1515

Europabörser: Irak-oro pressar<br />

De ledande Europabörserna handlades till lägre kurser under måndagen. De ökade motsättningarna i Irak bidrog till att sätta press på sentimentet och ge bränsle till oljepriserna som handlades på en ny niomånadershögsta nivå under dagen.

Dagens vinnare var schweizisk Actelion med en uppgång på 15 procent. Läkemedelsbolagets hjärt- och lungläkemedel Selexipag uppnådde i en studie i fas III sina primära mål. Det innebär att Actelion potentiellt kan lägga till en kommande så kallad blockbuster, ett läkemedel med en årlig försäljning överstigande 1 miljard dollar, till sin produktportfölj.

Gaskonflikten mellan Ryssland och Ukraina har eskalerat. Det ryska gasbolaget Gazprom kommer från och med nu bara att leverera förbetald gas till Ukraina, enligt ett uttalande på måndagsmorgonen. Ukraina vill att Gazprom sänker priset på gas.

Royal Dutch Shell var upp 0,4 procent i skenet av ett stigande oljepris. Den fortsatta geopolitiska oron i Irak bidrar till att hålla uppe oljepriserna.

Den sunnimuslimska extremistgruppen Isis uppges ha tagit kontroll över staden Tal Afar i nordvästra Irak. Samtidigt överväger USA direkta samtal med Iran angående situationen i Irak. President Barack Obama sade i ett tal under fredagen att man inte ämnar skicka trupper till Irak, men att man undersöker alternativen.

Smith & Nephew drog sig tillbaka 0,1 procent sedan Medtronic förvärvat amerikanska Covidien. Medtronic övervägde tidigare den här månaden att förvärva Smith & Nephew rapporterar Bloomberg med hänvisning till personer med insyn.

I helgen blev det känt att Medtronic, en av Getinges konkurrenter, köper Covidien för 43 miljarder dollar. Priset är 93,22 dollar per aktie och är 30 procent mer än Covidiens stängningsnotering i fredags. Det kombinerade bolaget, Medtronic Plc, kommer att vara baserat på Covidiens adress i Dublin på grund av skatteskäl.

Mobiloperatören Vodafone avser att förvärva Cobra Automotive Technologies för 145 miljoner euro. Ett bud läggs på 1,49 euro per aktie. Cobra är verksamt på M2M-området och tillhandahåller lösningar vad gäller telematik och elektronik. Cobra Automotive rusade upp 49 procent till 1,47 euro medan Vodafone backade 0,5 procent.

Det ungerska lågprisflygbolaget Wizz Air har dragit tillbaka introduktionen vid London Stock Exchange på grund av "rådande turbulens i flygsektorn", erfar Dow Jones Newswires.

Bolaget hade planer på att stärka balansräkningen via noteringen och ta in 270 miljoner dollar. Enligt bolaget beror de inställda planerna inte på analytikers negativa förväntningar, men beskedet kommer i spåren av höjda bränslepriser efter oroligheterna i Irak. Man vidhåller att utsikterna för tillväxten i Central- och Östeuropa fortfarande ser positiva ut. Wizz Air har idag verksamhet i 35 länder och flyger till 96 destinationer.

Konsumentpriserna i EMU ökade med 0,5 procent i maj i årstakt vilket var i linje med marknadens förväntningar. Kärn-KPI steg 0,7 procent vilket även det var som väntat.

Marknadsnoteringar vid stängning

Index Marknad Notering I dag I år

DJ Stoxx 600 Europa 346 -0,5 % +5,3 % DJ Stoxx 50 Europa 3.045 -0,4 % +4,3 % FTSE 100 London 6.755 -0,3 % +0,1 % DAX Frankfurt 9.884 -0,3 % +3,5 % CAC 40 Paris 4.510 -0,7 % +5,0 % SMI Zürich 8.664 +0,1 % +5,6 % IBEX 35 Madrid 11.008 -1,0 % +11,0 % FTSE MIB Milano 21.976 -0,9 % +15,9 %

Magnus Bernet, tel +46 8 586 163 85 mailto:magnus.bernet@six-group.se www.blogg.six.se @SIXNews SIX News


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?