ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Akelius startar universitet

  • Foto: Cicci Jonson/ Bilduppdraget

Finansmannen Roger Akelius startar ett universitet i Haparanda. Stiftelsen Akelius Foundation donerar 200 Mkr till projektet Cape East som ska drivas av Luleå Tekniska Universitet och erbjuda masterutbildningar till studerande från tredje världen.

Det är Akelius Fastigheters hotell Cape East som ska bli campus för det nya universitetet. Hotellet brandskadades 2012 och har stått tomt sedan dess men ska nu rustas upp för 50 Mkr.

"Det ska bli Sveriges mest lyxiga campus med snygga hotellrum, spa och sport. Studenter vill inte ha studentbostäder och pizza. De föredrar spahotell med sport. Och många tror att studenter vill studera. De vill ha kul, bli kära och sen få betydligt högre lön. Parallellt med universitetsutbildningen ska hotellet ordna konferenser och ta emot trurister. Det första året behöver Campus Cape East sextio rum plus föreläsningssalar. Det ger hundra rum till andra gäster", säger Roger Akelius.

Han räknar med en snabb byggstart och med att universitetet kan starta redan hösten 2015.

Akelius Fountdation äger cirka 90 procent av bostadsbolaget Akelius Residential med fastigheter i bland annat Sverige, Tyskland, Kanada och Storbritannien. Bolaget genomför som bäst en miljardemission av obligationslåneliknande aktier som ska börslistas i Stockholm. Roger Akelius räknar med att fonden Akelius Foundation i dag är god för 20 miljarder kronor.

"De pengarna är dedikerade för vissa projekt inom välgörenhet. Fonden har sedan tidigare ett engagemang i SOS Barnbyar som fått 300 Mkr", berättar Roger Akelius somn själv är bosatt i Bahamas.

Akelius University startade redan 2008 för att utbilda anställda inom fastighetsförvaltning.

"Jag hoppas att Akelius University ska växa rejält, framför allt i utlandet, och ha flera tusen elever inom tio år", säger Roger Akelius.

Varför gör du det här?
"Jag är kronisk entreprenör och saknar talang att konsumera. Jag vill varken ha eget fotbollslag eller villor med 50 rum. Det roliga för mig är att arbeta, att utveckla bolag".

Är du själv universitetsutbildad eller inte alls och därför brinner för just universitetsutbildning?
"Jag har bara läst data och matematik helt kort men jag har undervisat vid flera fakulteter. Jag är bättre på att starta universitet än att klara examen. Och jag hittade inget bättre hjälpprojekt. Den här hjälpen kommer att spara miljardbelopp åt tredje världen."

Som exempel nämner han den planerade kursen Master of Public Administration.

"Ett naturligt steg i vårt hjälparbete. Genom att utbilda individer från utvecklingsländer påverkas utvecklingen av förenklade offentliga system och därmed minskad korruption. Förenklig och rationalisering kunde gälla även för Sverige. Är det exempelvis rimligt att Arbetsförmedlingen nu kostar lika mycket som att anställa 300.000 lärare och sjuksköterskor?"

Lars Carlsson, professor i statsvetenskap vid Luleå Tekniska Universitet är projektledare för projektet Campus Cape East, håller med.

"All ekonomisk och social utveckling är beroende av effektiva institutioner och en offentlig sektor som man kan lita på. Sverige är bland de bästa i världen på offentlig förvaltning och vi har utbildningar som håller hög kvalitet", säger Lars Carlsson.

Rektorn för Luleå Tekniska Universitet, Johan Sterte, kallar projektet "unikt".

"Jag tror faktiskt att det inte finns något liknande i världen. En lysande affärsidé att tjäna mänskligheten i stället för att tjäna pengar", säger Johan Sterte.

Han räknar med "ett hundratal" elever vid starten nästa höst.I framtidsplanerna ingår också ett samarbete med universitetet i Uleåborg i Finland.

Hela projektet presenteras i dag onsdag vid en presskonferens i Haparanda.       

Tyck till