forskning, Agenda 2030, klimatrörelsen och Malmö. Staden vill bli först i Sverige med att bli klimatneutral och det ska man vara just 2030. Som en del i arbetet för att nå dit startades 2018 projektet LFM30. 

– Lokal Färdplan Malmö är ett initiativ som samlar bygg- och anläggningsbranschen i staden med målet att den ska vara klimatneutral till år 2030. Det har varit otroligt inspirerande att samarbeta med andra aktörer och framförallt att se vilka resultat det kan ge när vi jobbar tillsammans. Så vi beslöt oss helt enkelt för att vi vill nå samma mål för vår verksamhet, fast på en nationell nivå, säger Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad. 

Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.
Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.

Fyra områden identifierade

Processerna för att nå målet initierades 2019 och jobbet går, av nödvändighet, snabbt. 

– Arbetet kommer att innebära att vi jobbar på helt nya sätt, bland annat med en  hög grad av samarbete med andra aktörer och ”learning by doing” i dess mest konkreta form. Vi vet att vi vill och måste göra det här men hur vi ska göra det får vi ta reda på längs vägen, säger Stina.

Material, energi, transporter och avfall har identifierats som de områden med störst klimatpåverkan i verksamheten. Som ett första steg har klimatberäkningar införts för alla nya projekt. Beräkningen ligger till grund för arbetet med att minska klimatpåverkan genom att ändra hur man utformar nya bostäder och vilka material som används när man bygger.

– Att bygga nytt är en klimatbelastande process, det går inte att komma ifrån. Men genom att till exempel titta på nya material, minska spillet, använda energin smartare och använda mer miljövänliga transporter kan klimatpåverkan definitivt minskas. 

Pilotprojekt med småhus

Ett exempel på hur man som organisation lär längs vägen är det pilotprojekt som inletts i Elinegård utanför Malmö.  

– Innan 2025 ska vi byggstarta våra första helt klimatneutrala småhus. Men som ett led i att lära oss mer innan dess så har vi nu dragit igång ett projekt där målet är att minska klimatpåverkan från småhusen med 30 procent. Det blir en viktig möjlighet att testa nya kunskaper i praktiken, säger Stina. 

Stina Viktorsson understryker också, igen, vikten av samarbete för att det ska finnas en chans att nå klimatneutralitet 2030. 

– Det här är ingenting som vi kan klara på egen hand. Vi behöver dela erfarenheter och kunskap med andra och hitta nya sätt att arbeta tillsammans på, med allt från leverantörer och kollegor till kommuner. Vi måste helt enkelt kroka arm allihop för att få till den här förflyttningen. 

Att minska sin klimatpåverkan är en av Ikano Bostad viktigaste frågor att arbeta med framåt 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?