1515

Räntor och valutor: Försiktigt inför fedbesked<br />

Kinabörserna drar nedåt efter svag fastighetsstatistik. Japanbörserna noteras dock svagt upp och varken yen eller japanska räntor har noterat några större rörelser efter svagare import och export i maj än väntat. Amerikanska marknadsräntor håller sig fortsatt högre och även dollarn håller i förstärkningen som märktes efter tisdagens inflationsdata när onsdagskvällens Fed-besked inväntas.

"Överraskningen i den amerikanska inflationen gör kommentarerna från Fed-mötet än mer värda att följa. Detta förstärks av det hökaktiga skiftet som märktes under förra veckan från Bank of England", skrev ekonomerna på JP Morgan i ett marknadsbrev efter USA-stängning på tisdagen.

Den amerikanska tioåriga statsobligationsrätan handlas tidig svensk onsdagsmorgon oförändrat från tisdagsstängningen av svensk räntemarknad på 2,65 procent. Japanska räntor är också oförändrade med tioårsräntan kvar på 0,60 procent.

På valutamarknaden noteras dollar/yen fortsatt kring 102:2 medan dollarn ligger kvar kring 1:355 mot euron.

Under natten visade japansk data att exporten minskade med 2,7 procent i maj jämfört med samma månad året före. Analytiker hade förväntat sig en nedgång med 1,3 procent, enligt Bloomberg News prognosenkät. Importen minskade med 3,6 procent, väntat var här en uppgång med 1,8 procent. Underskottet i utrikeshandeln var sammantaget lägre än förväntat i maj, 862,2 miljarder yen säsongsjusterat. Här väntades ett underskott på 1.030,5 miljarder yen.

Japanska börserna har dragit uppåt under natten medan de kinesiska börserna däremot har rört sig nedåt. Nattens fastighetsstatistik visade att hälften av de 70 största städerna i Kina uppvisade lägre fastighetspriser i maj jämfört med i april. Priserna på nya bostäder steg i 15 av städerna.

I april steg priserna i 44 och sjönk i åtta av städerna.

"Utvecklingsekonomier, framför allt Kina, bromsar in och det är en stor faktor till att exporten minskar. Export kommer att återvända till gradvis återhämtning men det kommer inte att vara starkt nog för att vara drivmotor till japansk tillväxt", sade4 Yuichi Kodama, chefekonom på Meiji Yasuda Life Insurance i Tokyo, till Bloomberg News.

På valutamarknaden handlas den svenska kronan tidigt på tisdagsmorgonen i stort oförändrad mot såväl euro som dollar.

Klockan 9 presenterar statliga Konjunkturinstitutet såväl konjunkturbarometer som ny prognos. Samtidigt inleds den sista partiledardebatten i kammaren före riksdagsvalet i september.

Enligt SME Direkts prognosenkät räknar analytiker med att Konjunkturinstitutets barometerindikator, som sammanfattar företagens och hushållens syn på det ekonomiska läget, har stigit från 98,8 i maj till 101,8 i juni.

Även stämningsläget i den svenska tillverkningsindustrin väntas ha förbättrats i juni efter den mycket kraftiga försvagningen i maj. Konfidensindikatorn för tillverkningsindustrin väntas ha stigit till 99,4 i juni, enligt SME Direkt, medan konsumenternas förväntningar, CCI, väntas ha stigit till 102,2 i juni från 100,4 i maj.

Klockan 9.30 släpper SCB finansräkenskaper för första kvartalet samt värdepappersstatistik för maj.

Från euroområdet väntas data över byggproduktionen i april klockan 11. En halvtimma dessförinnan publiceras protokollet från Bank of Englands senaste möte.

Efter den senaste tidens hökaktiga kommentarer från BOE-håll kommer marknaden leta efter tecken i diskussionen som indikerar att någon MPC-ledamot närmar sig en röst för en räntehöjning. Credit Suisse tror inte att någon ledamot röstade för en räntehöjning redan vid detta möte men antar att tonen i diskussionen kommer att göra det allt mer uppenbart att en eller två MPC-ledamöter närmar sig att rösta för en höjning.

På tisdagen kom dock brittisk KPI för maj in oväntat lågt, 1,5 procent var den lägsta inflationen sedan oktober 2009, medan amerikansk motsvarighet däremot visade en årlig prisökning på 2,1 procent. Kärninflationen i USA var 2,0 procent, båda dessa överskred därmed förväntningarna i Bloomberg News konsensusprognos med 0,1 procentenhet. Från april var ökningen 0,4 respektive 0,3 procent (väntat var 0,3 respektive 0,2 procent).

"Det kommer att bli intressant att se hur Feds budskap utvecklar sig under de närmaste kvartalen då inflationen svävar runt det långsiktiga målet. När arbetslösheten förväntas ticka under 6 procent före årsskiftet, och löneökningar väntas ta fart under det andra halvåret, kommer policymakare känna en ökad press att röra räntan från noll - kanske snarare än vad marknadsaktörer i nuläget antar", skrev Joseph Lavorgna, USA-chefekonom på Deutsche Bank, i en analys på tisdagen och påpekade att inflationsökningen på månadsbasis visade en imponerande bredd.

