ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Krönika

Insiderkrönika: Högriskaktie lockar

Att investera i bolag som utvecklar läkemedel är ofta förknippat med hög risk. Men veckas köptips är ändå just ett sådant, baserat på hur en av de största ägarna agerat.

Majmånader har historiskt varit en av de kalendermånader då börsbolagens insynspersoner köpt som flitigast. I år ser det betydligt deppigare ut och följer trenden från det senaste halvåret. Men i de allra senaste insynsaffärerna hittar jag ett undantag – läkemedelsutvecklaren Neurovive Pharmaceutical.

Neurovive bedriver ett flertal projekt med läkemedelskandidater som testas i kliniska fas II- och fas III-studier och omfattar bland annat skydd av nervceller vid hjärnskada samt hjärnceller vid stroke. I februari behandlades den sista av 972 patienter i en europeisk fas III-studie kring bolagets produkt CicloMulsion för behandling av så kallad reperfusionsskada efter ballongsprängning i hjärtinfarktpatienter. Resultatet av studien väntas vara klart i början av 2015 och vid ett positivt utfall kan produkten finnas på marknaden 2016.

Under perioden 13-20 maj köpte storägaren Carl Fredrik Olsson via bolaget Baulos Capital Belgium SA sammanlagt 277.337 aktier i spannet 23,3-27,3 och i snitt runt 26 kronor. Köpet innebär en ökning av det tidigare innehavet på 10 procent.

Forskning och utveckling av läkemedel är extremt dyrt och ledtiden från projektstart till godkänd produkt tar många år. Neurovive genomförde i början av året en nyemission som inbringade 86 miljoner kronor och att en av de största ägarna ökar sitt innehav i detta läge ser jag som mycket positivt. En placering i Neurovive-aktien innebär hög risk. Vid ett positivt utfall kring fas III-studien under 2015 kommer aktien stå högre än idag.

De köptips som jag gav för sex månader sedan bestod av fastighetsbolaget Klövern och handelsbolaget B&B Tools. I Klövern var det storägaren Rutger Arnhult som köpte och i B & B ökade bolagets vd Ulf Lilius. Sedan dess har Klövern stigit med 29 procent och B & B med 13 procent. Stockholmsbörsen är under samma period upp med 13 procent. Sedan dess har dessutom Arnhult köpt ytterligare 150.00 Klövern-aktier.

Under veckan som har gått har jag fått frågor kring hur många insynspersoner det finns i bolagen på Stockholmsbörsen och hur snabbt insynsaffärer publiceras av Finansinspektionen.

Antalet insynspersoner i börsbolagen är nog färre än de flesta skulle gissa – idag 5.528 stycken. Med 260 bolag på Stockholmsbörsen innebär det i genomsnitt 21 insynspersoner per bolag. En insynsperson är enligt lag skyldig att anmäla sina affärer inom fem arbetsdagar – annars utgår en förseningsavgift. Försenad rapportering var tidigare vanligt men idag har Finansinspektionen fått ordning i ledet – mycket tack vare en uppsträckning under Ingrid Bondes tid som generaldirektör för inspektionen.

Vanligen rapporteras insynsaffärerna inom ett par dagar och Finansinspektionen offentliggör sedan via insynsregistret kommande arbetsdag. Det innebär i regel att en insynsaffär blir känd inom en vecka.

Historiskt har det varit så att andelen köpaffärer från insynspersoner stiger efter de stora rapportmånaderna januari, april, juli och oktober. När jag går tillbaka kan jag konstatera att årets majmånad har den lägsta andelen köp sedan 1994 – 49 procent att jämföra med snittet på 64 procent. Men även om bilden generellt är negativ finns det som sagt alltid bolag med positiva signaler.

Erik Lidén är ekonomie doktor och driver fondbolaget Insiderfonder som placerar utifrån insynpersoners handelsmönster. Du kan följa honom på Twitter: @Erik_Liden. Här kan du maila till skribenten.

Tyck till