ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Schyman siktar på statsministerposten

  • Foto: Hanna Wemmenhag
Gudrun Schymans feministiska parti har luft under vingarna. Samtidigt är partiet kanske det mest ojämlika som kandiderar till riksdagen. "Det är inte ett samhällsproblem", säger hon.

Nu lyfter Feministiskt Initiativ (FI) i opinionen. I en mätning av DN/Ipsos häromdagen nådde partiet 2,3 procent. Partiet som har närmare 11.000 medlemmar satsar närmast på EU-parlamentsvalet. Men siktet är även inställt på riksdagen.

Är målet att ingå i en rödgrön regering?
”Vi kommer att stödja ett regeringsskifte och då blir det Socialdemokraterna som bildar regering. Men vi har inte satt upp som mål att vi ska ingå i den regeringen”, säger partiets grundare Gudrun Schyman.

Partiprogrammet är i stora delar tunt. Det gäller inte minst skatte- och näringspolitiken. Men i många frågor ligger FI nära vänsterpartiet, enligt Gudrun Schyman.

”Hade vi suttit i riksdagen hade vi inte röstat för att införa det femte jobbskatteavdraget. När vi sitter i riksdagen kommer vi att rösta för att återställa restaurangmomsen. Vi kommer att rösta tillsammans med de partier som vill återställa arbetsgivaravgifterna för unga. Vi kommer att rösta tillsammans med de partier som vill avskaffa vinstuttag inom välfärd”, säger hon.

”Den omfördelning som har varit från det gemensamma till det privata har inneburit att vi har fått väldigt stora hål i välfärdssystemen. De måste vi förstärka och då är vi inte främmande för att höja skatten. Det finns väldigt mycket att omfördela”, fortsätter hon.

Tolv av tretton i FI:s partistyrelse är kvinnor. Lever ni verkligen som ni lär?
”Vi är en organisation som arbetar för att komma till rätta med de samhällsproblem som vi har utifrån att det finns en mansdominans i sektorer där det finns väldigt mycket makt. Men jag tror inte man kan säga att det är ett samhällsproblem att vi inte har fifty-fifty representation i FI:s styrelse.”

Men duger det att tolv av tretton är kvinnor?
”Vi hoppas naturligtvis att vi får fler män in i organisationen som också är beredda att ta ett större ansvar.”

Är ni inte dåliga på att se de män som har kompentensen och intresset?
”Nej det tror jag inte, men de kanske inte är så bra på att visa sig”, säger Gudrun Schyman, men påpekar samtidigt att antalet män bland medlemmarna har stigit mellan 20 och 25 procent.

Jämställdheten i svenskt näringsliv får inte helt oväntat underkänt av FI:s galjonsfigur.

”Vi håller på att få västvärldens mest konservativa näringsliv. Det är inte rationella skäl bakom att männen har en så stor plats i näringslivet utan det handlar om makt. Om män som klamrar sig fast vid sammanträdesbordet som man tydligen ska bära ut med fötterna före.”

De båda röda debattörerna Göran Greider och Daniel Suhonen har uttryckligen varnat för Fi då en röst på partiet kan göra det svårare att bilda en rödgrön regering. Odemokratiskt, anser Gudrun Schyman som samtidigt medger liknande försyndelser.

”När MP var nya och ville föra in hållbarhet var reaktionen från de etablerade partierna att det stör stabiliteten. Vid den tiden var jag partiledare i Vänsterpartiet och jag deklarerade väldigt tydligt att Vänsterpartiet är ett miljöparti och att det inte behövdes något nytt, men det hjälpte inte. ”

LO är en manlig bastion. Hur påverkar LO:s inflytande S i era frågor, som den om jämställda löner?
”De mansdominerade LO-förbunden är eniga med de mansdominerade arbetsgivarana om att det ska vara industrin som sätter märket för lönebildningen i Sverige. Nu har vi dessutom en statlig myndighet som har till uppdrag att medla inom ramen för märket. Det innebär att vi har en statlig myndighet som har som uppdrag att motarbeta jämställda löner. Det kan inte bli värre.”

Och S gillar läget?
”Ja, de utmanar i alla fall inte det här”, säger Gudrun Schyman som anser att den svenska modellen måste ändras.

Om ni gör ett kanonval – vilken ministerpost siktar du på?
”Som partiledare siktar man alltid på statsministerposten – allt annat vore tjänstefel. Men jag tror inte att vi får majoritet.”

Vad ska dröja sig kvar efter ditt första majtal?
”Kärlek.”

Tyck till