ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Krönika

Insiderkrönika: Klippläge i fastighetsbolaget

  • Foto: Richard Drew / TT

Veckans krönika handlar om hur snabbt insynshandel blir offentlig och om två bolag där insynspersonerna ökar just nu.

I förra veckans krönika berättade jag om den relativt höga andelen köpaffärer från insynspersoner i april. Sedan dess har jag fått frågor om jag nu ser ett generellt köpläge på börsen. Det enkla svaret är: nej.

Trenden bland svenska insynspersoner är tydligt negativ och för en vändning i den generella trenden krävs lägre värderingar och följaktligen börsnedgångar. En negativ insynshandel över längre sammanhängande perioder har historiskt varit en bra indikator över kommande börsnedgångar.

Men nu lämnar jag min negativa syn på börsen och vänder i stället uppmärksamheten mot ett par bolag där insynspersoners agerande ger positiva signaler.

Den första köpvärda aktien hittar jag i pumptillverkaren Concentric. Bolagets vd David Woolley köpte 12.650 aktier den 2 maj och finanschefen David Bessant köpte 2.250 aktier under perioden 2-6 maj. Deras köp är sannolikt hänförligt till det incitamentsprogram som bolaget har för ledande befattningshavare. Enligt programmet erhåller de som köper i dag köpoptioner på aktien om tre år.

Uppsidan för dessa köp är god för befattningshavarna men det förutsätter en stigande kurs. Att en stigande aktiekurs är extra lukrativ för dem är en bra garanti för att de kommer att göra sitt yttersta för att skapa långsiktiga värden i bolaget. Att både vd och finanschef nu köper aktier på nivåer nära all-time-high ser jag därför som ett mycket gott tecken.

Ett annat bolag med positiva signaler är fastighetsbolaget Victoria Park. Här har bolagets största ägare Greg Dingizian ökat sitt innehav med drygt 2 procent genom köp av 190.000 aktier under perioden 30 april – 5 maj. Men även Anders Pettersson som sitter i bolagets styrelse gjorde ett ordentligt köp på 100.000 aktier den 2 maj. Och dessutom har även vd och ytterligare en styrelseledamot köpt vardera sina första 10.000 aktier vid månadsskiftet april/maj.

Aktien har stigit rejält sedan slutet av 2012 men har hittills i år haft en betydligt sämre utveckling än Stockholmsbörsen. I ljuset av detta är de samtida köpen från fyra insynspersoner mycket positiva. Om det är en tillfällig nedgång eller inte ska jag låta vara osagt, men när fyra personer i bolagets absoluta ledning köper aktier brukar det vara ett gott tecken. Den enda egentliga reservationen jag har är det begränsade ägandet som vd har.

Tipsen jag gav för sex månader sedan har haft en blandad utveckling till i dag. Köptipsen, som bestod av upprepade tips från tidigare veckor, bestod av Orexo, Husqvarna och Acando och har i snitt slagit börsen med 3 procent.

Däremot var säljtipsen som bestod av HiQ, Ångpanneföreningen, Autoliv och Nordea helt nya. Sett i backspegeln var rådet att sälja dessa aktier uselt då de samtliga har utvecklades rejält mycket bättre än börsen över sexmånadersperioden.

Erik Lidén är ekonomie doktor och driver fondbolaget Insiderfonder som placerar utifrån insynpersoners handelsmönster. Du kan följa honom på Twitter: @Erik_Liden. Här kan du maila till skribenten.

Tyck till