ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Värmepumpen riskerar bli mögelfälla

  • Foto: Anders Wiklund / TT

Att installera värmepump i sommarstugan kan vara väl värt investeringen. Men väljer du fel pump kan den leda dig rakt in i en mögelfälla.

Att värma upp sommarstugan året runt kan bli en dyr historia. Lösningen kan vara att installera en luft-luft-värmepump. Men väljer du fel variant kan det bli problem.

”En av de vanligaste frågorna vi har fått den senaste tiden är just vad man ska tänka på när man ska köpa värmepump till sommarstugan. Och då är det viktigt att man köper rätt typ av värmepump, så att investeringen verkligen lönar sig”, säger Anne-Lee Bertenstam, rådgivare på Svenska Värmepumpföreningen.

Den bästa lösningen för ett icke vinterbonat sommarhus är att köpa en luft-luft-värmepump med underhållningsvärme. Samtidigt varnar Jan-Erik Nowacki, teknisk expert på Svenska Värmepumpföreningen, för att impulsköp av värmepump till sommarstugan kan bli både dyrt och olönsamt:

”I dag finns det luft-luftvärmepumpar att köpa både på bensinstationer och stormarknader. Med ganska stor sannolikhet är det en dålig apparat, som också blir dåligt installerad. Köp inte ’skitprodukter’, och låt någon som kan sitt jobb installera den”, säger han.

Att ha en luft-luft-värmepump i sommarstugan kan framför allt löna sig för dig som har en lite större sommarstuga som inte är så väl isolerad.

Eftersom många svenskar aldrig eller sällan besöker sina sommarstugor under vinterhalvåret finns det stora risker med att installera en ’dålig’ värmepump.

”Den ska ju klara påfrestningar från horisontellt duggregn till 20 minusgrader. Om värmepumpen då går sönder när du inte är på plats, och du inte har någon annan värmekälla inne kan huset skadas. Normalt sett ska man dock ha någon slags elvärme för att det inte ska bli så”, säger Jan-Erik Nowacki.

”Om det är varmare i stugan än utomhus drivs fukten ut. Men om det är varmare ute än i stugan så leds fukten in och stannar kvar. Det kan leda till exempelvis mögelangrepp”, säger Jan-Erik Nowacki.

När det är dags att investera i ’värmepump nummer två’ är det viktigt att tänka på att du faktiskt inte kommer att koll på den året runt, som du har på värmepumpen i din året runt-bostad.

”Normalt sett stoppar man ju in sådana här luft-luft-värmepumpar i hus där folk bor året runt, och där man vill ha 20 grader inomhus. Då fungerar också avfrostningen av utomhusenheterna bra. Men om man bara har elva grader inomhus för att man kanske vill ha värmen på sparlåga under den tid man inte är i sitt fritidshus, då fungerar avfrostningen inte lika bra utomhus. Den kan fyllas upp med is, som sedan blir en stor isklump, och sedan sluta fungera”, säger Jan-Erik Nowacki och fortsätter:

”Men just de aggregat som har ’underhållsvärme’ är gjorda för att klara avfrostningen vid läge inomhustemperaturer och därför också lämpliga för till exempel sommarstugor. De flesta stora märken har sådana funktioner i dag. Men köper du en liten skräpprodukt så kanske den inte har det”.

Tyck till