ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Spara tiotusentals kronor på renoveringen

  • Foto: Colourbox

Det är inte bara vin och sprit som är billigare utanför Sverige. Går du i renoveringstankar kan du spara tiotusentals kronor på att ta bilen till kontinenten.

I stället för att köra till K-Rauta eller Bauhaus i din hemkommun när det är dags att ta tag i sommarrenoveringen hyr du en ordentlig skåpbil och tar bilfärjan till K-Rauta, Bauhaus eller något annat byggvaruhus du känner till i Tallin i Estland. Här kan du spara upp till 40 procent av kostnaden för byggmaterialet till din renovering.

Förutom att Estland har något lägre moms på den här typen av varor än Sverige - 20 procent jämfört med 25 procent - så har byggbranschen i Estland upplevt en relativt stor nedgång under de senaste åren. Det har pressat priset på framför allt varor som kräver många arbetstimmar, som fönster, dörrar, kakel, målarfärg och klinker.

Ska du bygga ut sommarstugan eller renovera hela husfasaden har du alltså guldläge att spara mycket pengar. Om du köper exempelvis kakel eller klinker utomlands ska du dock vara noggrann med att undersöka att varorna håller för svenska förutsättningar.

För dig som är ute efter vvs-varor kan det vara en god idé att i stället köra till Tyskland, eller beställa hem varorna via nätet. Om du vill ha ett riktigt lyxigt badrum kan du spara tiotusentals kronor på att köpa alla vvs-varor från Tyskland.

”I dag är badrummet mycket mer än bara ett badrum. För många är det ett relaxrum. De senaste åren har det blivit betydligt vanligare att konsumenten själv tillhandahåller produkter inför renoveringen”, säger Fredrik Runius.

Tyskland har många bra prisjämförelsesajter där du enkelt kan söka efter var priset på varorna är lägst. Di.se jämförde priserna på en takmonterad dusch med blandare från tillverkaren Hans Grohe genom att använda den tyska sajten preisroboter.de samt svenska pricerunner.se.

Skillnaden är slående: Köper du duschen från Tyskland sparar du närmare 8.000 kronor. Detsamma gäller för blandare till diskbänken: en modernt designad blandare med hög och välvd kran, modell Groehe Zedra, är drygt 1.000 kronor billigare om du beställer från Tyskland.

”Det du ska vara noga med är att undersöka så att blandarna är tillverkade för de förutsättningar vi har i Sverige. I Sverige ska en blandare klara tio bars tryck, medan de i i vissa andra länder bara behöver klara fem bars tryck”, säger Fredrik Runius.

Om du köper bygg- eller vvs-varor utomlands och anlitar en hantverkare för installationen gäller konsumenttjänstlagen som vanligt för monteringen. Men Fredrik Runius poängterar att det förstås är lika viktigt att du får med dig en monteringsanvisning för produkterna.

”Hantverkaren har rätt att säga att han inte monterar och installerar produkter som du själv har köpt om de inte är provade och godkända enligt Boverkets byggregler, BBR. Viktigt är också att det finns en monteringsanvisning på svenska så att man kan montera produkten som leverantören har tänkt sig”, säger han.

I de flesta fall är det därför en god idé att söka efter blandare och vitvaror som även säljs i Sverige, för att vara säker på att de kommer att fungera i ditt hem. Dessutom ska du hålla utkik efter märkningen ”Euro Label”, som motsvarar svenska märkningen ”Trygg E-handel”. Är du en extra noggrann konsument undersöker du förstås även om företaget du handlar av har en kundtjänst som du enkelt kan komma i kontakt med.

Tyck till