ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Googles taxisuccé kan tvingas tvärnita

  • Foto: Niklas Lundengård

Sökmotorjätten Google har investerat 1,7 miljarder kronor i taxibolaget Ubers snabba expansion. Nu kan dock ett nytt lagförslag sätta stopp för tillväxttåget - i varje fall i Sverige.

Ubers affärsidé är att erbjuda taxichaufförer ett nytt sätt att hitta kunder och ta betalt. Bolaget säger sig ha tagit fram en beräkningsmodell som maximerar antalet minuter som chaufförerna har kund i bilen. Dessutom sker både alla beställningar och betalningar via Ubers app.

Konceptet har blivit en stor succé i USA. Expansionen finansieras av bland annat Google, som i fjol gjorde sin största riskkapitalinvestering hittills när sökmotorjätten tecknade aktier för 1,7 miljarder kronor i Ubers nyemission. Just nu värderas Uber till över 10 miljarder dollar eller 66 miljarder kronor i en förhandling om ny finansiering, skriver Bloomberg.

Sedan januari 2013 finns Uber också i Stockholm. Nu kan dock verksamheten där tvingas slå igen.

I en motion som Socialdemokraterna har lämnat in till trafikutskottet föreslås att alla företag som kör taxi ska tvingas till att använda taxameter. Syftet med reformen är att stoppa skattefusk och att hindra förare från att ta ut överpriser.

I dag kan vissa bolag, till exempel Uber som använder en annan teknik, få dispens från taxameterkravet.

Det nya förslaget skulle dock innebära att möjligheten till att få dispens togs bort. Ett liknande förslag har tidigare kommit från svenska regeringen, men den här gången är det Socialdemokraterna som tar initiativet.

Ubers Sverigechef Robin Reznik säger att han är mycket orolig över motionen.

“Om politikerna genomför det här förslaget så som det nu är formulerat hotar det hela vår verksamhet i Sverige. Min uppfattning är att lagstiftning ska utgå från principer, inte specifik teknik. Annars riskerar lagstiftningen snabbt att bli utdaterad”, säger han.

Han hoppas nu att förslaget stoppas eller görs om.

“Jag har kontakt med Socialdemokraterna. Vi har en konstruktiv dialog kring den här situationen”, säger Robin Reznik.

Trafikutskottets ordförande Anders Ygeman (S) säger sig vara öppen för att hitta en lösning för Uber, som han bedömer som en seriös aktör i taxibranschen.

“Vi vill tillfredställa två behov. Det ena är att kunderna inte ska känna sig lurade. Det andra är att Skatteverket inte ska bli lurade. Det borde gå att hitta en lösning”, säger han.

Tyck till