ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Arbetsförmedlingen hängs ut i egen krisrapport

  • Generaldirektör Mikael Sjöberg. Foto: Jack Mikrut

Arbetsförmedlingen är så ineffektiv att man inte kan nå sina mål. En allvarlig uppgivenhet sprider sig nu bland de anställda, enligt en färsk rapport som myndigheten själv beställt.

Arbetsförmedlingen sitter fast i gammaldags ledningssystem och strukturer och står inför enorma utmaningar. Den analysen gör två konsultfirmor i en rapport som lämnats till myndighetens nya generaldirektör Mikael Sjöberg.

Enligt utredningen ”Förnyelse av Arbetsförmedlingen – strategisk analys” sprider sig en "allvarligare uppgivenhet" bland de anställda över att myndigheten inte når sina mål.

”Det är ett allvarligt läge för arbetsförmedlingen. Man kan inte uppfylla uppdraget man fått av regeringen. Medarbetarna känner sig uppgivna”, säger Håkan Svennerstål, vd för Svennerstal & Partners AB, det ena konsultbolaget bakom utredningen.

Enligt utredningen är arbetsförmedlingens huvuduppgift ”att effektivt sammanföra dem som söker arbete med dem som söker arbetskraft, och att prioritera dem som befinner sig långt ifrån arbetsmarknaden”.

Men trots att vi i Sverige har cirka en miljon människor i ”utanförskap” och 120.000 i långtidsarbetslöshet lyckas många företag inte hitta den arbetskraft de behöver. I alla fall inte hos Arbetsförmedlingen.

”Arbetsförmedlingen får inte tag i de arbetssökande på ett effektivt sätt. Man hittar inte rätt kompetens. Företagen går till privata bemanning- och rekryteringsföretag istället”, säger Håkan Svennerstål.

Huvudorsaken till problemet är att Arbetsförmedlingen är allt för byråkratiskt.

”Man har resurser, men man har mycket komplicerade administrativa system som man lägger mycket tid på. Säg att 50 procent av resurserna går till administration, istället för 10 procent”, säger han.

Samtidigt är Håkan Svennerstål optimistisk inför framtiden. Det finns positiva exempel inom Arbetsförmedlingen, bland annat i Göteborg där Arbetsförmedlingen lyckats få till ett bra samarbete med kullagertillverkaren SKF.

”Där har man bra personliga kontakter. SKF:s personalchef har valt bort bemanningsföretagen för att man tycker Arbetsförmedlingen klarar detta, så det finns hopp”, säger han.

Håkan Svennerstål ser flera skäl till att Arbetsförmedlingen har hamnat i detta läge.

”Bland annat har man behövt ta på sig för många uppgifter. Man har till exempel tvingats ta emot sjukförsäkrade och se till att de får jobb när de skrivs ut. Sedan har man haft en dålig ledning under förre generaldirektören Angeles Bermudez-Svankvist”, säger han.

Tyck till