ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Krönika

Insiderkrönika: Ta rygg på insidern som alltid prickar rätt

Insideraktiviteten på en av världens hetaste börser indikerar osäkrare tider. Men på hemmaplan finns flera köpvärda aktier.

”Börsrally i Indien” läser jag på mikrobloggen Twitter tidigt på fredagsmorgonen. Kul, tänker jag, eftersom jag tipsade om Indien på grund av positiva tongångar bland indiska insynspersoner i krönikan i slutet av januari. Under dagen har uppgången på Sensex-indexet svalnat något, men omräknat till svenska kronor summeras uppgången sedan dess till 25 procent – mer än dubbelt så mycket som Stockholmsbörsen.

Bland de intressantaste insynsaffärerna under veckan hittar jag ett köp av styrelseledamoten och storägaren Jan Söderberg i investmentbolaget Ratos. Det var den 12 maj som han köpte 100.000 aktier via det egna bolaget Jan Söderberg Förvaltning. Jan Söderberg är son till Ratos grundare Ragnar Söderberg och han har idag ett innehav på drygt 14 miljoner A-aktier i Ratos.

I relation till hans innehav av A-aktier är det senaste köpet naturligtvis försumbart. Att jag är intresserad av den senaste köpaffären beror på hans förmåga att köpa och sälja just B-aktien vid rätt tillfälle historiskt. Exempelvis köpte han rejält när aktien bottnade under finanskrisen vid årsskiftet 2008/2009 och sålde hela innehavet av B-aktier vid toppen två år senare vid årsskiftet 2010/2011.

Ratos har haft det tufft de senaste åren, men är ett av börsens verkliga kvalitetsbolag. Den stabila ägarbilden i bolaget med familjen Söderberg samt Ragnar och Torsten Söderbergs stiftelser gör detta till ett långsiktigt köptillfälle för den långsiktige investeraren.

Ett bolag som jag har skrivit om flera gånger i positiv bemärkelse är klädkedjan MQ. Den 7 maj köpte styrelseledamoten och tredje största ägaren Bengt Jaller 200.000 aktier i bolaget vilket är en ökning av hans innehav med drygt 7 procent. Köpen sker på en historiskt hög nivå och det är en mycket positiv signal.

Tillsammans med de köp som Öresund nyligen gjorde och vd Christina Ståhls köp under hösten 2013 - som jag tidigare har skrivit om - tycker jag att MQ är en klar köpkandidat.

Förra veckan köptipsade jag om fastighetsbolaget Victoria Park där bl.a. storägaren Greg Dingizian och vd hade köpt aktier. Bolagets aktie börsstoppades den 14 maj och aktien var dagens största förlorare. I varje fall om man fick tro vissa börssajter.

För det som egentligen hade hänt var att bolaget genomförde en fondemission. Emissionen innebär att den tidigare aktien omvandlas till en A-aktie samtidigt som de tidigare aktieägarna erhåller två B-aktier. B-aktien kommer handlas för första gången måndagen den 19 maj.

Värdet på aktien vid stängningen förra fredagen var 20,30 kronor. På fredagen handlas A-aktien kring 7,40 kronor. Det finns anledning att tro att B-aktien kommer att handlas till en viss rabatt när den startar för handel kommande måndag, men med samma värde på en A- och B-aktie idag hade värdet på en gammal aktie idag ha varit 22,2 kronor – en uppgång med omkring 9 procent sedan förra fredagen.

För de som eventuellt köpte aktien efter förra krönikan kan jag berätta att ni i så fall har varit i gott sällskap. Såväl storägaren Dingizian som styrelseledamoten Luciano Astudillo Carbonell ökade sina innehav den 12 respektive 13 maj. Dingizian köpte 80.000 aktier och Astudillo Carbonell 108.000 aktier. Det blir intressant att följa B-aktiens utveckling på måndag.

Köptipsen för sex månader sedan var av gruvbolaget Lundin Mining och it-konsulten Acando som var ett upprepat tips sedan tidigare vecka. Kursutvecklingen sedan dess för Lundin Mining har varit plus 22 vilket kan jämföras med en uppgång på 12 procent för Stockholmsbörsen.

Om du är intresserad av den indiska aktiemarknaden kan det vara bra att veta att insynspersoner i dagsläget är mer negativa än de var i början av året. Hittills under 2014 uppgår andelen köp till 23 procent att jämföra med 49 procent för affärerna som registrerats under helåret 2013.

Den negativa tendensen behöver dock hålla i sig över ytterligare en period för att min positiva syn ska övergå till en negativ.

Erik Lidén är ekonomie doktor och driver fondbolaget Insiderfonder som placerar utifrån insynpersoners handelsmönster. Du kan följa honom på Twitter: @Erik_Liden. Här kan du maila till skribenten.

Tyck till