ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Krönika

Kommentar: Sorgligt av Borg och Andersson

Anders Borg och Magdalena Andersson träter om vem som vill strama åt statsfinanserna mest. Det är häpnadsväckande i ett läge där Sveriges statsskuld hör till de lägsta i västvärlden och vi kan låna på tio år till strax över 2 procent.

Finansminister Anders Borg meddelade på onsdagen att skatterna ska höjas och att det viktiga nu är att bygga upp ”skyddsvallar” för att möta framtida kriser. Dessa skyddsvallar består i Anders Borgs värld av överskott i statsfinanserna.

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson kontrar med att ”vi har problem med statsfinanserna” och säger att ”vi är beredda att höja skatterna rejält”. Målet är att ”föra ekonomin tillbaka till en bana som är förenlig med överskottsmålet”.

Överskottsmålet infördes 1997-2000 som ett svar på en 30-årig period av finanspolitiskt lättsinne och stipulerar att de offentliga finanserna ska visa ett överskott på 1 procent över en konjunkturcykel.

Tittar man på verkligheten är det häpnadsväckande att de två som ska ha den politiska världens skarpaste ekonomihjärnor väljer att föra en kamp om vem som kan föra den stramaste finanspolitiken.

Här är några punkter att beakta:

  • Sveriges statsskuld är 36 procent av BNP. Den har mer än halverats de senaste 20 åren och hör till de absolut lägsta i den rika delen av världen.  
  • Sverige kan låna pengar på tio år till räntor strax över 2 procent. Det tyder på att Magdalena Andersson är ganska ensam om bedömningen att vi har ”problem med statsfinanserna”.  
  • Resursutnyttjandet i den svenska ekonomin ligger långt under normala nivåer. Den europeiska ekonomin, av vilken Sverige är ett derivat, håller långsamt på att ta sig ur den största krisen sedan 1930-talet.

Den ekonomisk-politiska debatten mellan valets huvudkombattanter är sorglig.

Tyck till