ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Krönika

Insiderkrönikan: Köpsuget fortsätter i raketen

Insiderkrönikan denna vecka bjuder på ett bolag där insynspersoner har fortsatt att öka de senaste veckorna under en kraftigt stigande aktiekurs samt ett köptips direkt från tryckpressen.

För tre veckor sedan gav jag ett köptips av läkemedelsutvecklaren NeuroVive Pharmaceuticals efter stora köp av bolagets näst största ägare, Baulos Capital Belgium. Sedan dess har aktiekursen färdats rejält norrut. Vad sägs om en uppgång på 45 procent?

Med en sådan uppgång är det kanske inte så förvånande att aktien är en av börsens verkliga raketer den senaste månaden. Något mer förvånande är att insynspersoner har fortsatt att köpa sedan dess och alltså till kraftigt stigande kurser.

Under perioden 21 maj – 9 juni köpte näst största ägaren, representerad i styrelsen av Carl Fredrik Olsson, ytterligare 222.663 aktier. Köpen som uppskattas ha skett till en snittkurs på drygt 34 kronor per aktie innebär en ökning av Baulos innehav i bolaget med 7 procent. Dessutom köpte Carl Fredrik Olsson även för egen räkning 10.625 aktier den 5 juni. Mindre köp gjordes även av två andra insynspersoner under samma period.

Det är sällan man ser insynspersoner som ökar efter kraftiga kursuppgångar som det rör sig om här, men när det sker är det mycket positivt.

I övrigt har den senaste veckans insynshandel bjudit på ganska många köpaffärer men få som har fångat mitt intresse. Ett undantag är dock tryckeriföretaget Elanders där styrelseledamoten Johan Stern har köpt sammanlagt 15.000 aktier fördelat på två separata köp den 4 och 9 juni. Stern hade sedan tidigare 65.000 aktier i bolaget.

Elanders har de senaste åren varit en ganska medioker placering. Men i augusti 2013 gjorde man ett strategiskt förvärv i tyska fotoboksbolaget Myphotobook. Förvärvsstrategin fortsatte i början av innevarande år då man förvärvade det Singaporebaserade bolaget Mentor Media Ltd som i ett svep ökade Elanders årliga omsättning från 2,2 till 3,5 miljarder kronor. Köpeskillingen på 312 miljoner kronor finansierades av en kombination av externa krediter och en nyemission som tecknades nästan fullt ut av befintliga aktieägare.

Bolagets största ägare är Carl Bennet som äger majoriteten av såväl kapitalet som rösterna i bolaget.

Med en stabil ägare, en aggressiv tillväxtplan som har finansierats väl och till stor del via kapital från ägarna och en styrelseledamot som nyligen har ökat sitt ägande så blir Elanders-aktien denna veckas köptips.

För sex månader sedan köptipsade jag er om Finnveden Bulten, East Capital Explorer och Svolder. De två sistnämnda var dessutom upprepningar från tidigare veckor. Utvecklingen sedan dess har varit plus 62 procent för Finnveden, minus 2 procent för East Capital och plus 25 procent för Svolder. Det ska ställas mot Stockholmsbörsen som är plus 17 procent sedan dess inklusive utdelningar.

Jag får mycket respons från er läsare via e-post efter krönikorna och det är verkligen kul. En vanlig fråga gäller värdet av insynshandel – särskilt eftersom det är många affärer som registreras varje vecka.

Det enkla svaret är att det är ytterst få affärer som i sig är intressanta. Det som avgör om jag tycker att de senaste affärerna har ett värde beror i stället på andra saker. Exempelvis hur de förhåller sig till insynspersoners tidigare ägande, tidigare agerande samt hur andra insynspersoner i samma bolag har agerat i närtid.

Men också andra saker spelar roll, som exempelvis att vd bör ha ett betydande ägande. En aktie jag tänkt skriva om i dag föll bort eftersom vd saknade större ägande trots att han arbetat i bolaget sedan 2008. Det ser jag som negativt i sammanhanget.

Erik Lidén är ekonomie doktor och driver fondbolaget Insiderfonder som placerar utifrån insynpersoners handelsmönster. Du kan följa honom på Twitter: @Erik_Liden. Här kan du maila till skribenten.

Tyck till