1515

Räntor &amp; valutor: Stabilare krona inför KPI<br />

Europaräntorna stiger svagt i den inledande handeln, med tyska räntor oförändrat till 1 punkt upp. På valutamarknaden är nettoförändringarna små, med euro/dollar på 1:354.

Svenska räntor visar små förändringar i inledningen medan kronan tappat 1 öre mot dollarn och 2 öre mot euron jämfört med noteringarna vid onsdagens stängning.

Torsdagens huvudnummer för svensk del blir KPI-utfallet för maj, klockan 9.30. Det är det sista KPI-utfallet inför Riksbankens räntemöte i juli där en räntesänkning i stort är inprisad.

Enligt SME Direkts prognosenkät väntas KPI-inflationen uppgå till -0,2 procent i maj, ned från 0,0 procent i april. KPIF-inflationen väntas ha sjunkit till 0,4 procent från 0,5 procent i april.

Riksbankens prognoser från den penningpolitiska rapporten i april var en KPI-inflation på 0,0 procent och KPIF-inflation på 0,6 procent. Riksbankens "prognosfel" väntas därmed åter ha vidgats och uppgå till 0,2 procentenheter för såväl KPI som KPIF i maj.

SEB konstaterar att debatten om den låga svenska inflationen fortsätter och dagens siffra ändrar inte bilden av att det finns utrymme för mer expansiv penningpolitik.

"Lägre pris på flygresor sänker estimatet något, en svagare krona och högre energipriser drar åt andra hållet. Vi räknar med att vi såg KPIF-botten (årstakt) i mars, resan högre kommer gå mycket långsamt. När det gäller Riksbankens prognoser så kvarstår ett behov av nedrevideringar av KPIF 2015", skriver SEB i sitt morgonbrev.

Finansinspektionen konstaterar i sin stabilitetsrapport att det finansiella systemet är motståndskraftigt men att det finns risker för stabiliteten. De två största är bankernas beroende av marknadsfinansiering och hushållens stora skulder.

FI ser med oro på hushållens stora skulder, och kommer om det behövs göra mer. Nya åtgärder kan då komma att riktas mot hushållens förmåga och vilja att låna, till exempel genom amorteringskrav, begränsningar av lånebelopp, räntebetalningar i förhållande till inkomst eller en skärpning av bolånetaket.

Det är samtidigt viktigt att också andra åtgärder som skatte- och bostadspolitiken ses över för att komma åt drivkraften bakom hushållens stora skulder, noterar FI.

På torsdagens internationella agenda vänds blickarna mot USA, där det kommer både detaljhandel i maj och veckostatistik över nyanmälda arbetslösa, båda klockan 14.30.

Enligt Bloomberg News väntas detaljhandels försäljning ha ökat med 0,6 procent jämfört med april, och ökat 0,4 procent exklusive transportsektorn.

Antalet nyanmälda arbetslösa antas ha minskat med 2.000 till 310.000 förra veckan, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Den nyzeeländska dollarn har stärkts till 0:864 mot USA-dollarn efter att centralbanken, RBNZ, som väntat höjt styrräntan med 25 punkter till 3,25 procent.

RBNZ-chefen Graeme Wheeler konstaterade i ett uttalande att landets expansion har ett betydande momentum. Företagens och hushållens förtroende förblir starkt, liksom investerings- och anställningsplanerna.

Den totala inflationen är dämpad, men en tillväxt över trend har absorberat ledig kapacitet och lägger ökat tryck inflationen i vissa sektorer.

"I denna miljö är det viktigt att inflationsförväntningarna förblir dämpade och att räntorna återvänder till mer normala nivåer", sade Graeme Wheeler.

Takten och omfattningen som styrräntan behöver höjas kommer att bero på framtida ekonomiska och finansiella data, och dess implikationer för inflationstrycket, enligt RBNZ.

USA-räntorna har gått sidledes i den asiatiska handeln, med den tioåriga statsobligationen på 2,64 procent, 2 punkter upp från svensk stängning på onsdagen.

torsdag kl 9.00 (onsdag kl 16.15)

===================================

USD/SEK 5,072222 (6:6853) Statsobl 2y 0,49 -0,5
EUR/SEK 0,80625 (9:0473) Statsobl 10y 1,82 -1,82
EUR/USD 2,502778 (1:3532) Räntegap /ty 42 -43
US obl 10y 2,64 -2,62 Tysk obl 10y 1,4 -1,39
Innehåll från SAVRAnnons

Så undviker du avgifterna som äter ditt fondsparandes vinst

76 procent av vuxna svenskar sparar i fonder, antingen privat eller genom tjänstepensionen. Dock är kunskapen låg om vad fondavgiften kostar, hur den påverkar ens vinst samt hur man enkelt kan minimera sina fondavgifter.

När man köper en fond, betalas i de allra flesta fall en avgift i ersättning till fondförvaltaren. Ju mer aktivt förvaltad fonden är, desto högre är i regel avgiften. Vad många inte vet är att fondförmedlarna, exempelvis banker och nätbanker, ofta tar ut ett arvode för att sälja fonderna vidare till sina kunder. Denna fondprovision, även kallad kickback, är ofta lika stor som ersättningen till fondförvaltaren. Förenklat kan man därför säga att hälften av fondavgiften man betalar går till förvaltaren av fonden, och hälften går till banken. 

Miljarder i provision till bankerna

Enligt SVT betalade svenska sparare och framtida pensionärer ca 35 miljarder kronor i avgifter under 2020. En betydande del av dessa avgifter går till de förmedlande bankerna, och utgör en stor del av deras vinster. 

Detta system är kritiserat och till och med förbjudet i länder som Storbritannien, Nederländerna och Schweiz. Så sent som i februari 2021 meddelade Finansinspektionen att de vill att fondprovisioner ska förbjudas, bland annat för att de anser att det finns en intressekonflikt mellan spararna och förmedlarna: Genom att rekommendera fonder med dyra avgifter, tjänar fondförmedlaren mer pengar.

Halvera dina fondavgifter och optimera din vinst

Spartjänsten Savr ger rabatt på fondavgifterna: Istället för att ta en fondprovision, ger Savr tillbaka provisionen till dig som sparare. Där behöver du inte starta ett helt nytt sparande, utan kan enkelt flytta ditt befintliga innehav till plattformen för att ta del av de rabatterade avgifterna. Läs mer om erbjudandet och hur en flytt går till på savr.com.

Om Savr:

Savr är spartjänsten som ger sina kunder 30-50% rabatt på fondavgifterna jämfört med bankerna, men med samma statliga garantier och skydd som banken.

Till skillnad från banker och nätbanker betalar Savr tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Detta resulterar i att de kan erbjuda samma fonder som bankerna, men till lägre avgifter. Istället för fondprovision tar de endast en fast plattformsavgift på 0,09%.

Savr har över 65 000 sparare, och var 10:e minut flyttas ett sparande till savr.com.

 

Mer från SAVR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAVR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?