ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Blix: Bygg mer kärnkraft

  • Hans Blix. Foto: Anders Wiklund/TT

Hans Blix, tidigare FN-ansvarig för kärnvapeninspektionerna i Irak, höll ett kraftfullt försvarstal för kärnkraften på tidskriften The Economists energiseminarium i Stockholm i torsdags.

Hans Blix förklarade att han gärna skulle se att dagens drygt 400 kärnkraftsreaktorer i världen utökades till 4.000 eller fler.

Den lägre energianvändningen i utvecklingsländerna och befolkningsökningen innebär att vi står inför ett fortsatt brant stigande energibehov, enligt Hans Blix.

”Ett tåg kan knappast stanna på spåret med en högtalare som berättar för passagerarna att de måste vänta tills det finns tillräckligt med vind eller solsken för att generera den el som behövs för att det ska kunna åka vidare.”

Kärnkraft, som i dag producerar 13–14 procent av världens elektricitet baseras både tekniskt och ekonomiskt på kontinuerlig och jämn produktion.

”Det rationella kriteriet är hållbar, inte förnybar. Uran och torium är inte förnybara, men det finns tillräckligt av dem för tusentals år av koldioxidfri energi i mycket stor skala”, sa Hans Blix.

Denna artikel är hämtad från Di Agenda, en av de nya Di-sajter som riktar sig till dig som måste vara extra välorienterad. De tre först lanserade sajterna är:

  • Di Agenda Energi, som ger dig koll på framtidens elmarknad – aktörerna, dagordningen och energislagen.
  • Di Agenda Utrikeshandel, som hjälper dig att navigera i en komplex global ekonomi.
  • Di Agenda Vård Omsorg, som ger dig koll på morgondagens vård och omsorg.

Klicka här för att prova på Di Agenda.

Tyck till