Federal Reserve lämnar räntebesked klockan 20.00 på onsdagen. En halvtimme senare håller Fed-chefen Janet Yellen presskonferens för att förklara beskeden.

Marknaden räknar med att Fed kommer att fortsätta att trappa ned sina tillgångsköp. Av större intresse blir därmed de nya prognoserna och de eventuella signalerna om att en räntehöjning kan komma tidigare än vad som hittills antagits, det vill säga redan under andra halvåret 2015.

På onsdagseftermiddagen kommer USA-statistik i form av det första kvartalets bytesbalans som förväntas visa ett underskott på 97 miljarder dollar, enligt Bloombergs konsensus.

onsdag 6.20 (tisdag kl 16.15)

===================================

USD/SEK 6:6402 (6:6413) EUR/USD 1:3547 (1:3545)

EUR/SEK 8:9956 (8:9946) USD/JPY 102:22 (102:21)

Jp obl 2 0,08 (0,08) Jp obl 10 0,60 (0,60)

Ty obl 2 0,04 (0,03) Ty obl 10 1,40 (1,40)

US obl 2 0,48 (0,48) US obl 10 2,65 (2,65)


Innehåll från Akademiska HusAnnons

A Working Lab – en katalysator för det mänskliga mötet

Pandemin har förändrat vår bild av den traditionella arbetsplatsen och i en allt mer digitaliserad värld går det att arbeta var som helst. Tack vare dessa faktorer, men även ett ökat fokus på delningsekonomi, har allt fler börjat intressera sig för co-working. A Working Lab är Akademiska Hus nationella koncept som erbjuder samverkan och kreativa mötesplatser i campusnära miljöer – med syfte att skapa möten mellan akademi och näringsliv.

När livet i sakta mak återgår till det mer normala börjar tankar på hur arbetet på ens vanliga kontor kommer se ut. Vilka friheter för distansarbete kommer att finnas? För många är mycket ovisst, men ett som är säkert är att det i dag drivs många initiativ för att skapa fysiska möten människor emellan. Akademiska Hus nationella koncept A Working Lab ett av dessa. 

– Vårt syfte är att skapa en plats för innovation och agera en katalysator för det mänskliga mötet. Hos oss samlas människor med olika referensramar som tillsammans kan byta erfarenheter med varandra för att nå insikter som kan leda till nya innovationer. I förlängningen handlar det om att stärka Sverige som kunskapsnation, säger Ulf Däversjö, direktör för innovation och hållbar utveckling Akademiska Hus. 

Rum för alla behov

 I dag finns A Working Lab på campus i Solna och Umeå samt vid Johanneberg Science Park på Chalmers i Göteborg. Vilken inriktning de olika co-workingmiljöerna har styrs mycket av sammanhang, partners och campus. A Working Lab i Göteborg var den första samverkansarenan som öppnade och ligger i ett av Sveriges starkaste kluster för samhällsbyggnad. Ebba Kullin är verksamhetsledare på platsen och hennes arbete handlar mycket om att agera en nod som för samman människor.

– Att befinna sig på ett kontor ska ge mer energi än vad det tar och det är vad vi försöker uppnå. I hela huset finns det massa olika rum och funktioner som vi hoppas ska ge inspiration och främja krockar mellan människor, säger Ebba Kullin.

Stor flexibilitet

 Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för vad man kan göra i lokalerna. I Göteborg har man ett Makerspace som är en verkstad där innovationer kan skapas och testas med hjälp av modern teknik. Det finns även ett Learning Lab som är ett tjänsteerbjudande där man tillsammans kan utforska rummets betydelse för lärande och kreativitet.  

– Grundtesen är att man som medlem har tillgång till alla dessa gemensamma ytor. Man hyr in sig månadsvis och syr ihop ens medlemskap utifrån de behov man har. Du kan ha ett litet privat kontor eller flexplatser. Om du har en person som ska jobba på ett tidsbegränsat projekt kan du sedan enkelt addera personen till medlemskapet, säger Ulf Däversjö. 

En hållbar byggnad

 När byggnaden som rymmer A Working Lab i Göteborg byggdes var ambitionen att hållbarhet ska vara en del av husets DNA, med hjälp av såväl materialval som energieffektiv teknik. Men det handlar också om hur byggnaden nyttjas och för att kunna analysera det har en digital tvilling av byggnaden skapats.

– Tack vare den digitala tvillingen kan vi identifiera ytor med lite aktivitet och addera och testa nya sätt för bättre lokalutnyttjande baserat på användarinsikter. Vi vill också att fastigheten ska nyttjas fler timmar på dygnet och öppna upp den för spännande verksamheter som adderar ett värde till platsen. Vi vill vara så flexibla som möjligt, avslutar Ebba Kullin.

Läs mer om A Working Lab

Erbjudande

* Flexplatser, fasta platser och privata kontor

* Flexibla mötesrum och framtidens lärandemiljöer

* Fullservice: wifi, kaffe, skrivare mm. 

* Community, event, värdskap. 

* Ett medlemskap och tillgång till alla AWLs platser

* Smidig access med digitala nycklar

 

Mer från Akademiska Hus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Akademiska Hus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?