ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Krönika

Insiderkrönikan: Topptrion du ska ta rygg på

Denna veckas krönika bjuder på två konkreta köptips under en vecka med hög aktivitet bland börsbolagens insynspersoner.

Aktiviteten bland börsens insynspersoner under den senaste veckan har varit relativt god. Av de dryga hundratalet aktieaffärer som har registrerats i Finansinspektionens insynsregister under veckan uppgår två tredjedelar till köp. Den senaste veckan har tongångarna alltså varit ganska positiva.

Positiva tongångar hittar jag i läkemedelsföretaget Orexo där flera framträdande befattningshavare ökade sina innehav den 23 maj. Bolagets vd Nikolaj Sorensen köpte 2.000 aktier och har efter köpet 18.770 aktier. Bolagets finanschef Henrik Juuel var den som ökade sitt innehav mest och med köpet om 10.000 aktier dubblade han sitt innehav till 20.000 aktier. Den sista i raden som köpte var ledamoten Kristina Schauman som köpte sina första aktier i bolaget. Hennes köp uppgick till 4.000 aktier.

Jag uppmärksammade bolaget under 2013 då finanschefen Juuel gjorde köp på betydligt högre nivåer än han hade gjort bara ett fåtal månader tidigare – en vanligtvis mycket stark köpsignal. Men sedan dess har kursutvecklingen för aktien varit en besvikelse med en nedgång från 131 till 108 kronor som aktien handlades till vid lunchtid på fredagen.

Så sent som i måndags gjorde Nordeas aktiestrateg Jonas Olavi i di.se:s lunchnyheter analysen att aktien har en mycket god potential efter att ha pressats oskäligt mycket på marknaden den senaste tiden. Det som har satt press på aktien är främst att närmare 600.000 aktier har delats ut av näst största ägaren som har stängt en fond och delat ut aktierna till sina fondandelsägare. Dessa aktier har sannolikt sålts på marknaden och har tillsammans med sänkta försäljningsestimat från analytikerna pressat aktien rejält.

Aktien handlas idag till 108 kronor, men Olavi menar att försäljningstrenden för deras medicin Zubsolv mot opiatberoende bör vända efter sommaren och att man ska nå en bättre försäljning och högre marknadsandelar än analytikerna väntar sig.

Kombinationen köp av vd, finanschef och styrelseledamöter brukar vara en stark köpsignal. Tillsammans med att det säljtryck som har funnits i aktien tidigare kan förväntas lätta så tycker jag aktien är köpvärd. Med låga förväntningar på marknaden kring försäljningen finns goda möjligheter att bolaget överraskar när kvartalsrapporten för det andra kvartalet släpps den 11 juli.

Stockholmsbörsen slår nya rekord och det gäller nu att vara ännu mer selektiv i sina placeringar än normalt. En aktie att ha i portföljen kan då vara klädkedjan MQ Holding som jag tidigare har skrivit om i positiva ordalag. Öresund med Mats Qviberg i spetsen har den 23 maj köpte ytterligare 100.000 aktier. Att ta rygg på Mats Qviberg brukar vara bra, men här sitter man som investerare även i samma båt som hela ledningsgruppen som samtliga har ett ägande i aktien. MQ släpper sin kvartalsrapport den 18 juni.

De köptips som jag gav för sex månader sedan bestod av ett upprepat köptips av Svolder och East Capital Explorer. Värdeutvecklingen sedan dess har varit 27 procent för Svolder och -4 procent för East Capital Explorer vilket ska jämföras med 13 procent för Stockholmsbörsen. Sedan dess har Öresund fortsatt att köpa aktier i Svolder. I East Capital Explorers fall har insynspersonerna gjort ett par mindre köp.

Börsen närmar sig nu en lugnare period och aktiviteten bland insynspersonerna sänks då betydligt. Börs-vd:ar som minglar i Båstad, Almedalen och på andra orter är en grogrund för kommande företagsaffärer. Den alerte investeraren gör därför klokt i att ta fasta på insynspersonernas agerande även under sommarmånaderna som kan avslöja bolagens färdriktning.

Erik Lidén är ekonomie doktor och driver fondbolaget Insiderfonder som placerar utifrån insynpersoners handelsmönster. Du kan följa honom på Twitter: @Erik_Liden. Här kan du maila till skribenten.

Tyck till