1515

Stockholmsbörsen: <br />Dystert trots positiva nyheter<br />

Stockholmsbörsen sjönk efter en svag avslutande handel på onsdagen.

Defensiva bolag gick mot strömmen och steg för dagen. Utvecklingen på de ledande Europabörserna pekade också nedåt. En sänkt global tillväxtprognos från Världsbanken lade sordin på sentimentet. Det meddelades också att förhandlingarna mellan Ryssland och Ukraina, ännu så länge, inte resulterat i något naturgasavtal.

SIX Generalindex var vid stängning ned med 0,4 procent till 437 och OMXS30-index sjönk 0,4 procent till 1.400. Omsättningen var 11,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 16,3 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

I Europa inkom flygbolaget Lufthansa med en vinstvarning.

"Det här skulle kunna vara starten för en potentiellt tufft kvartal för vinsterna. Det finns ett stort gap mellan var marknads- och vinsttrenderna går. Omfattningen på Lufthansa indikerar att det åtminstone delvis beror på det ekonomiska klimatet", sa Andrea Williams på Royal London Asset Management till Bloomberg.

Världsbanken sänker i sin senaste rapport prognosen för den globala tillväxten 2014 till 2,8 procent gentemot den tidigare prognosen på 3,2 procent.

H&M bjöd på en positiv överraskning då klädkedjan presenterade sin försäljning under maj månad. Den totala försäljningen ökade med 19 procent under månaden, jämfört med i fjol. Förväntningarna låg på en ökning om 11,5 procent. Aktien lyckades trots den positiva försäljningsrapporten inte röra sig uppåt utan handlades i det närmaste oförändrat vid 291,50 kronor som börsens mest omsatta bolag.

Samtidigt rapporterade konkurrenten Inditex ett resultat och försäljning som var bättre än väntat.

Clas Ohlsons resultat för räkenskapsårets fjärde kvartal var sämre än väntat, då bolaget oväntat gjorde en förlust i stället för en liten vinst. Samtidigt var försäljningen i maj, som inleder det nya räkenskapsåret, klart bättre än väntat. Marknaden tycktes ta fasta på det negativa, och aktien backade med 5,4 procent.

Även Systemair rapporterade utfallet för sitt fjärde kvartal, avseende perioden februari till april. Ventilationsbolaget redovisade ett resultat efter skatt på 267 miljoner kronor för sitt fjärde kvartal, vilket var klart bättre än väntade 224 miljoner. Aktien höjdes 0,2 procent.

Kungsleden kommer att överklaga de skattedomar från förvaltningsrätten som bolaget meddelade i går och reserverar samtidigt 1.640 miljoner i det andra kvartalet för tidigare domar, som man också överklagar, från kammarrätten. Aktien försämrades med 2,3 procent.

Venue Retail stärktes 1,0 procent trots att försäljningen i jämförbara enheter sjönk igen i maj. Det var nionde månaden i rad med sjunkande försäljning. Sett till den totala försäljningen för bolag under månaden var det dock en förbättring.

Affärsvärlden rekommenderar i sitt senaste nummer köp av Trelleborg medan Arcam får rekommendationen sälj.

Trelleborg trycktes ned 0,6 procent och Arcam retirerade 2,9 procent.


Innehåll från RTSAnnons

Nöjdare medarbetare med en funktionell digital arbetsplats

Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.
Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.

Pandemin har varit en katalysator för utvecklingen av den digitala arbetsplatsen. När många arbetsplatser inte längre är knutna till en fysisk plats behöver företag säkerställa att system och teknik fungerar minst lika bra som när alla är på samma plats. Bolaget RTS har nolltolerans mot IT-strul och hjälper företag att göra den digitala omställningen funktionell och smidig.

RTS är en verksamhetsnära specialist inom IT som bl a säljer enheter, sköter logistik och återtag inom IT. Målet är att förse arbetsplatser med de plattformar som behövs för att teknik och system ska fungera säkert och smärtfritt. Bolaget är Nordens högst certifierade partner till VMware, som bl a har utvecklat en virtualiseringsplattform för applikationer och desktop.

VMware har flera lösningar som säkerställer en väl fungerande digital arbetsplats. Det centrala oavsett lösning är att de sätter användarens unika behov i fokus genom den mest säkra och enkla åtkomsten till användarnas arbetsverktyg på den enhet som passar användaren bäst vid varje givet tillfälle, samtidigt som silverfats-upplevelsen inte längre behöver innebära en utmattad IT-avdelning.

– Det bästa är att användarna själva inte behöver hantera systemen och från ett IT-perspektiv underlättar dessa program när folk vill använda olika typer av enheter, säger Fredrik Hallgårde, Team Leader för Digital Workspace på RTS.

Underlätta för användare

För att en digital arbetsplats ska fungera smärtfritt behöver man kunna hantera alla typer av enheter över internet via en molntjänst. Identitets- och kontohantering måste kunna fungera för att man ska kunna ha ett gemensamt konto som kan säkras och appliceras på alla tjänster.

– Oavsett om du är lagerarbetare, kör lastbil och använder digitala hjälpmedel i ditt arbete, jobbar hemifrån eller på kontor ska allt vara möjligt att hanteras på en och samma plattform. En användare ska inte behöva ringa servicedesk eller åka in till kontoret för att exempelvis ändra ett lösenord eller få ny mjukvara, säger Fredrik Hallgårde.

En konkurrensfördel

RTS tror att hur väl den digitala arbetsplatsen fungerar kan ha stor påverkan på anställdas inställning till sitt arbete. En smidig digital arbetsplats kan vara avgörande för om en anställd vill arbeta kvar eller till och med användas som konkurrensfördel vid ny rekrytering.

– Tänk dig att det istället gäller kontorsmiljön. Vill du sitta med fin utsikt eller i ett skrymsle? Det är viktigt att det är härligt att jobba, om inte så kommer de anställda så småningom söka sig bort från arbetsplatsen, säger Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.

Om RTS

RTS är en helhetsleverantör inom IT-produkter, lösningar och tjänster med högt kompetenta specialister inom framförallt klienter, datacenter, virtualisering och infrastruktur. RTS är den mest certifierade partnern till VMware i Norden och den enda med 4 st Master Service Competencies inom VMware-lösningar.

Läs mer om RTS här 

 

Mer från RTS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RTS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?