ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Drömhuset blev startskott för nya karriären

När familjen Bulus byggde sitt första egna hem blev det startskottet för deras karriär som byggentreprenörer i mindre skala.

Att låta bygga sitt eget hus är en stark önskan för många. Särskilt om man samarbetar med en visionär arkitekt och har hittat en perfekt tomt. För Jenny och Deniz Bulus blev det verklighet och resultatet: en lyckad skapelse av samtida arkitektur.

Men vägen dit var lång. Den började i Kina, fortsatte genom svenska fjällen och vidare till Värmdö.

Shanghai i början av 2000-talet. Jenny Callenholt, ekonomutbildad och verksam inom internationella medier, träffar civilingenjör Deniz Bulus när de båda arbetar i den ekonomiskt expansiva och ständigt växande staden. De blir ett par och flyttar sedermera till Stockholm, där de får ta del av de planer som Jennys far Torbjörn Callenholt, entreprenör i fastighetsbranschen, har.

Torbjörn Callenholt hade investerat i en mindre skidanläggning i Funäsdalen i Härjedalen, med det pittoreska namnet Tännäskröket. Naturen där är vacker som en målning av Helmer Osslund med sina svepande berg, men anläggningen var sliten och i stort behov av upprustning och utveckling. Vilket var precis vad Torbjörn Callenholt hade i åtanke och gärna ville att Jenny och Deniz skulle ta sig an.

”Det var ett väldigt stort projekt och naturligtvis mycket spännande, så efter noggrant övervägande kände jag och Deniz att det här kunde vi göra något bra av”, berättar Jenny Bulus.

”Att vi saknade bakgrund från skidbranschen gjorde att vi tänkte lite annorlunda. Vår idé var att satsa på högre kvalitet på hela fjällupplevelsen, vilket utöver den självklara skidåkningen också inkluderar boendet och maten.”

Paret flyttade upp till Tännäskröket och satte i gång med planering och projektering. Det gällde att hitta rätt nivå för anläggningen. Den skulle vara mindre och intimare än Åre, men likväl skulle gästerna bo bra och äta bästa möjliga mat av lokala råvaror. Exklusivt men inte för dyrt.

Det renoverades och byggdes nytt med hjälp av bland andra arkitekten Alexander Erixson som ritade och Nirvan Richter från Norrgavel som levererade inredning.

Vägar byggdes, nya liftar sattes upp, ny restaurang och sportbutik öppnades. Hela området fick ett rejält lyft och i dag är anläggningen i full gång. Restaurangen Arran (som betyder eld på samiska), och drivs i samarbete med Tomas Diederichsen, Årets kock 2011, är en viktig del i anläggningen. Han har skapat en läcker meny med sydsamiska recept med råvaror från trakten.

När anläggningen kommit i gång och verksamheten fungerade bra flyttade makarna ned till Stockholm för att sköta den framtida planeringen, medan den dagliga driften togs över av Alexander Blomqvist.

Paret Bulus hade nu fått smak för att arbeta med fastighetsutveckling och ville pröva det i Nacka/Värmdö-området där de bosatte sig.

”Vi kände starkt för att låta bygga vårt eget hus precis som vi ville ha det. Vi köpte en fin tomt vid Strömma som var en aning kuperad”, berättar Jenny Bulus.

”Vi anlitade YAJ arkitekter som skapade en spännande, modernistisk souterrängvilla i platsgjuten betong med stora glasytor och trädetaljer i furu.”

Arkitektfirmans idé var att skapa ett designmässigt spännande hus bestående av tre delar staplade på varandra.

Arkitekternas beskrivning lyder: ”Villa Criss Cross – huvudbyggnaden består av tre horisontella, våningshöga, rumsbildande band i betong. Betongbanden korsar varandra i plan och formar ett antal kryss – därav villans namn. Betongbandens funktion är att bilda rum, interiört och exteriört, som på olika sätt öppnar respektive sluter sig mot omgivningen.”

Det är en klar uppdelning av funktionerna i huset: sovrum högst upp, mat- och vardagsrum med terrass på mellanplanet och entré och aktivitetsrum på bottenplanet.

Den stora betongväggen som löper längs med huskroppen fortsätter ut på terrassen och fungerar som ett vindskydd, men även som insynsskydd. På terrassen mot Strömma kanal är det helt privat.

”Vi har insett att vi måste planera mer efter hur tomten ser ut i stället för att forma om den för våra behov. Ingen sprängning av berg och sådant alltså”, berättar Deniz Bulus.

Paret fortsätter nu att köpa tomter i Värmdöområdet och bygga attraktiva bostäder, framför allt åt unga barnfamiljer som söker efter lite mer design och originalitet i sitt boende.

”Vårt senaste projekt sålde fortare än väntat, det tog bara två dagar för mäklaren. Det var ett enplans trähus vid Abborrkroken (Vindö), med öppna ytor och en terrass ritad av Max Holst, som vi samarbetar med i Tännäskröket. Bra anpassat till den vackra naturtomten, placerat vid en dramatisk ravin med skog i fonden”, berättar Jenny Bulus.

”Så nu har vi stärkta gått vidare och planerar att börja bygga så fort alla tillstånd från kommunen är klara.”

De vill även bygga radhus i Hemmestaområdet.

”Det är många barnfamiljer som söker boende härute och vill pendla till stan, det tar bara 20–30 minuter”, säger Deniz Bulus och fortsätter:

”Vi ser oss som ett kompliment till de stora byggbolagen. Vi är lite snabbare och kan nischa oss mer, bygga arkitektoniskt intressant och miljöanpassat. Det tar sin lilla tid med byråkratiska handläggningar hos kommunen, men då har vi parallellt nya planer på gång för Tännäskröket: nya stugor med ekoprägel, ett fjällhotell, ett badhus och att utöka skidområdet och fylla det med aktiviteter.”

Det finns således en hel del arbete att göra för den unga familjen.

”Men med två småbarn är det väldigt svårt att jobba för mycket. Man blir helt enkelt tvungen att ta sig tid till lek”, intygar Jenny Bulus.