ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Krönika

Insiderkrönikan: Så ska du köpa när börsen stiger

Insiderköpen ligger på topp. Det ger stöd åt börsen och det finns en rad aktier som är köpvärda.

Stockholmsbörsen är inne i en rapportsäsong vilket brukar innebära färre aktieaffärer av insynspersoner på grund av handelsförbud i samband med rapporter. Men när många bolag nu släpper sina rapporter återgår aktiviteten stegvis till mer normala nivåer.

En summering av insynshandeln under april visar att andelen köpaffärer uppgår till 65 procent – den högsta noteringen i år. Senast andelen var så hög var under perioden juni-juli förra året. En positiv signal kan tyckas - särskilt i de bolag där insynspersoner har varit köpare – men jag vill avråda från alltför långtgående slutsatser från höjda nivåer under enskilda månader.

Jag noterar dock att insynshandeln i USA också är positiv just nu och att andelen köp under den senaste veckan är på den högsta nivån sedan november 2012. Dessutom nettoköper de just nu – ett ovanligt fenomen bland amerikanska insynspersoner.

Om de senaste veckornas optimism kvarstår är osäkert, men oavsett innebär det en positiv injektion för börsen på kort sikt.

Nu till den senaste veckans insynshandel här hemma.

För ett par månader sedan uppmärksammade jag den positiva insynshandeln i restaurangföretaget Nordic Service Partner. Bland annat hade styrelseledamoten Jeppe Droob ökat sitt egna innehav rejält på kort tid. Bolaget kommer under 2014 att lansera Kentucky Fried Chicken, KFC, via en restaurang i Stockholm. NSP har avtalat med ägaren Yum Brands att driva KFC-restauranger i franchiseregi i Sverige.

Grundaren Ulf Wahlstedt sålde den 28 april 868.000 NSP-aktier. Det kan tyckas vara negativt men köparen var NSP:s största ägare, Danske Koncept Restauranger, som representeras i styrelsen av Jeppe Droob. Jag tycker inte att Wahlstedts försäljning är negativ utan att det i stället är positivt att den störste ägaren blir en ännu starkare ägare. Jag är därför fortsatt positiv till NSP-aktien.

Två andra bolag med köpsugna insynspersoner är investmentbolaget Svolder och klädkedjan MQ Holding. Och det är Öresund med Mats Qviberg i spetsen som har varit aktiv i båda.

Köpen i Svolder fortsätter och den 17-23 april köpte Öresund 28.190 aktier. Det är tydligt att Öresund är intresserade av att komma åt substansrabatten i bolaget som för närvarande ligger på omkring 10 procent. Fortsatta köp under stigande kurs ger ett positivt stöd till aktien och en köpare som vill minska rabatten i aktien bör vara positivt för de övriga aktieägarna.

I MQ har Öresund köpt 600.000 aktier den 25 april. Jag skrev om bolaget i oktober förra året då den nytillträdda vd:n Christina Ståhl köpte sina första aktier. Sedan dess har MQ-aktien stigit med hela 51 procent. Det stora köpet från Öresund är ett ytterligare gott tecken och min positiva syn på aktien kvarstår därför.

De köptipsen jag gav för ett halvår sedan bestod av: Orexo, Proact, Husqvarna, Connecta och Acando. Orexo och Connecta har varit besvikelser, men snittet av dessa köptips har stigit med 15 procent vilket är 8 procentenheter bättre än börsen. Jag gav också ett säljtips av Nolato. Det visade sig vara ett dåligt tips då aktien i skrivande stund stigit med 17 procent.

Som vanligt rekommenderar jag att du håller lite extra koll på vad insynspersonerna gör efter rapporterna i de bolag där du har ett ägande.

Erik Lidén är ekonomie doktor och driver fondbolaget Insiderfonder som placerar utifrån insynpersoners handelsmönster. Du kan följa honom på Twitter: @Erik_Liden. Här kan du maila till skribenten.

Tyck till